18 i 19 marca 2019 r. w Zakładzie Bromatologii UMB uczniowie Zespołu Szkół Technicznych im. Władysława Andersa w Białymstoku profil gastronomiczny, realizowali projekt badawczo-wdrożeniowy pt.: "Ale pasztet",
Głównym celem projektu było: stworzenie produktu o obniżonej zawartości mięsa, obniżenie kosztów produkcji poprzez zastosowanie większej ilości surowca roślinnego, zachęcenie konsumentów do spożywania wyrobów półmięsnych, urozmaicenie asortymentu wyrobów garmażeryjnych.
W projekcie oprócz szkoły ponadgimnazjalnej i Zakładu Bromatologii UMB brała też udział firma Lech Garmażeria Staropolska, która przeprowadziła próbę technologiczną w warunkach produkcyjnych z udziałem pracowników Zakładu.
W Zakładzie Bromatologii UMB uczniowie oceniali wartość odżywczą nowo opracowanych receptur pasztetów (przy pomocy programu komputerowego opracowanego przez Instytut Żywności i Żywienia) oraz ich jakość metodą spektroskopii w bliskiej podczerwieni, a także oznaczali zawartość pierwiastków toksycznych.
Projekt Centrum Kompetencji BOF-kompleksowy model wsparcia i modernizacji systemu kształcenia zawodowego na terenie Białostockiego Obszaru Funkcjonalnego współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2014-2020"