Jakość i bezpieczeństwo żywności (20 w./10 ćw. egz.)
Program wykładów i ćwiczeń dla studentów Dietetyki (II rok, II stopnia w semestrze zimowym)
Wykłady
1. Kontrola jakości wody.
2. Produkty pszczele – jakość i bezpieczeństwo.
3. Produkty pszczele – jakość i bezpieczeństwo cd.
4. Materiały opakowaniowe i opakowania stosowane w przemyśle spożywczym, mikroplastik w środowisku.
5. Zanieczyszczenia biologiczne.
6. Zanieczyszczenia chemiczne w żywności - furan, akryloamid, bisfenol, azotany.
7. Zanieczyszczenia chemiczne cd. Produkty biobójcze.
8. Naturalne toksykanty i substancje antyodżywcze w żywności. Żywność genetycznie modyfikowana (GMO). Radiacja żywności.
9. Substancje o działaniu mutagennym i przeciwnowotworowym w żywności.
10. Żywność ekologiczna i produkty regionalne. Nutrikosmetyka.
Ćwiczenie I 7X
· Zapoznanie się z przepisami BHP.
· Oznaczanie suchej masy środków spożywczych wymagających specjalnych warunków przygotowania próby do analizy.
· Parametry jakości wody pitnej. Oznaczanie chlorków w wybranych wodach mineralnych. Analiza podstawowych parametrów przy użyciu testów paskowych.
· Metody uzdatniania wody. Wody mineralne, źródlane i lecznicze.
Ćwiczenie II 14X
Wykrywanie produktów aldehydowego i ketonowego jełczenia tłuszczów spożywczych
· Próba Taufla i Thalera,
· Próba z kwasem 2-tiobarbiturowym na aldehyd malonowy,
· Analiza jakości tłuszczów spożywczych w lampie UV
· Wykrywanie zafałszowań mleka i śmietany
Ćwiczenie III 21X
Ocena jakości naturalnych miodów pszczelich. cz. I
· Liczba diastazowa.
· Zawartość wody (analiza refraktometryczna).
Ćwiczenie IV 28X
Ocena jakości naturalnych miodów pszczelich. cz. II
· Zawartość proliny
· Przygotowanie prób do analizy pyłkowej
Ćwiczenie V 4XI
Ocena jakości naturalnych miodów pszczelich. cz. III
· Zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF).
· Analiza pyłkowa miodów





