Spośród 224 złożonych wniosków, rekomendację do objęcia finansowaniem Agencji Badań Medycznych otrzymało 57 przedsięwzięć. Na pierwszym miejscu listy rankingowej, oceniony na maksymalną liczbę punktów znalazł się projekt naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku pt. „Innowacyjne produkty spożywcze jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego dla pacjentów z zaburzeniami metabolicznymi – badania przedwdrożeniowe”. Zespół badawczy pod kierownictwem prof. Katarzyny Sochy otrzyma grant w wysokości 8 591 892,50 złotych.
Głównym celem projektu jest opracowanie gotowych do wdrożenia, innowacyjnych produktów, spełniających wymagania dla żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Receptury opracowanych produktów będą dopasowane do potrzeb żywieniowych pacjentów z insulinoopornością i zaburzeniami lipidowymi, których następstwem są choroby kardiologiczne.
Właściwości zaprojektowanych produktów oraz bezpieczeństwo spożycia zostaną zweryfikowane w badaniach na dwóch modelach zwierzęcych (szczury z hiperglikemią i Zebrafish z wyindukowaną otyłością) oraz za pomocą interwencji żywieniowej przeprowadzonej u osób z insulinoopornością.
Wiedziałam, że nasz projekt jest wartościowy, ale nie spodziewałam się, że zajmiemy pierwsze miejsce na liście rankingowej. Było to dla mnie zaskoczenie, ale to także wielki sukces całego zespołu projektowego, ludzi z pasją, zaangażowaniem i bogatym doświadczeniem – to właśnie dzięki nim wniosek został tak dobrze przygotowany i przyjęty przez ABM. Projekt ma duży potencjał komercyjny, zakończy się zgłoszeniem patentowym, a odpowiada na rzeczywiste potrzeby pacjentów, którzy dziś nie mają dostępu do żywności funkcjonalnej o potwierdzonym klinicznie działaniu. - mówi prof. Katarzyna Socha, Kierownik Zakładu Bromatologii UMB, Prorektor ds. Rozwoju i Współpracy z Otoczeniem Gospodarczym i dodaje, że cały proces badań, który zostanie przeprowadzony w ramach projektu będzie niezwykle wymagający.
Już w ciągu dwóch tygodni powinniśmy podpisać umowę na finansowanie, będą to środki z KPO i rozpoczynamy pracę nad projektem, ponieważ do marca 2026 roku, czyli za nieco ponad rok, projekt musi zostać rozliczony. Aby zmieścić się w tak krótkim czasie, będziemy realizować wiele działań równolegle – na początek stworzymy receptury, a następnie poszczególne zespoły badawcze będą realizowały zadania w miarę możliwości jednocześnie, aby zdążyć w terminie. Czeka nas intensywna praca pod presją czasu, ale mam pewność, że przyniesie ona wymierne korzyści pacjentom, a nam dostarczy wiele zawodowej satysfakcji. - podsumowuje prof. Socha
Członkami zespołu badawczego realizującego projekt są: prof Katarzyna Socha - kierownik projektu, prof. Małgorzata Brzóska, prof. Adam Krętowski, prof. Wojciech Miltyk, prof. Michał Tomczyk, prof. Katarzyna Winnicka, dr hab. Justyna Hermanowicz, dr hab. Renata Markiewicz-Żukowska, dr hab. Justyna Moskwa, dr hab. Sylwia Naliwajko, dr hab. Karolina Orywal, dr hab. Anna Puścion-Jakubik, dr Katarzyna Bielawska, dr Małgorzata Gałażyn-Sidorczuk, dr Monika Grabia-Lis, dr Joanna Rogalska, dr Alicja Roszczenko, dr Jolanta Soroczyńska, dr Jakub Strawa, mgr Dominika Dobiecka.