Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Szczegółowy rozkład zajęć.
  • Szczegółowy rozkład zajęć.
  • Ostatnia zmiana 30.09.2025 przez Zakład Bromatologii

    Szczegółowy rozkład zajęć

    Jakość i bezpieczeństwo żywności (20 w./10 ćw. egz.)

     

    Program wykładów i ćwiczeń dla studentów Dietetyki (II rok, II stopnia w semestrze zimowym)

     

       Wykłady

    1. Kontrola jakości wody.

    2. Produkty pszczele – jakość i bezpieczeństwo.

    3. Produkty pszczele – jakość i bezpieczeństwo cd.

    4. Materiały opakowaniowe i opakowania stosowane w przemyśle spożywczym, mikroplastik w środowisku.

    5. Zanieczyszczenia biologiczne.

    6. Zanieczyszczenia chemiczne w żywności - furan, akryloamid, bisfenol, azotany.

    7. Zanieczyszczenia chemiczne cd. Produkty biobójcze.

    8. Naturalne toksykanty i substancje antyodżywcze w żywności. Żywność genetycznie modyfikowana (GMO). Radiacja żywności.

    9. Substancje o działaniu mutagennym i przeciwnowotworowym w żywności.

    10. Żywność ekologiczna i produkty regionalne. Nutrikosmetyka.

     

     

    Ćwiczenie I 7X

    · Zapoznanie się z przepisami BHP.

    · Oznaczanie suchej masy środków spożywczych wymagających specjalnych warunków przygotowania próby do analizy.

    · Parametry jakości wody pitnej. Oznaczanie chlorków w wybranych wodach mineralnych. Analiza podstawowych parametrów przy użyciu testów paskowych.

    · Metody uzdatniania wody. Wody mineralne, źródlane i lecznicze.

     

    Ćwiczenie II 14X

    Wykrywanie produktów aldehydowego i ketonowego jełczenia tłuszczów spożywczych

    · Próba Taufla i Thalera,

    · Próba z kwasem 2-tiobarbiturowym na aldehyd malonowy,

    · Analiza jakości tłuszczów spożywczych w lampie UV

    · Wykrywanie zafałszowań mleka i śmietany

     

    Ćwiczenie III 21X

    Ocena jakości naturalnych miodów pszczelich. cz. I

    · Liczba diastazowa.

    · Zawartość wody (analiza refraktometryczna).

     

    Ćwiczenie IV 28X

    Ocena jakości naturalnych miodów pszczelich. cz. II

    · Zawartość proliny

    · Przygotowanie prób do analizy pyłkowej

     

    Ćwiczenie V 4XI

    Ocena jakości naturalnych miodów pszczelich. cz. III

    · Zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF).

    · Analiza pyłkowa miodów