• Aktualności

    Metoda oznaczania wybranych parametrów jakości naturalnych miodów pszczelich – to tytuł kolejnego patentu udzielonego przez Urząd Patentowy RP naukowcom z UMB

    27.01.2021 14:27
    Autor: BTT

     

    Nowość metody według wynalazku polega na zastosowaniu techniki analizy z wykorzystaniem promieniowania w bliskiej podczerwieni do jednoczesnej analizy kilkunastu parametrów oceny jakości naturalnych miodów pszczelich.

    Metoda umożliwia tanie i szybkie otrzymanie wyników oznaczeń kilkunastu parametrów jednocześnie, bez zastosowania skomplikowanych procedur. Dotychczas do oznaczeń parametrów jakościowych miodów pszczelich stosowano metody, których wykonanie jest czasochłonne, wymaga użycia szeregu odczynników, aparatury laboratoryjnej, wykwalifikowanych pracowników oraz nakładów finansowych.

    Technologia opracowana przez naukowców UMB nie wymaga użycia żadnych odczynników chemicznych oraz umożliwia łatwe uzyskanie informacji istotnych dla oceny jakości naturalnych miodów.

    Opracowane rozwiązanie skierowane jest zarówno do pszczelarzy zrzeszonych w związkach pszczelarskich, jak i do klientów indywidualnych.

    Wynalazek został opracowany przez zespół naukowy Zakładu Bromatologii UMB we współpracy z FOSS Sp. z o.o.

    Twórcami wynalazku są: prof. dr hab. Maria Borawska, dr Anna Puścion-Jakubik, dr hab. Katarzyna Socha, dr hab. Renata Markiewicz-Żukowska, dr hab. Sylwia Naliwajko, dr Justyna Moskwa, dr Jolanta Soroczyńska.

     

    Powrót