Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Szczegółowy rozkład zajęć.
  • 30.09.2022 Zakład Bromatologii

    Szczegółowy rozkład zajęć

    ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI

     

    Program wykładów dla studentów Dietetyki (II rok, I st.)

    w semestrze zimowym  (7 wykładów)

     

                          

    1. Podstawowe pojęcia dotyczące żywności, żywienia, jakości zdrowotnej żywności.
    2. Bilans energetyczny, metody oceny wydatku energetycznego, metody oceny

                energetyczności produktów i posiłków. Metody oceny spożycia żywności.

         3. Jakość wyników analitycznych w analizie żywności.

         4. Białka. Węglowodany. Metody analityczne stosowane w analizie żywności.

         5. Tłuszcze. Metody analityczne stosowane w analizie żywności.

         6. Witaminy.  Metody analityczne stosowane w analizie żywności.

         7. Makroelementy i mikroelementy w żywieniu człowieka. Metody analityczne

               stosowane w analizie żywności.

     

    Program ćwiczeń dla studentów Dietetyki (II rok, I st.)

    w semestrze zimowym

        30 godz. dydaktycznych ćwiczeń

     

    Ćwiczenie I

    1. Zapoznanie się z przepisami bhp.
    2. Sprawdzanie pojemności naczyń miarowych i ustalenie współmierności kolby i pipety używanych w doświadczeniu.
    3. Oznaczenie zawartości wody i suchej masy w produktach spożywczych metodą suszarkową.
    4. Oznaczenie wilgotności i suchej masy metodą destylacji mieszaniny azeotropowej w różnych produktach spożywczych.
    5. Zasady przygotowania prób do analizy żywności.
    6. Zapoznanie się z testami do oznaczania jakości wody pitnej.

     

    Ćwiczenie II

    1. Oznaczanie zawartości etanolu w próbkach żywności za pomocą piknometru.
    2. Przygotowanie prób do oznaczania białka (mleko, preparaty dla sportowców)
    3. Omówienie metod oznaczania błonnika pokarmowego.

     

    Ćwiczenie III

    1. Oznaczenie zawartości azotu w żywności i przeliczanie na ilość białka (metoda Kjeldahla).
    2. Ocena wartości odżywczej białka. Określenie aminokwasu ograniczającego CS.

     

    Ćwiczenie IV

         Wykrywanie i oznaczanie produktów jełczenia tłuszczów.

    1. Oznaczanie stopnia kwasowości.
    2. Oznaczanie zawartości nadtlenków.
    3. Próba Kreisa.
    4. Oznaczanie zawartości tłuszczów w żywności (metoda Gerbera).

     

    Ćwiczenie V

     

    Oznaczanie związków cukrowych: Oznaczanie cukrów w żywności (metoda Lane-Eynona).

     

    Ćwiczenie VI

    Rola i znaczenie witamin w żywieniu człowieka; wybrane metody oznaczeń.

    1. Oznaczanie witaminy C w żywności metodą Tillmansa (soki).
    2. Oznaczanie nasycenia ustroju witaminą C - test językowy

     

     

    Ćwiczenie VII

     

    Składniki mineralne w żywieniu człowieka; wybrane metody oznaczeń.

    1. Mineralizacja próbek żywności w układzie zamkniętym w celu oznaczania makroelementów.
    2. Oznaczanie zawartości miedzi i cynku w środkach spożywczych metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej (ASA) techniką płomieniową.

     

    Kolokwium z ćwiczeń  I - VII