Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Efekty kształcenia.
  • Efekty kształcenia.
  • Ostatnia zmiana 09.05.2017 przez Dziekanat Wydziału Nauk o Zdrowiu

    Efekty kształcenia

    Efekty kształcenia

    na studiach podyplomowych „Dietetyka kliniczna”

    I. INFORMACJE OGÓLNE

    1. Jednostka prowadząca studia podyplomowe:  Wydział Nauk o Zdrowiu UMB  -

    Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego

    1. Umiejscowienie studiów podyplomowych w obszarze/obszarach kształcenia (wraz z uwzględnieniem dziedziny/dziedzin nauki oraz dyscyplin naukowych):

    Obszar nauk medycznych i nauk o zdrowiu oraz nauk o kulturze fizycznej, dziedzina nauk medycznych dyscyplina medycyna, dziedzina nauk o zdrowiu, dziedzina nauk farmaceutycznych.

          Dietetyka kliniczna jest dziedziną wiedzy łączącą zagadnienia z zakresu dietetyki, onkologii, gastroenterologii, bariatrii, neurologii, zaburzeń metabolicznych, kardiologii, hematologii, nutrigenetyki, epigenetyki, immunologii, nefrologii, geriatrii, diagnostyki laboratoryjnej oraz farmakoterapii.     

    1. Poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji: 7
    2. Ogólne cele kształcenia:     

         Zasadniczym celem kształcenia jest nauczenie absolwenta oceny  potrzeb żywieniowych  pacjentów w różnych stanach klinicznych wymagających opieki interdyscyplinarnej oraz przekazanie wiedzy i nadania umiejętności opieki dietetycznej nad pacjentem ze szczególnymi potrzebami żywieniowymi.

         Zdobyte kwalifikacje umożliwią zatrudnienie absolwenta w instytucjach zajmujących się opieką medyczną nad osobami wymagającymi szczególnej opieki żywieniowej.

    1. Związek programu kształcenia z misją i strategią UMB:

    - wraz ze wzrostem liczby zachorowań na schorzenia dietozależne, częstym występowaniem niedożywienia jako konsekwencji leczenia szpitalnego z współistniejącymi szczególnymi potrzebami żywieniowymi wzrasta popyt  na wyspecjalizowany personel medyczny sprawujący interdyscyplinarną opiekę nad pacjentem w warunkach szpitalnych i ambulatoryjnych

    - podniesienie jakości kształcenia.

    1. Wskazanie, czy w procesie definiowania efektów kształcenia oraz tworzenia programu studiów uwzględniono opinie studentów, absolwentów i pracodawców : nie prowadzono konsultacji
    2. Wymagania wstępne (oczekiwane kompetencje kandydata):

    lekarz medycyny, lekarz stomatolog, mgr dietetyki, mgr pielęgniarstwa,

    mgr położnictwa,  mgr farmacji, mgr zdrowia publicznego

     

     

    Symbol

     

    OPIS KIERUNKOWYCH EFEKTÓW KSZTAŁCENIA

    Po ukończeniu studiów absolwent:

    Odniesienie do charakterystyk drugiego stopnia Polskiej Ramy Kwalifikacji

    SYMBOL

     

    WIEDZA

     

     

    K-W01

    Zna definicje, cele i zasady żywienia pacjenta z nowotworem złośliwym

    P7S_WG

     

    K-W02

    Zna zapotrzebowanie na składniki odżywcze dla pacjenta z nowotworem złośliwym

    P7S_WG

    K-W03

    Zna zasady prowadzenia żywienia dojelitowego pacjenta z nowotworem złośliwym

    P7S_WK

    K-W04

    Zna zastosowanie diet przemysłowych w żywieniu dojelitowym pacjenta z nowotworem złośliwym

    P7S_WG

    K-W05

    Zna zasady prowadzenia żywienia pozajelitowego pacjenta z nowotworem złośliwym

    P7S_WK

    K-W06

    Zna zasady postępowania w przypadku powikłań żywienia pozajelitowego

    P7S_WK

    K-W07

    Zna definicję kacheksji nowotworowej

    P7S_WG

    K-W08

    Posiada wiedzę w zakresie patofizjologii kacheksji nowotworowej

    P7S_WG

    K-W09

    Zna zasady leczenia kacheksji nowotworowej

    P7S_WK

    K-W10

    Zna kryteria diagnozowania niedożywienia u pacjenta z nowotworem złośliwym

    P7S_WK

    K-W11

    Posiada wiedzę na temat postępowania żywieniowego u pacjenta z kacheksją nowotworową

    P7S_WK

    K-W12

    Zna definicję, cele i zasady stosowania doustnych suplementów pokarmowych

    P7S_WG

    K-W13

    Posiada wiedzę na temat doboru doustnych suplementów pokarmowych dla pacjentów z nowotworem złośliwym

    P7S_WK

    K-W14

    Zna zasady postępowania żywieniowego u chorych z rakiem piersi

    P7S_WK

    K-W15

    Posiada pogłębioną wiedzę na temat problemów klinicznych uwarunkowanych wcześniactwem.

    P7S_WG

    K-W16

    . Posiada wiedzę na temat odrębności budowy i stopnia dojrzałości przewodu pokarmowego u noworodka urodzonego przedwcześnie i możliwości karmienia enteralnego tych dzieci.

    P7S_WG

    K-W17

    Ma wiedzę na temat potrzeb żywieniowych wcześniaka bezpośrednio po porodzie oraz w kolejnych tygodniach i miesiącach życia (żywienie parenteralne, żywienie troficzne).

    P7S_WG

    K-W18

    Posiada wiedzę na temat metod i technik podawana pokarmu noworodkom urodzonym przedwcześnie.

    P7S_WK

    K-W19

    Zna zalety i korzyści płynące z karmienia wcześniaka mlekiem własnej matki. Zna zasady karmienia piersią, problemy i niepowodzenia w karmieniu piersią.

    P7S_WK

    K-W20

    Zna mieszanki stosowane w żywieniu sztucznym noworodków urodzonych przedwcześnie oraz zasady żywienia wcześniaków w pierwszym roku życia.

    P7S_WK

    K-W21

    Zna metody oceny wydatku energetycznego w różnych stanach klinicznych.

    P7S_WK

    K-W22

    Posiada wiedzę na temat zmian w metabolizmie i zapotrzebowaniu na składniki odżywcze, witaminy i pierwiastki.

    P7S_WG

    K-W23

    Zna mechanizmy adaptacyjne do niedożywienia i przekarmienia organizmu

    P7S_WG

    K-W24

    Zna kryteria rozpoznawania niedożywienia.

    P7S_WK

    K-W25

    Zna zasady leczenia żywieniowego pacjenta niedożywionego.

    P7S_WK

    K-W26

    Zna patomechanizm głodzenia prostego i stresowego.

    P7S_WG

    K-W27

    Posiada wiedzę na temat wpływu niedożywienia na funkcje fizjologiczne.

    P7S_WG

    K-W28

    Zna metody zapobiegania i leczenia refeeding syndrome.

    P7S_WK

    K-W29

    Posiada wiedzę na temat wskazań i przeciwwskazań do żywienia dojelitowego.

    P7S_WG

    K-W30

    Posiada wiedzę na temat wskazań i przeciwwskazań do żywienia pozajelitowego.

    P7S_WG

    K-W31

    Posiada wiedzę na temat diet domowych stosowanych w żywieniu drogą przewodu pokarmowego.

    P7S_WG

    K-W32

    Posiada wiedzę na temat diet przemysłowych stosowanych w żywieniu drogą przewodu pokarmowego.

    P7S_WG

    K-W33

    Zna możliwe powikłania żywienia dojelitowego.

    P7S_WG

    K-W34

    Zna możliwe powikłania żywienia pozajelitowego.

    P7S_WG

    K-W35

    Posiada wiedzę na temat metod monitorowania leczenia żywieniowego.

    P7S_WK

    K-W36

    Zna zasady komponowania mieszanin żywieniowych.

    P7S_WK

    K-W37

    Zna zasady immunożywienia.

    P7S_WG

    K-W38

    Zna zasady żywienia w okresie okołooperacyjnym.

    P7S_WG

    K-W39

    Zna zasady żywienia pacjentów oparzonych.

    P7S_WG

    K-W40

    Posiada wiedzę na temat żywienia doustnego u chorych z wyłonioną stomią czasową i definitywną.

    P7S_WG

    K-W41

    Zna zasady żywienia pacjentów z zespołem krótkiego jelita.

    P7S_WK

    K-W42

    Posiada wiedzę na temat organizacji i dokumentacji leczenia żywieniowego.

    P7S_WG

    K-W43

    Zna zasady komponowania mieszanin AIO.

    P7S_WK

    K-W44

    Zna zasady leczenia żywieniowego pacjentów w różnych stanach klinicznych.

    P7S_WK

    K-W45

    Zna następstwa metaboliczne i immunologiczne urazu chirurgicznego i urazu wielonarządowego

    P7S_WG

    K-W46

    Zna definicje: sepsa, wstrząs septyczny, zespół niewydolności wielonarządowej.

    P7S_WG

    K-W47

    Zna skalowanie w zespole niewydolności wielonarządowej – skala MODS, SOFA, LODS, APACHE II, SAPS II, MPM.

    P7S_WK

    K-W48

    Zna definicja urazu wielonarządowego.

    P7S_WG

    K-W49

    Zna wpływ leczenia w OIT na metabolizm ustroju.

    P7S_WG

    K-W50

    Posiada pogłębioną wiedzę na temat  przyczyn i powikłań otyłości. Zna przyczyny i powikłania chorób towarzyszących otyłości.

    P7S_WG

    K-W51

    Student ma wiedzę na temat kryteriów rozpoznania zespołu metabolicznego oraz farmakologicznych i niefarmakologicznych metod leczenia składowych zespołu metabolicznego. Zna konsekwencje wszystkich składowych zespołu metabolicznego.

     

    P7S_WG

    K-W52

    Posiada wiedzę na temat odżywiania i najczęściej stosowanych schematów leczenia cukrzycy typu 1 i 2.

    P7S_WG

    K-W53

    Zna zakresy norm stężeń glukozy we krwi na czczo i po posiłkach.

    P7S_WG

    K-W54

    Zna zasady planowania posiłków oraz regulacji i dostosowywania dawek insuliny w różnych schematach leczenia cukrzycy, w tym z zastosowaniem pompy insulinowej.

    P7S_WK

    K-W55

    Zna zasady zapobiegania i postępowania w przypadku wystąpienia hipoglikemii.

    P7S_WG

    K-W56

    Posiada wiedzę na temat obszarów badawczych nutrigenomiki i nutrigenetyki.

    P7S_WG

    K-W57

    Posiada wiedzę na temat występowania różnych polimorfizmów genetycznych, możliwych interakcji genotyp-dieta, i ich roli w wybranych procesach fizjologicznych/chorobowych.

    P7S_WG

    K-W58

    Posiada wiedzę na temat możliwości i ograniczeń w wykorzystaniu doniesień z zakresu nutrigenomiki i nutrigenetyki w praktyce klinicznej.

    P7S_WG

    K-W59

    Student ma wiedzę na temat potrzeb żywieniowych człowieka zdrowego, składu produktów żywnościowych i ich przydatności w żywieniu. Zna w stopniu podstawowym zagadnienia nutrigenetykioraz zależności pomiędzy sposobem żywienia człowieka i uwarunkowaniami genetycznymi. Ma wiedzę na temat podstawowych suplementów diety.

    P7S_WG

    K-W60

    Zna i rozumie rolę genetyki w żywieniu.

    P7S_WG

    K-W61

    Potrafi identyfikować problemy żywieniowe i zdrowotne jednostek. Rozumie nutrigenetyczne konsekwencje nieprawidłowej masy ciała.

    P7S_WG

    K-W62

    Zna problematykę chorób psychosomatycznych dietozależnych i nutrigetykozależnych.

    P7S_WG

    K-W63

    Zna i rozumie podstawowe mechanizmy wpływające na stałość i zmienność zachowania człowieka

    P7S_WG

    K-W64

    Rozumie metody prawidłowego żywienia w oparciu o genetykę wykorzystywane w praktyce dietetycznej.

    P7S_WG

    K-W65

    Rozumie podejścia genetyczne do dietetyki człowieka

    P7S_WG

    K-W66

    Zna i rozumie kliniczną klasyfikację zaburzeń żywieniowych w oparciu o genetykę

    P7S_WG

    K-W67

    Rozumie mechanizmy stojące u podstaw procesów przepisywania informacji z DNA na białka.

    P7S_WG

    K-W68

    Rozumie znaczenie genetyki i epigenetyki w kształtowaniu potrzeb żywieniowych  człowieka

    P7S_WG

    K-W69

    Wymienia i opisuje cechy i funkcje relacji geny i czynności człowieka  w praktyce nutrigenetycznej.

    P7S_WG

    K-W70

    Wymienia i charakteryzuje główne kierunki i szkoły terapeutyczne, istotę nutrigenetyki, jej etapy i cele oraz uwarunkowania genetyczne.

    P7S_WG

    K-W71

    Posiada merytoryczną wiedzę na temat wykorzystania poszczególnych szkół nutrigenetycznych w pomocy osobom z zaburzeniami odżywiania

    P7S_WG

    K-W72

    Dokonuje   analizy   teorii   nutrigenetycznych,   ich   tworzenia   i   funkcjonowania   w zaburzeniach odżywiania .

    P7S_WG

    K-W73

    Zna zagadnienia nutrigenetycznezwiązane z prawidłowym żywieniem.

    P7S_WG

    K-W74

    Zna podstawy organizacji systemu dietetycznej  opieki zdrowotnej. Zna prawno-etyczne uwarunkowania zawodu genetyka i dietetyka w zakresie postępowania wobec osób z zaburzeniami dietetycznymi.

     

    P7S_WG

    K-W75

    Zna interakcje leków z żywnością w zależności od zapisu w DNA.

    P7S_WG

    K-W76

    Zna, rozumie i potrafi wykorzystać w codziennej praktyce podstawy genetyki, epigenetyki, farmakologii i farmakoterapii żywieniowej oraz interakcji leków z żywnością oraz potrafi rozpoznać zagrożenia wynikające z tych interakcji.

    P7S_WK

    K-W77

    Zna budowę i funkcję ośrodkowego układu nerwowego, endokrynnego oraz pokarmowego. Zna wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na organizm ludzki w zakresie funkcjonowania jednostki oraz mechanizmy prowadzące do zaburzeń odżywiania i zdrowia.

    P7S_WG

    K-W78

    Zna genetyczne i żywieniowe czynniki ryzyka otyłości, cukrzycy, osteoporozy, anemii, chorób układu krążenia, chorób zapalnych jelit i chorób nowotworowych.

    P7S_WG

    K-W79

    Zna podstawowe elementy genomu ludzkiego i jego funkcjonowanie w relacji ze środowiskiem

    P7S_WG

    K-W80

    Rozumie zasady funkcjonowania oprogramowania genomu jakim jest epigenom

    P7S_WG

    K-W81

    Zna pojecie fenotypu behawioralnego i jego elementy w schorzeniach genetycznych wymagających wsparcia dietetycznego

    P7S_WG

    K-W82

    Zna elementy fenotypu morfologicznego wskazujące na obecność zaburzeń genetycznych

    P7S_WG

    K-W83

    Posiada pogłębioną wiedzę na temat  prawidłowego funkcjonowania roli układu nerwowego w odżywianiu: ośrodek głodu i sytości, węch, smak, połykanie

    P7S_WG

    K-W84

    Student ma wiedzę o ogólnej i szczegółowej budowie układu nerwowego człowieka

    P7S_WG

    K-W85

    Posiada wiedzę na temat badań wykonywanych w laboratorium.

    P7S_WG

    K-W86

    Zna zakresy wartości prawidłowych dla badań laboratoryjnych.

    P7S_WG

    K-W87

    Posiada wiedzę na temat podstawowych badań diagnostycznych w dziedzinie neurologii

    P7S_WG

    K-W88

    Posiada podstawową wiedzę na temat budowy kręgosłupa

     choroby zwyrodnieniowej kręgosłupa oraz  jej przyczyny

    P7S_WG

    K-W89

    Posiada wiedzę na temat choroby zwyrodnieniowej i dyskopatycznej kręgosłupa

    P7S_WG

    K-W90

    Posiada wiedzę na temat roli otyłości w chorobach kręgosłupa

    P7S_WG

    K-W91

    Zna budowę centralnego układu nerwowego

    P7S_WG

    K-W92

    Posiada wiedzę na temat chorób naczyniowych mózgu

    P7S_WG

    K-W93

    Posiada wiedzę na temat udaru niedokrwiennego i krwotocznego mózgu

    P7S_WG

    K-W94

    Posiada wiedzę na temat czynników ryzyka w chorobach naczyniowych mózgu , roli diety oraz stylu życia i suplementacji

    P7S_WG

    K-W95

    Posiada wiedzę na temat żywienia i suplemantacji we wczesnych i późnych fazach udaru oraz w stanach ciężkich

    P7S_WK

    K-W96

    Posiada wiedzę na temat żywienia w rehabilitacji poudarowej

    P7S_WK

    K-W97

    Posiada wiedzę na temat żywienia , stylu życia  i suplementacji we wtórnej profilaktyce udaru.

    P7S_WK

    K-W98

    Zna regulacje prawne dotyczące stosowania suplementów diety i dodatków do żywności w Polsce, zna rynek suplementów diety, rodzaje i klasyfikację suplementów i dodatków do żywności.

    P7S_WG

    K-W99

    Zna rodzaje substancji wchodzących w skład suplementów diety stosowanych w zapobieganiu i leczeniu otyłości, miażdżycy i chorób cywilizacyjnych.

    P7S_WG

    K-W100

    Zna rodzaje i formy diet przemysłowych stosowanych w leczeniu ciężkich stanów w neurologii.

    P7S_WG

    K-W101

    Posiada szczegółową wiedzę z zakresu zaburzeń funkcji fizjologicznych organizmu człowieka

    P7S_WG

    K-W102

    Zna objawy i przyczyny zaburzeń i zmian chorobowych oraz metody ich oceny w neurologii

    P7S_WK

    K-W103

    Prezentuje rozszerzoną wiedzę z zakresu rozpoznawania podstawowych zagrożeń zdrowia ludności związanych z jakością środowiska, stylem życia, sposobem żywienia, wykonywaną pracą oraz innymi czynnikami ryzyka zdrowotnego

    P7S_WK

    K-W104

    Zna i rozumie pojęcie chorób zwyrodnieniowych mózgu.

    P7S_WG

    K-W105

    Potrafi wymienić choroby neurozwyrodnieniowe mózgu, omówić ich przyczyny i charakterystykę i podstawową diagnostykę.

    P7S_WG

    K-W106

    Posiada wiedzę związaną z chorobą Parkinsona , jej objawy przebieg , leczenie i diagnostykę.

    P7S_WK

    K-W107

    Zna główne problemy oraz zaburzenia związane z żywieniem, leczeniem i suplementacją w chorobie Parkinsona

    P7S_WG

    K-W108

    Rozumie problemy otoczenia i rodziny pacjentów z chorobą Parkinsona związane z żywieniem i  zaburzeniami odżywiania  pacjenta.

    P7S_WG

    K-W109

    Posiada wiedzę związaną z chorobą Alzhaimera, jej objawy przebieg , leczenie i diagnostykę.

    P7S_WK

    K-W110

    Zna główne problemy oraz zaburzenia związane z żywieniem, leczeniem i suplementacją w chorobie Alzhaimera

    P7S_WK

    K-W111

    Rozumie problemy otoczenia i rodziny pacjentów z chorobą Alzhaimera związane z żywieniem i zaburzeniami odżywiania  pacjenta.

    P7S_WK

    K-W112

    Zna pojęcie chorób demielinizacyjnych mózgu, ich przyczyny i charakterystykę i podstawową diagnostykę.

    P7S_WG

    K-W113

    Posiada wiedzę na temat stwardnienia rozsianego, objawy, przebieg, diagnostykę i leczenie.

    P7S_WK

    K-W114

    Zna główne problemy oraz zaburzenia związane z żywieniem, leczeniem i suplementacją w stwardnieniu rozsianym

    P7S_WG

    K-W115

    Zna główne problemy oraz zaburzenia związane z żywieniem, leczeniem i suplementacją w stwardnieniu rozsianym

    P7S_WG

    K-W116

    Rozumie problemy otoczenia i rodziny pacjentów z chorobą Alzhaimera związane z żywieniem i zaburzeniami odżywiania  pacjenta.

    P7S_WK

    K-W117

    Zna interakcje leków z żywnością i suplementacją w chorobach neurologicznych

    P7S_WG

    K-W118

    Zna, rozumie i potrafi wykorzystać w codziennej praktyce podstawy farmakologii i farmakoterapii żywieniowej oraz interakcji leków z żywnością oraz potrafi rozpoznać zagrożenia wynikające z tych interakcji.

    P7S_WK

    K-W119

    Wykazuje znajomość zmian organicznych, czynnościowych i metabolicznych zachodzących w ustroju w przebiegu chorób neurologicznych oraz wynikających z jej przebiegu zaburzeń odżywiania.

    P7S_WG

    K-W120

    Zna żywieniowe czynniki ryzyka otyłości, cukrzycy, osteoporozy, anemii, chorób układu sercowo-naczyniowego

    P7S_WG

    K-W121

    Zna i potrafi wprowadzać aktualnie rekomendowane zasady dieto terapii w chorobach neurologicznych.

    P7S_WK

    K-W122

    Zna zaburzenia i objawy neurologiczne w przebiegu zaburzeń metabolicznych.

    P7S_WG

    K-W123

    Zna zaburzenia i objawy neurologiczne w niedoborach mineralno-witaminowych.

    P7S_WG

    K-W124

    Posiada wiedzę na temat diagnostyki laboratoryjnej w  zaburzeniach metabolicznych oraz niedoborach mineralno-witaminowych

    P7S_WG

    K-W125

    Posiada wiedzę na temat możliwości wyrównywania farmakologicznego, żywieniowego i suplementacji zaburzeń metabolicznych i niedoborów mineralno-witaminowych w neurologii

    P7S_WG

    K-W126

    Zna wskazania i przeciwwskazań  do chirurgicznego leczenia otyłości oraz rodzaje i specyfikę zabiegów bariatrycznych, a także powikłania z nimi związane.   

    P7S_WK

    K-W127

    Zna cele i zasady żywienia pacjenta otyłego przed i po zabiegu bariatrycznym.

    P7S_WG

    K-W128

    Zna najczęstsze problemy związane z żywieniem po operacjach bariatrycznych.

    P7S_WG

    K-W129

    Zna zapotrzebowanie na składniki odżywcze dla pacjenta otyłego leczonego chirurgicznie.

    P7S_WG

    K-W130

    Zna cele oraz zasady prowadzenia suplementacji diety pacjentów po operacjach bariatrycznych.

    P7S_WG

    K-W131

    Zna sposoby monitorowania stanu odżywienia pacjenta po zabiegach bariatrycznych.

    P7S_WK

    K-W132

    Zna i rozumie rolę dietetyka w leczeniu żywieniowym pacjentów otyłych leczonych chirurgicznie.

    P7S_WK

    K-W133

    Zna wpływ  sposobu żywienia na proces starzenia i długość życia człowieka

    P7S_WK

    K-W134

    Posiada wiedzę na temat narzędzi i metod oceny stanu odżywienia osób starszych

    P7S_WK

    K-W135

    Zna i rozumie ograniczenia poszczególnych metod diagnostycznych stosowanych w ocenie stanu odżywienia w ramach całościowej oceny geriatrycznej

    P7S_WK

    K-W136

    Zna zasady diagnostyki przyczyn niedożywienia w starości

    P7S_WK

    K-W137

    Zna przyczyny i następstwa niedożywienia białkowo-kalorycznego w starości oraz najczęstsze niedobory pokarmowe

    P7S_WG

    K-W138

    Ma pogłębioną wiedzę na temat związku miedzy sposobem żywienia, zespołem słabości i niesprawnością u osób w wieku podeszłym

    P7S_WK

    K-W139

    Zna i rozumie pojęcie otyłości sarkopenicznej jako problemu geriatrycznego

    P7S_WG

    K-W140

    Posiada wiedzę na temat zasad prawidłowego żywienia osób starszych, zapotrzebowania na składniki pokarmowe w starości

    P7S_WG

    K-W141

    Zna zasady postępowania w niedożywieniu i otyłości u osób w wieku podeszłym

    P7S_WG

    K-W142

    Zna przyczyny i zasady postępowania w zaburzeniach połykania u starszych chorych

    P7S_WG

    K-W143

    Zna rolę prawidłowego stanu jamy ustnej i uzębienia w prawidłowym żywieniu osoby starszej.

    P7S_WG

    K-W144

    Zna zasady, możliwości i ograniczenia wzbogacania diety oraz stosowania suplementów białkowo-kalorycznych u chorych w starszym wieku

    P7S_WG

    K-W145

    Wykazuje znajomość zmian organicznych, czynnościowych i metabolicznych zachodzących w ustroju pod wpływem choroby i towarzyszących jej zaburzeń odżywiania.

    P7S_WG

    K-W146

    Zna zasady fizjologii żywienia oraz biochemii klinicznej i potrafi je wykorzystać w planowaniu żywienia.

     

    P7S_WG

    K-W147

    Zna podstawy patofizjologii klinicznej i wpływ procesów patologicznych a zwłaszcza zapalenia na metabolizm, trawienie i wchłanianie składników odżywczych.

    P7S_WG

    K-W148

    Zna zagadnienia dotyczące epidemiologii żywieniowej, potrafi analizować i wyjaśnić związki pomiędzy żywieniem a wskaźnikami stanu zdrowia, czynnikami ryzyka rozwoju choroby i występowaniem chorób.

    P7S_WK

    K-W149

    Zna zasady żywienia klinicznego obejmującego: żywienie dojelitowe z wykorzystaniem diet naturalnych i przemysłowych w zapobieganiu i leczeniu niedożywienia. Zna interakcje leków z żywnością.

    P7S_WG

    K-W150

    Potrafi zdefiniować i rozpoznać problemy żywieniowe pacjenta i uwzględnić je w planowaniu odpowiedniego postępowania dietetycznego.

    P7S_WK

    K-W151

    Potrafi opracować plany żywienia indywidualnego i zbiorowego dla pacjentów w szpitalu, domu pomocy społecznej i innych ośrodkach zbiorowego żywienia

    P7S_WK

    K-W152

    Zna, rozumie i potrafi wykorzystać w codziennej praktyce podstawy farmakologii i farmakoterapii żywieniowej oraz interakcji leków z żywnością oraz potrafi rozpoznać zagrożenia wynikające z tych interakcji

    P7S_WK

    K-W153

    Zna rodzaje testów stosowanych w diagnostyce alergii.

    P7S_WG

    K-W154

    Zna zasady diet eliminacyjnych stosowanych w leczeniu alergii wziewnych.

    P7S_WG

    K-W155

    Zna zasady diet eliminacyjnych stosowanych w leczeniu alergii pokarmowych.

    P7S_WG

    K-W156

    Zna zasady diet eliminacyjnych stosowanych w nietolerancjach pokarmowych.

    P7S_WG

    K-W157

    Zna restrykcje dietetyczne w alergii na leki.

    P7S_WG

    K-W158

    Zna zasady żywienia pacjentów z chorobami o podłożu autoimmunologicznym.

    P7S_WG

    K-W159

    Posiada wiedzę z fizjologii oraz patologii przełyku, żołądka, trzustki, wątroby i jelit.

    P7S_WG

    K-W160

    Zna zasady żywienia w zapaleniach trzustki, w chorobie refluksowej przełyku, dyspepsji, w chorobach wątroby, w chorobach jelit.

    P7S_WG

    K-W161

    Zna zasady żywienia w alkoholowym i niealkoholowym stłuszczeniu wątroby, marskości wątroby.

    P7S_WG

    K-W162

    Zna zasady żywienia w nieswoistych zapalnych chorobach jelit.

    P7S_WG

    K-W163

    Posiada wiedzę dotyczącą wpływu diety i znaczenia stosowania odpowiedniej diety w leczeniu schorzeń hematologicznych i kardiologicznych

    P7S_WG

    K-W164

    Potrafi scharakteryzować rolę dietoterapii jako uzupełnienie leczenia

    P7S_WG

    K-W165

    Posiada wiedzę dotyczącą najczęstszych schorzeń hematologicznych i kardiologicznych  na tle wadliwego żywienia

    P7S_WG

    K-W166

    Zna i potrafi zdefiniować poszczególne jednostki chorobowe w hematologii i kardiologii wynikające z niewłaściwego żywienia

    P7S_WG

    K-W167

    Rozumie potrzebę realizowania zdrowego stylu życia uwzględniającego racjonalny sposób odżywiania

     

    P7S_WK

    K-W168

    Wie jak wdrażać metody zmniejszania narażenia na  choroby sercowo-naczyniowe poprzez skład diety.

    Potrafi zdefiniować pojęcie ryzyka zdrowotnego wynikającego z niewłaściwego odżywiania, oszacować jego wielkość i zaproponować działania profilaktyczne

    P7S_WK

     

    UMIEJĘTNOŚCI

     

    K-U01

    Potrafi zaplanować i przeprowadzić interwencje żywieniową u pacjenta z nowotworem złośliwym

    PS7_UW

    K-U02

    Potrafi udzielić porady dietetycznej pacjentowi z nowotworem złośliwym

    PS7_UW

    K-U03

    Posiada umiejętność zaplanowania i przeprowadzenia żywienia dojelitowego u pacjenta z nowotworem złośliwym

    PS7_UW

    K-U04

    Posiada umiejętność zaplanowania i przeprowadzenia żywienia pozajelitowego u pacjenta z nowotworem złośliwym

    PS7_UW

    K-U05

    Potrafi rozpoznać powikłania żywienia pozajelitowego

    PS7_UW

    K-U06

    Posiada umiejętność zaplanowania i przeprowadzenia interwencji żywieniowej w okresie okołooperacyjnych u pacjenta z nowotworem złośliwym

    PS7_UW

    K-U07

    Potrafi rozpoznać niedożywienie u pacjenta z nowotworem złośliwym

    PS7_UW

    K-U08

    Potrafi określić skutki kacheksji nowotworowej

    PS7_UW

    K-U09

    Potrafi przeprowadzić ocenę stanu odżywienia pacjenta z nowotworem złośliwym

    PS7_UW

    K-U10

    Potrafi prowadzić szpitalną dokumentację żywieniową pacjenta z nowotworem złośliwym

    PS7_UW

    K-U11

    Potrafi sklasyfikować doustne suplementy pokarmowe

    PS7_UW

    K-U12

    Potrafi dobrać doustne suplementy pokarmowe w zależności od rodzaju nowotworu, zastosowanego leczenia i funkcji przewodu pokarmowego

    PS7_UW

    K-U13

    Potrafi zaplanować i przeprowadzić interwencje żywieniową u pacjenta z rakiem piersi

    PS7_UW

    K-U14

    Potrafi scharakteryzować główne problemy kliniczne uwarunkowane wcześniactwem w tym problemy związane z planowaniem żywienia.

    PS7_UW

    K-U15

    Potrafi zaplanować żywienie wcześniaka w kolejnych tygodniach życia.

    PS7_UW

    K-U16

    Umie ustalić najkorzystniejszą metodę żywienia w kolejnych tygodniach życia wcześniaka.

    PS7_UW

    K-U17

    Umie dobrać mieszankę sztuczną dla wcześniaka w zależności od jego wieku.

    PS7_UW

    K-U18

    Umie zaplanować żywienie wcześniaka z wprowadzaniem posiłków stałych w kolejnych miesiącach życia.

    PS7_UW

    K-U19

    Umie ocenić stan odżywienia pacjenta.

    PS7_UW

    K-U20

    Potrafi ocenić aktualne zapotrzebowanie energetyczne i odżywcze pacjenta w zależności od stanu klinicznego.

    PS7_UW

    K-U21

    Potrafi zapobiegać refeeding syndrome.

    PS7_UW

    K-U22

    Potrafi odpowiednio skomponować i zbilansować dietę szpitalną (domową) do podaży przez zgłębnik.

    PS7_UW

    K-U23

    Umie komponować mieszaninę żywieniową pozajelitową.

    PS7_UW

    K-U24

    Potrafi dobrać odpowiednią dietę przemysłową w zależności od  stanu klinicznego pacjenta.

    PS7_UW

    K-U25

    Potrafi komponować mieszaninę do immunożywienia.

    PS7_UW

    K-U26

    Umie komponować mieszaninę żywieniową AIO.

    PS7_UW

    K-U27

    Potrafi wykorzystywać dokumentację leczenia żywieniowego.

    PS7_UW

    K-U28

    Potrafi ocenić skuteczność prowadzonej terapii żywieniowej.

    PS7_UW

    K-U29

    Potrafi rozpoznać sepsę i wstrząs septyczny w oparciu o dane kliniczne i badania dodatkowe.

    PS7_UW

    K-U30

    Potrafi dostosować leczenie otyłości do chorób towarzyszących. Posiada umiejętność projektowania i oceny wartości odżywczej jadłospisów dla osób ze specyficznymi potrzebami.

    PS7_UW

    K-U31

    Posiada umiejętność oceny stanu odżywienia pacjenta. Potrafi dostosować zalecania żywieniowe do wszystkich składowych zespołu metabolicznego u pacjenta.

    PS7_UW

    K-U32

    Potrafi zaplanować sposób odżywiania i samokontroli, w tym regulacji dawek insuliny.

    PS7_UW

    K-U33

    Potrafi przekazać tą wiedzę pacjentowi.

    P7S_UK

    K-U34

    Potrafi zidentyfikować popełniane przez pacjenta błędy i nieprawidłowości w sposobie odżywiania i regulacji dawek insuliny.

    P7S_UK

    K-U35

    Potrafi interpretować wyniki badań z zakresu nutrigenetyki/nutrigenomiki.

    P7S_UK

    K-U36

    Potrafi określić przełożenie praktyczne wyników badań z zakresu nutrigenetyki/nutrigenomiki.

    P7S_UK

    K-U37

    Potrafi korzystać i wyciągać wnioski z dostępnej literatury naukowej w obszarach nutrigenetyki/nutrigenomiki

    PS7_UW

    K-U38

    Potrafi rozróżnić podstawowe rodzaje zaburzeń genetycznych

    PS7_UW

    K-U39

    Umie scharakteryzować dominujące i recesywne choroby genetyczne.

    PS7_UW

    K-U40

    Potrafi wdrożyć zasady transferu informacji z DNA na
    białka  w praktyczną pracę z pacjentem

    PS7_UW

    K-U41

    Potrafi scharakteryzować rolę genetyki i epigenetyki w żywieniu człowieka.

    PS7_UW

    K-U42

    Umie wykorzystać wiedzę o wpływie genetyki i epigenetyki  na potrzeby żywieniowe człowieka.

    PS7_UW

    K-U43

    Potrafi zrozumieć wpływ genetyki i epigenetyki na występowanie zaburzeń łaknienia

    PS7_UW

    K-U44

    Ocenia zasoby indywidualne w pracy nutrigenetyka

    PS7_UW

    K-U45

    Omawia podstawowe zjawiska w nutrigenetyce

    PS7_UW

    K-U46

    Stosuje zachowania terapeutyczne w ramach interwencji  dietetycznych, z wykorzystaniem zasad nutrigenetycznych

    PS7_UW

    K-U47

    Przeprowadza analizę nutrigenetyczną indywidualną oraz grupową pacjenta i jego rodziny (opiekunów)

    PS7_UW

    K-U48

    Potrafi nawiązać relacje z pacjentem potrzebującym pomocy nutrigenetyka.

    P7S_UK

    K-U49

    Potrafi identyfikować problemy żywieniowe i zdrowotne w przypadku powszechnych schorzeń genetycznych

    PS7_UW

    K-U50

    Potrafi wskazać perspektywy rozwoju osób z niepełnosprawnością intelektualną wywołaną zmianami genetycznymi wspieranego dietetycznie

    PS7_UW

    K-U51

    Potrafi dostosować rodzaj diety do potrzeb osób z zaburzeniami genetycznymi takimi jak zespół Downa, zespół Pradera- Williego i zespół Retta

    PS7_UW

    K-U52

    Umie uzasadnić powiązania pomiędzy chorobą a wynikami badań laboratoryjnych i doborem diety

    PS7_UW

    K-U53

    Stosuje zachowania terapeutyczne w ramach interwencji dietetycznych u osób z zaburzeniami genetycznymi

    PS7_UW

    K-U54

    Potrafi przeprowadzić wywiad oraz ocenić pacjenta po kątem zaburzeń neurologicznych i głównych problemów żywieniowych

    P7S_UK

    K-U55

    Potrafi zinterpretować wybrane wyniki analiz laboratoryjnych krwi, moczu i kału

    PS7_UW

    K-U56

    Umie uzasadnić powiązania pomiędzy chorobą a wynikami badań laboratoryjnych.

    PS7_UW

    K-U57

    Potrafi krytycznie analizować pozyskane informacje.

    PS7_UW

    K-U58

    Potrafi ocenić i rozumie główne problemy żywieniowe pacjentów oraz ich rodzin i otoczenia  w chorobach neurologicznych

    PS7_UW

    K-U59

    Angażuje się w szerzenie wiedzy w społeczeństwie i propaguje zdrowe nawyki żywieniowe w profilaktyce chorób i zaburzeń neurologicznych.

    P7S_UK

    K-U60

    Potrafi udzielić porady żywieniowej pacjentowi w chorobach kręgosłupa związanych z nadwaga i otyłością

    P7S_UK

    K-U61

    Potrafi zmotywować pacjenta z nadwagą /otyłością w chorobach zwyrodnieniowo-dyskopatycznych kręgosłupa.

    P7S_UK

    K-U62

    Potrafi zdiagnozować główne problemy dietetyczne w chorobach naczyniowych mózgu.

    PS7_UW

    K-U63

    Potrafi udzielić porady dotyczącej żywienia i suplementacji w stanach ostrych zaburzeń naczyniowych mózgu

    P7S_UK

    K-U64

    Potrafi udzielić porady żywieniowej dotyczącej pierwotnej i wtórnej profilaktyki w udarach mózgu

    P7S_UK

    K-U65

    Potrafi zdiagnozować główny problem żywieniowy w chorobie
    Parkinsona

    PS7_UW

    K-U66

    Potrafi udzielić porady pacjentowi i rodzinie pacjenta z chorobą Parkinsona – wyznaczyć cele w terapii żywieniowej

    P7S_UK

    K-U67

    Potrafi ocenić przydatność suplementów diety w leczeniu choroby Parkinsona.

    PS7_UW

    K-U68

    Potrafi zdiagnozować główny problem żywieniowy w chorobie
    Alzhaimera

    PS7_UW

    K-U69

    Potrafi udzielić porady pacjentowi i rodzinie pacjenta z chorobą Alzhaimera – wyznaczyć cele w terapii żywieniowej

    P7S_UK

    K-U70

    Potrafi ocenić przydatność suplementów diety w leczeniu choroby Alzhaimera

    PS7_UW

    K-U71

    Potrafi zdiagnozować główny problem żywieniowy w stwardnieniu rozsianym

    PS7_UW

    K-U72

    Potrafi udzielić porady pacjentowi i rodzinie pacjenta ze stwardnieniem rozsianym oraz wyznaczyć cele w terapii żywieniowej

    P7S_UK

    K-U73

    Potrafi ocenić przydatność suplementów diety w leczeniu stwardnienia rozsianego

    PS7_UW

    K-U74

    Potrafi przeprowadzić wywiad i wstępnie rozpoznać przyczynę  objawów neurologicznych  w zaburzeniach metabolicznych oraz mineralno-witaminowych

    P7S_UK

    K-U75

    Potrafi zaplanować i przeprowadzić diagnostykę w podejrzeniu zaburzeń metabolicznych i witaminowo-mineralnych w objawach neurologicznych

    PS7_UW

    K-U76

    Potrafi zaplanować, wdrożyć  i przeprowadzić proces leczniczy za pomocą diety oraz suplementacji w chorobach neurologicznych

    PS7_UW

    K-U77

    Potrafi ocenić przydatność suplementów diety w leczeniu i zapobieganiu chorobom neurologicznym.

    PS7_UW

    K-U78

    Umie wymienić i scharakteryzować działania pożądane i niepożądane suplementów diety stosowanych w chorobach neurologicznych.

    PS7_UW

    K-U79

    Potrafi scharakteryzować interakcje suplementów diety oraz dodatków do żywności z lekami i żywnością w chorobach neurologicznych.

    PS7_UW

    K-U80

    Potrafi zaplanować sposób żywienia pacjenta otyłego przygotowywanego do zabiegu bariatrycznego.

    PS7_UW

    K-U81

    Potrafi zaplanować sposób żywienia pacjentów zarówno we wczesnym, jak i późnym okresie pooperacyjnym.

    PS7_UW

    K-U82

    Potrafi udzielić porady dietetycznej pacjentowi po zabiegu bariatrycznym.

    P7S_UK

    K-U83

    Potrafi przeprowadzić ocenę stanu odżywienia pacjenta leczonego chirurgicznie.

    PS7_UW

    K-U84

    Potrafi rozpoznać niedobory żywieniowe oraz dobrać doustne suplementy pokarmowe.

    PS7_UW

    K-U85

    Umie posługiwać się narzędziami oceny stanu odżywienia i ryzyka niedożywienia w starości

    PS7_UW

    K-U86

    Potrafi przeanalizować potencjalny interakcje żywności z lekami  stosowanymi przez starszych pacjentów

    PS7_UW

    K-U87

    Potrafi ustalić prawidłowy program  żywieniowy u chorych w podeszłym wieku ze złożonymi problemami klinicznymi

    PS7_UW

    K-U88

    Umie wstępnie zdiagnozować zaburzenia połykania u osoby starszej

    PS7_UW

    K-U89

    Potrafi zaplanować i poprowadzić edukację żywieniową indywidualną i grupową

    P7S_UO

    K-U90

    Potrafi prowadzić dokumentację podejmowanych czynności zawodowych, chroni poufność i bezpieczeństwo prowadzonej dokumentacji podczas przechowywania, upowszechniania i niszczenia.

    PS7_UW

    K-U91

    Potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy i ocenić sposób żywienia osoby badanej w oparciu o odpowiednie kwestionariusze. Potrafi zaprojektować i wykonać ankietę wykorzystywaną w analizie danych żywieniowych.

    P7S_UK

    K-U92

    Potrafi ocenić efektywność opieki żywieniowej w osiąganiu zamierzonych celów i modyfikować plan opieki żywieniowej w zależności od potrzeb.

    PS7_UW

    K-U93

    Potrafi zinterpretować wyniki podstawowych badań laboratoryjnych i wykorzystać je w planowaniu imonitorowaniupostępowania żywieniowego.

    PS7_UW

    K-U94

    Potrafi, w oparciu o badania przesiewowe rozpoznać niedożywienie, przeprowadzić pełną ocenę stanu odżywienia i określić rodzaj oraz stopień niedożywienia.

    PS7_UW

    K-U95

    Potrafi ustalić wskazania do wspomagania i/lub/ leczenia żywieniowego z wykorzystaniem dostępnych w Polsce diet przemysłowych, suplementów diety              i żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego w korygowaniu zaburzeń odżywiania.

    PS7_UW

    K-U96

    Planuje żywienie w domu pacjentów wypisanych ze szpitala.

    PS7_UW

    K-U97

    Potrafi zaplanować  i realizować kompleksowe postępowanie obejmujące żywienie, aktywność fizyczną i styl życia dla osób z nadwagą lub otyłością.

    PS7_UW

    K-U98

    Potrafi określić wartość odżywczą pożywienia  na podstawie tabel wartości odżywczej produktów spożywczych i typowych potraw, programów komputerowych i zalecanych wielkości spożycia (RecommendedDietaryAllowances – RDA).

    PS7_UW

    K-U99

    Zna zasady dietoprofilaktyki i potrafi zaplanować, dostosowane do wieku postępowanie dietetyczne w celu zapobiegania chorobom związanym z nieprawidłowym odżywianiem i brakiem aktywności fizycznej.

    PS7_UW

    K-U100

    Potrafi w podstawowym zakresie posługiwać się wiedzą o efektach leków i ich interakcji z żywnością rozpoznać zagrożenia wynikające z tych interakcji.

    PS7_UW

    K-U101

    Potrafi dobrać odpowiedni test stosowany w diagnostyce alergii.

    PS7_UW

    K-U102

    Potrafi zaplanować postępowanie dietetyczne pacjenta z alergią wziewną.

    PS7_UW

    K-U103

    Potrafi zaplanować postępowanie dietetyczne pacjenta z alergią pokarmową.

    PS7_UW

    K-U104

    Potrafi zaplanować postępowanie dietetyczne pacjenta z nietolerancją pokarmową.

    PS7_UW

    K-U105

    Potrafi zaplanować postępowanie dietetyczne pacjenta z chorobą autoimmunologiczną.

    PS7_UW

    K-U106

    Potrafi udzielić porady dietetycznej pacjentowi z alergią pokarmową / nietolerancją pokarmową / choroba autoimmunologiczną.

    P7S_UK

    K-U107

    Potrafi udzielić porady dietetycznej pacjentom z różnymi chorobami przewodu pokarmowego.

    P7S_UK

    K-U108

    Potrafi zaplanować leczenie dietetyczne pacjenta z chorobą przełyku / chorobą żołądka / chorobą trzustki / chorobą wątroby / chorobą jelit.

    PS7_UW

    K-U109

    Planuje żywienie w domu pacjentów z chorobami sercowo-naczyniowymi. Dobiera i wdraża odpowiednie zalecenia dietetyczne w określonych problemach zdrowotnych.

    PS7_UW

    K-U110

    Potrafi określić i scharakteryzować bieżące problemy i zaplanować dietę w schorzeniach hematologicznych i kardiologicznych

    PS7_UW

    K-U111

    Potrafi przekazywać zdobytą wiedzę pacjentom i kształtować ich świadomość na temat znaczenia diety w leczeniu chorób hematologicznych i kardiologicznych

    P7S_UK

    K-U112

    Umie rozpoznawać zagrożenia dla zdrowia spowodowane niewłaściwą dietą ( duży udział w diecie produktów, które powodują choroby sercowo-naczyniowe).

     

    PS7_UW

     

    KOMPETENCJE SPOŁECZNE

     

    K-K01

    Jest świadomy poziomu swojej wiedzy i umiejętności

    P7S_KK

    K-K02

    Ma potrzebę ciągłego poszerzania i aktualizowania zdobytej wiedzy

    P7S_KK

    K-K03

    W swojej pracy kieruje się zasadą etyki zawodowej i praw pacjenta

    P7S_KR

    K-K04

    Posiada kompetencje do pracy w zespole żywieniowym, w którego skład wchodzą lekarze, farmaceuci, pielęgniarki, dietetycy

    P7S_KO

    K-K05

    Posiada kompetencje do pracy z przedstawicielami innych zawodów medycznych w celu optymalizacji leczenia żywieniowego pacjentów z nowotworem złośliwym

    P7S_KO

    K-K06

    Ma świadomość własnych ograniczeń i wie, kiedy się zwrócić do ekspertów. Wykazuje zdolność do pracy  w zespole

    P7S_KK

    K-K07

    Jest świadomy, że w intensywnie rozwijających się dziedzinach nauki, jakimi są neonatologia i żywienie najmłodszych dzieci, należy na bieżąco aktualizować wiedzę, przez co rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się.

    P7S_KR

    K-K08

    Potrafi brać odpowiedzialność za pracę własną.

    P7S_KR

    K-K09

    Krytycznie   ocenia  własne i cudze  działania,   przy  zachowaniu   szacunku   dla  różnic światopoglądowych i kulturowych

    P7S_KK

    K-K10

    Oddziaływuje na rodzinę wcześniaka poprzez nauczanie prawidłowych zasad żywienia dzieci. Przedstawia najczęściej popełniane błędy w żywieniu.

    P7S_KO

    K-K11

    Jest świadomy, że w intensywnie rozwijającej się dziedzinie nauki, jaką jest żywienie kliniczne, należy na bieżąco aktualizować wiedzę, przez co rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się.

    P7S_KR

    K-K12

    Stawia dobro pacjenta na pierwszym miejscu, przestrzega wszelkich praw oraz okazuje szacunek wobec pacjenta.

    P7S_KR

    K-K13

    Przestrzega etyki zawodowej i dba o prestiż zawodu.

    P7S_KR

    K-K14

    Przestrzega tajemnicy zawodowej. Przestrzega praw pacjenta, w tym prawa do rzetelnej informacji na temat proponowanego postępowania żywieniowego.

    P7S_KR

    K-K15

    Potrafi brać odpowiedzialność za pracę własną.

    P7S_KR

    K-K16

    Dba o wizerunek własnego zawodu

    P7S_KR

    K-K17

    Współdziała w zespole interdyscyplinarnym w rozwiązywaniu dylematów etycznych z zachowaniem zasad kodeksu etyki zawodowej

    P7S_KO

    K-K18

    Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób, rozumie potrzebę i umiejętność samokształcenia, wykazuje zdolność do pracy w zespole

    P7S_KK

    K-K19

    Ma świadomość własnych ograniczeń i wie, kiedy skierować pacjenta do neurologa bądź lekarza innej specjalizacji.

    P7S_KK

    K-K20

    Informuje pacjenta o ewentualnych innych możliwościach leczenia lub o konsekwencjach nie podjęcia terapii żywieniowej.

    P7S_KO

    K-K21

    Prowadzi edukację rodzin pacjentów z chorobami neurologicznymi.

    P7S_KO

    K-K22

    Jest świadomy, że w intensywnie rozwijających się dziedzinach nauki, jakimi są dietetyka i neurologia, należy na bieżąco aktualizować wiedzę, przez co rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się.

    P7S_KR

    K-K23

    Posiada kompetencje do pracy z przedstawicielami innych zawodów medycznych w celu optymalizacji leczenia żywieniowego pacjentów po zabiegu bariatrycznym

    P7S_KO

    K-K24

    Jest świadomy swojej wiedzy i  umiejętności w zakresie żywienia pacjenta geriatrycznego oraz własnych ograniczeń, i wie kiedy zwrócić się do ekspertów z zakresu innych dziedzin medycyny

    P7S_KK

    K-K25

    Wykazuje zdolność do pracy w geriatrycznym zespole terapeutycznym

    P7S_KO

    K-K26

    Rozumie ograniczenia komunikacyjne pacjentów w starszym wieku

    P7S_KK

    K-K27

    Okazuje empatię i zrozumienie choremu w starszym wieku ze złożonymi problemami geriatrycznymi

    P7S_KO