Koło Naukowe przy Zakładzie Biotechnologii Żywności
Od kiedy istnieje: 11.2014 r.
Aktualny/i Opiekun/Opiekunowie Koła:
dr hab n. med. Anna Witkowska
dr hab n. zdr. Małgorzata Zujko
dr n. med. Katarzyna Terlikowska
Email kontaktowy: biotech@umb.edu.pl
Telefon kontaktowy: (85) 686 50 89
Aktualna/y Przewodnicząca/y Koła:
Olga Szwed, I rok, II stopnia, dietetyka
Email kontaktowy:
szwed-olga@wp.pl, oszwed1@student.umb.edu.pl
Telefon kontaktowy:
886 290 779
Liczba członków: 9
Profil prac naukowych/Zainteresowania naukowe:
1. Sposób żywienia i stan odżywienia wybranych grup ludności.
2. Zasady prawidłowego żywienia w zdrowiu i chorobie.
3. Diety alternatywne.
4. Bioaktywne składniki żywności.
Najważniejsze osiągnięcia:
Promocja uczelni „Studiuj w UMB” 11.01.2019, 16.11.2019 oraz 13.12.2019.
Publikacje naukowe – między innymi:
Łuczaj Zuzanna, Szwed Olga, Mirończuk-Chodakowska Iwona. Rola diety w zaburzeniach ze spektrum autyzmu. Holistyczny wymiar współczesnej medycyny. T. 5. Praca zbior. pod red. Elżbiety Krajewskiej-Kułak, Cecylii Reginy Łukaszuk, Jolanty Lewko, Wojciecha Kułaka. Białystok: Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, 2019 s. 263-295. MNiSW: 20 pkt.
Parda Monika, Zujko Kinga, Zujko Małgorzata E. Zachowania zdrowotne osób chorujących na cukrzycę typu 2. Promocja, edukacja zdrowotna oraz profilaktyka w naukach medycznych. Tom II. Praca zbior. pod red. Barbary Jankowiak, Beaty Kowalewskiej, Elżbiety Krajewskiej-Kułak. Białystok: Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, 2019 s.371-406. MNiSW: 20 pkt.
I miejsce w rankingu Kół Naukowych Wydziału Nauk o Zdrowiu za rok 2017/2018.


