Lider Doskonałości Cyfrowej
Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej Zakład Bromatologii |
Stanowisko:
- dr hab. n. farm., pracownik naukowo-dydaktyczny, Zakład Bromatologii na Wydziale Farmaceutycznym z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej
Specjalizacja:
- żywienie człowieka zdrowego i chorego, interakcje leków z żywnością, substancje bioaktywne w żywności, doradzanie pacjentom w aptekach ogólnodostępnych, farmacja apteczna i kliniczna,
Zainteresowania naukowe:
- Produkty pszczele,
- Interakcje leków z żywnością,
- Skład i jakość suplementów diety,
- Badania nad wpływem diety i składników odżywczych na procesy zapalne i choroby metaboliczne,
- Właściwości antyoksydacyjne żywności,
- Edukacja zdrowotna i rozwój kompetencji farmaceutycznych.
Osiągnięcia dydaktyczne:
- Prowadzenie zajęć dydaktycznych ze studentami farmacji, analityki medycznej, kosmetologii i dietetyki – kilkunastoletnie doświadczenie (wykłady, ćwiczenia, seminaria, warsztaty),
- Opracowywanie materiałów e-learningowych, w tym wykorzystywanie nowoczesnych metod dydaktycznych, ze szczególnym uwzględnieniem AI,
- Organizacja warsztatów, prelekcji i szkoleń z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego,
- Opieka nad pracami licencjackimi/magisterskimi/doktorskimi,
- Opiekun z ramienia Uczelni sześciomiesięcznej praktyki zawodowej na kierunku farmacja,
- Członek Rady Programowej na kierunku Farmacja,
- Praca ze studentami w ramach Studenckiego Koła Naukowego przy Zakładzie Bromatologii, czego efektem są publikacje i wystąpienia na konferencjach naukowych, w tym prace nagrodzone w drodze konkursu.
Publikacje:
- Autorka i współautorka licznych publikacji naukowych z zakresu oceny jakości suplementów diety, żywienia pacjentów w różnych stanach klinicznych itp.
- Prelegentka na konferencjach krajowych i międzynarodowych.