Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Zakładu Biotechnologii Żywności.
    • 28.05.2020 SKN przy Zakładzie Biotechnologii Żywności

      Zakładu Biotechnologii Żywności

      Koło Naukowe przy Zakładzie Biotechnologii Żywności

      Od kiedy istnieje: 11.2014 r.

      Aktualny/i Opiekun/Opiekunowie Koła:

      dr hab n. med. Anna Witkowska

      dr hab n. zdr. Małgorzata Zujko

      dr n. med. Katarzyna Terlikowska

       

      Email kontaktowy: biotech@umb.edu.pl

      Telefon kontaktowy: (85) 686 50 89

      Aktualna/y Przewodnicząca/y Koła:

      Olga Szwed, I rok, II stopnia, dietetyka

       

      Email kontaktowy:

      szwed-olga@wp.pl, oszwed1@student.umb.edu.pl

       

      Telefon kontaktowy:

      886 290 779

      Liczba członków: 9

      Profil prac naukowych/Zainteresowania naukowe:

      1. Sposób żywienia i stan odżywienia wybranych grup ludności.

      2. Zasady prawidłowego żywienia w zdrowiu i chorobie.

      3. Diety alternatywne.

      4. Bioaktywne składniki żywności.

      Najważniejsze osiągnięcia:

      1. Promocja uczelni „Studiuj w UMB” 11.01.2019, 16.11.2019 oraz 13.12.2019.

      2. Publikacje naukowe – między innymi:

      • Łuczaj Zuzanna, Szwed Olga, Mirończuk-Chodakowska Iwona. Rola diety w zaburzeniach ze spektrum autyzmu. Holistyczny wymiar współczesnej medycyny. T. 5. Praca zbior. pod red. Elżbiety Krajewskiej-Kułak, Cecylii Reginy Łukaszuk, Jolanty Lewko, Wojciecha Kułaka. Białystok: Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, 2019 s. 263-295. MNiSW: 20 pkt.

      • Parda Monika, Zujko Kinga, Zujko Małgorzata E. Zachowania zdrowotne osób chorujących na cukrzycę typu 2. Promocja, edukacja zdrowotna oraz profilaktyka w naukach medycznych. Tom II. Praca zbior. pod red. Barbary Jankowiak, Beaty Kowalewskiej, Elżbiety Krajewskiej-Kułak. Białystok: Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, 2019 s.371-406. MNiSW: 20 pkt.

      1. I miejsce w rankingu Kół Naukowych Wydziału Nauk o Zdrowiu za rok 2017/2018.