Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku (Urszula Miksza, Witold Bauer, Joanna Roszkowska, Monika Moroz, Angelika Buczyńska, Aleksandra Wiatr, Maria Górska, Edyta Adamska-Patruno, Adam Krętowski) opublikowali artykuł „The BDNF protein is associated with glucose homeostasis and food intake in carriers of common BDNF gene variants” w czasopiśmie The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Otyłość jest chorobą o wielu przyczynach, a nadmiar tkanki tłuszczowej ma negatywne skutki zdrowotne. Proces nadmiernego gromadzenia się tłuszczu jest wynikiem wpływu zarówno środowiska, jak i regulacji uczucia głodu i sytości, gdzie neurotroficzny czynnik pochodzenia mózgowego (BDNF) może odgrywać kluczową rolę.
Celem badania było poznanie zależności między, parametrami związanymi z homeostazą glukozy oraz nawykami żywieniowymi a stężeniem w surowicy białka BDNF, przy uwzględnieniu także różnic genetycznych w obrębie genu BDNF (rs10835211 SNP). Wśród 439 uczestników badania zaobserwowano istotne różnice w poziomach neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF) w zależności od ich genotypu w obrębie rs10835211 genu BDNF (AA, AG lub GG). Osoby posiadające genotyp AA lub AG w rs10835211 miały wyraźnie wyższe stężenia BDNF niż osoby z genotypem GG. Wykazano także, że stężenie BDNF korelowało z wiekiem oraz z stężeniami insuliny, wskaźnikiem HOMA-IR i HOMA-B u osób będących nosicielami genotypu GG. Zaobserwowano także ujemną korelację między spożyciem orzechów, nasion i chudej wieprzowiny i stężeniem BDNF u nosicieli genotypu GG. Co więcej, poziom białka BDNF koreluje dodatnio ze spożyciem ryżu, makaronu i słodyczy u osób posiadających genotyp AA w obrębie rs10835211 genu BDNF.
Badania zostały zrealizowane przy wsparciu finansowym Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego (nr 5 4774/B/P01/2009/37) oraz Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku (nr B.SUB.23.118).
Link do artykułu: The BDNF Protein is Associated With Glucose Homeostasis and Food Intake in Carriers of Common BDNF Gene Variants