Wykaz referatów plenarnych, komunikatów ustych oraz plakatów:
| Referaty plenarne: |
R.1. | Molecular targets of dietary phytochemicals for prevention of chronic diseases (K. Sahin, C. Orhan, M. Tuzcu, N. Sahin) |
R.2. | Selen a nowotwory – od badań epidemiologicznych do biologii molekularnej (W. Wąsowicz) |
| Referaty i komunikaty w sesjach problemowych: |
I | Ocena jakości żywności i żywienia cz.1 |
R/I.1. | Czy neurogastronomia- nowa dziedzina wiedzy, będzie pomocna |
R/I.2. | Effects of capsaicinoids on insulin sensitivity, PPAR-γ, IRS-1 and GLUT-2 levels in rats fed high-fat diet (N. Sahin, E. Kekec, C. Orhan, M. Tuzcu, İ.H. Ozercan, K. Sahin) |
R/I.3. | Mango ginger extract ameliorates hyperglycemia and modulates GSK-3 /FYN/NRF2 signaling pathway in type 2 diabetes rats (C. Orhan, |
K/I.1. | Ocena ryb z regionu Warmii i Mazur jako źródła białka w diecie |
K/I.2. | Spożywanie orzechów jako element prozdrowotnego stylu życia. Badania populacyjne. (A.M. Witkowska, A. Waśkiewicz, M.E. Zujko, |
K/I.3. | Całkowity status antyoksydacyjny i zawartość związków fenolowych a wybrane rodzaje orzechów (A. Puścion-Jakubik, P. Nowakowski, |
K/I.4. | Wartość odżywcza wybranych gatunków grzybów (E. Matczuk, D. Soroka, E. Pietraś, B. Przygoda) |
K/I.5. | Ocena zawartości beta-glukanów w wybranych gatunkach grzybów jadalnych (I. Mirończuk-Chodakowska, A.M. Witkowska) |
K/I.6. | Najnowsze techniki rozszerzające możliwości analityczne spektrometrii ICP-MS (A. Lechotycki) |
II | Ocena jakości żywności i żywienia cz.2 |
R/II.1. | Żywienie noworodków urodzonych przedwcześnie - dokąd zmierzamy, co chcemy osiągnąć (M. Szczepański) |
R/II.2. | Wpływ rodziny i rówieśników na zachowania żywieniowe młodzieży ponadgimnazjalnej (A. Marzec, K. Majewska, M. Skrzypek) |
K/II.1. | Witamina D w aspekcie chorób cywilizacyjnych (W. Żukiewicz-Sobczak, K. Wołyńczuk, M. Weiner, M. Siłuch, A. Rogóż, P. Sobczak) |
K/II.2. | Warianty genetyczne związane z metabolizmem witaminy B12 u dzieci |
K/II.3. | Ocena zawartości cynku w dietach pacjentów HIV-zależnych mieszkańców Białegostoku i Gdańska (A. Lebiedzińska, |
K/II.4. | Postepowanie dietetyczne u osób z niedoborem żelaza w organizmie (P. Nowakowski, K.J. Gromkowska-Kępka, J. Bielecka, A. Puścion |
K/II.5. | Ocena spożycia polifenoli w diecie dorosłej populacji polskiej w zależności od czynników socjoekonomicznych i zdrowotnych |
K/II.6. | Wartość odżywcza wybranych produktów typu fast food (B. Przygoda, E. Pietraś, E. Matczuk, D. Soroka, K. Świderska, E. Jasińska-Melon) |
K/II.7. | Nawilżenie skóry w odniesieniu do analizy składu ciała studentek Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku (K.J. Gromkowska-Kępka, A. Puścion-Jakubik, E. Budna, S. Naliwajko, K. Mielcarek, P. Nowakowski, R. Markiewicz-Żukowska) |
III | Bezpieczeństwo żywności i przedmiotów użytku |
R/III.1. | Woda w żywieniu dzieci – kryteria doboru, wymagania jakościowe, promocja (M. Więch, M. Barańska, G. Rowicka, H. Weker) |
R/III.2. | Najczęściej stosowane zafałszowania miodu (E. Marciniak) |
R/III.3. | Bezpieczeństwo żywności, jej opakowań oraz przedmiotów gastronomicznego obrotu, strategią ochrony zdrowia mózgu |
R/III.4. | e-Baza zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności, jako nowe narzędzie edukacyjne i badawcze (H. Mojska) |
K/III.1. | Zawartość akryloamidu w substytutach kawy dostępnych w Polsce (H.Mojska, I. Gielecińska) |
K/III.2. | Czy spożywanie orzechów brazylijskich jest bezpieczne? (K. Socha, |
IV | Żywność i żywienie a nowotwory |
K/IV.1. | Oddziaływanie ekstraktów z dziurawca zwyczajnego i propolisu na komórki nowotworowe glejaka wielopostaciowego (U87 MG) |
K/IV.2. | Aktywność ekstraktów z pieprznika jadalnego (Cantharellus cibarius Fr.) Na komórki glejaka wielopostaciowego U87MG (S.K. Naliwajko, P. Nowakowski, R. Markiewicz-Żukowska, K. Gromkowska-Kępka, J. Soroczyńska, M.H. Borawska) |
K/IV.3. | Wpływ wybranych składników mineralnych na zawartość grup karbonylowych aminokwasów w wątrobach szczurów z wszczepionymi komórkami raka prostaty (A. Orzoł, D. Skrajnowska, B. Bobrowska |
K/IV.4. | Zależność między indeksem i ładunkiem glikemicznym diety a statusem redoks u chorych na raka płuca (K. Skórska, K. Zabłocka-Słowińska, S. Płaczkowska, A. Prescha, K. Pawełczyk, M. Kosacka, I. Porębska, H. Grajeta) |
V | Suplementy diety |
R/V.1. | Stosowanie suplementów diety przez kobiety ciężarne w kontekście aktualnych rekomendacji (J. Hamułka, E. Pabiś, M. Zielińska) |
R/V.2. | Blaski i cienie suplementów diety zawierających selen (P. Zagrodzki, M. Fularz, P. Paśko) |
K/V.1. | Suplementy diety na bazie zielonej kawy jako źródło substancji bioaktywnych (J. Brzezicha-Cirocka, M. Grembecka, D. Błażejewicz, J. Brzezińska, P. Szefer) |
K/V.2. | Analiza jakości mikrobiologicznej i składników mineralnych w kwiatostanach i owocach głogu stosowanych jako suplementy diety (G. Bazylak, A. Przybylska, M. Siepak |
K/V.3. | Analiza zawartości patuliny i składników mineralnych w owocach głogu stosowanych jako suplementy diety (G. Bazylak, M. Twarużek, R. Kosicki, I. Ałtyn, J. Grajewski, A. Przybylska, M. Siepak |
K/V.4. | Optymalizacja warunków chromatograficznego oznaczania choliny i betainy w suplementach diety i produktach dla osób aktywnych fizycznie (M. Grembecka, M. Bola, E. Jasińska, P. Szefer) |
K/V.5. | Badanie biodostępności żelaza z suplementów diety przeznaczonych dla dzieci i dorosłych metodą in vitro (A. Szalast-Pietrzak, Z. Marzec, E. Kopciał, L. Borkowski) |
VI | Przetwórstwo żywności a jakość zdrowotna | |
R/VI.1. | Oddziaływanie procesów cieplnych na składniki bioaktywne owoców i warzyw (A. Narwojsz | |
K/VI.1. | Wpływ dodatku roślinnych ekstraktów na jakość sensoryczną klopsów drobiowych (A. Zwolan, D. Jaworska, L. Adamczak, D. Pietrzak) | |
K/VI.2. | Wpływ warunków przechowywania na aktywność antyoksydacyjną i zawartość polifenoli w owocach jarząbu szwedzkiego (A. Galanty, J. Chłopicka, M. Kaleta, A. Sołtys, I. Podolak) | |
K/VI.3. | Wpływ czasu zaparzania na zawartość katechin i potencjał antyoksydacyjny naparów z czarnej herbaty (W. Koch, W. Kukuła-Koch, Z. Marzec, K. Głowniak | |
K/VI.4. | Wpływ zastosowanych rozpuszczalników do ekstrakcji na zawartość związków fenolowych i aktywność przeciwutleniającą ekstraktów z otrąb pszennych (M.A. Janiak, K. Penkacik, K. Sulewska, S. Renzetti, R. Amarowicz) | |
K/VI.5. | Substancje o działaniu antyoksydacyjnym w żywności pochodzenia roślinnego i metody ich ekstrakcji (J. Brzezińska, D. Błażejewicz, M. Grembecka, J. Brzezicha-Cirocka, P. Szefer) | |
K/VI.6. | Ocena właściwości sorpcyjnych wybranych handlowych błonników owocowych (M. Ruszkowska, M. Matusik) | |
| Plakaty: | |
P/A | Ocena jakości żywienia cz.1. | |
P/A.1. | Preferencje spożycia słodyczy oraz innych przekąsek wśród dzieci w wieku wczesnoszkolnym (J. Kardas, A. Bielaszka, A. Kiciak, E. Szczepańska, E. Grochowska-Niedworok, J. Romańska, M. Kardas) | |
P/A.2. | Porównanie częstotliwości spożycia wybranych produktów oraz porównanie stanu odżywienia uczniów w klasach od 1-3 szkoły podstawowej i gimnazjum w powiecie myślenickim (J. Żwirska, E. Błaszczyk, P. Jagielski, M. Bajer, M. Schlegel-Zawadzka) | |
P/A.3. | Wybrane parametry oceny stanu odżywienia nastolatek z Polski | |
P/A.4. | Wybrane elementy zachowań żywieniowych w grupie uczniów w wieku 11-14 lat (M. Grabia, S.K. Naliwajko, P. Nowakowski, K.J. Gromkowska | |
P/A.5. | Spożycie witamin i składników mineralnych w grupie dzieci w wieku szkolnym (K. Stoś, M. Ołtarzewski, M. Jarosz, A. Głowala, I. Ziółkowska, B. Krygier, J. Brańska) | |
P/A.6. | Wybrane elementy sposobu żywienia młodzieży z wiejskich rejonów Małopolski (E. Błaszczyk-Bębenek, J. Żwirska, M. Schlegel-Zawadzka) | |
P/A.7. | Ocena spożycia płynów a występowanie odwodnienia wśród dzieci i młodzieży z Małopolski (B. Piórecka, A. Kozioł-Kozakowska, M. Płonka, P. Jagielski) | |
P/A.8. | Ocena wybranych elementów stylu życia studentów Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie (M. Misiarz, E. Malczyk, E. Szura, J. Wyka, | |
P/A.9. | Ocena pobrania cukrów z napojów gazowanych przez nastolatków z woj. opolskiego (E. Malczyk, J. Wyka, M. Misiarz, E. Szura, M. Krawczyk) | |
P/A.10. | Ocena wiedzy o naturalnych substancjach słodzących i częstości ich spożycia wśród studentów (J. Bielecka, K.J. Gromkowska-Kępka, K. Futyma, D. Chimkowska, I. Fiuk, P. Nowakowski, R. Markiewicz | |
P/A.11. | Czy nawilżenie skóry kobiet zależy od spożycia tłuszczu ogółem i wybranych kwasów tłuszczowych? (D. Raciborska, A. Puścion-Jakubik, K.J. Gromkowska-Kępka, A. Podgórska, S.K. Naliwajko, R. Markiewicz | |
P/B | Ocena jakości żywienia cz.2. |
P/B.1. | Zachowania żywieniowe jako czynniki ryzyka osteoporozy u kobiet (E. Szura, M. Misiarz, E. Malczyk, D. Pietras) |
P/B.2. | Rola wapnia i fosforu w diecie młodych osób w profilaktyce osteoporozy (M. Misztal-Szkudlińska, A. Sadokierski, P. Szefer) |
P/B.3. | Ocena wybranych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego u kobiet o zróżnicowanym stanie odżywienia z rozpoznaną schizofrenią (E. Stefańska, A. Wendołowicz, B. Konarzewska, |
P/B.4. | Zawartość składników mineralnych w diecie pacjentów z chorobą Parkinsona (P. Kitlas, S.K. Naliwajko, K. Socha, J. Kochanowicz, Z.D. Mariak, M.H. Borawska) |
P/B.5. | Całkowity status antyoksydacyjny u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym, w odniesieniu do stanu klinicznego (E. Karpińska, K. Socha, J. Soroczyńska, M. Jakoniuk, J. Kochanowicz, Z.D. Mariak, |
P/B.6. | Ocena spożycia wybranych makroskładników pokarmowych przez zawodników kadry narodowej kickboxingu (S. Bawa, D. Godzina) |
P/B.7. | Wpływ stosowania diety redukującej masę ciała na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne (I. Bolesławska, G. Kosewski, |
P/B.8. | Wpływ rodzaju diety na aktywność desaturaz w mikrosomach wątrobowych szczurów (A. Stawarska, A. Tokarz, B. Bobrowska |
P/B.9. | Żelazo we krwi pacjentów żywionych pozajelitowo (M. Wołonciej, E. Milewska, Ł. Dębek, S. Szajda, W. Roszkowska-Jakimiec) |
P/B.10. | Wpływ diety standardowej i wzbogaconej w tłuszcze na obraz morfotyczny szpiku kostnego myszy CD1 (N. Kozak, A. Wojtanowska |
P/C | Bezpieczeństwo żywności i przedmiotów użytku |
P/C.1. | Ocena wpływu dodatku smakowego na wybrane parametry mikrobiologiczne mlecznego napoju wysokoproteinowego (J. Stankiewicz, A. Małkiewicz) |
P/C.2. | Aktywność przeciwdrobnoustrojowa brukwi i kalarepy oraz ich kiełków (P. Paśko, J. Podporska–Carroll, B. Quilty, E. Prochownik, A. Galanty, P. Zagrodzki, Z. Zachwieja) |
P/C.3. | Zastosowanie różnicowej kalorymetrii skaningowej do oceny wpływu wyciągu z kłącza rdestowca czeskiego (Fallopia x bohemica) na stabilność frakcji triacyloglicerolowej olejów jadalnych (A. Prescha, M. Grajzer, P. Szczurek, H. Grajeta) |
P/C.4. | Izomery trans kwasów tłuszczowych w produktach fast food w Polsce |
P/C.5. | Zawartość tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych w produktach fast foods w Polsce (K. Świderska, I. Gielecińska, E. Jasińska-Melon, H. Mojska, M. Jarosz) |
P/D | Suplementy diety i żywność funkcjonalna |
P/D.1. | Aktywność α-amylazy i α-glukozydazy w ekstraktach roślin stosowanych w medycynie ludowej do leczenia cukrzycy (A. Wojtanowska-Krośniak, O. Niekrasz, M. Krośniak) |
P/D.2. | Ocena ryzyka wystąpienia interakcji pomiędzy pierwiastkami a substancjami biologicznie aktywnymi w wybranych suplementach diety zawierających zieloną herbatę (D. Błażejewicz, P. Szwaczka, J. Brzezińska, A. Przybyłowska, M. Grembecka, J. Brzezicha-Cirocka, P. Szefer) |
P/D.3. | Ocena interakcji wybranych składników suplementów diety i polifenoli zawartych w kawie i herbacie (A. Synowiec-Wojtarowicz, M. Kimsa |
P/D.4. | Ocena zawartości magnezu w wybranych napojach funkcjonalnych (E. Stasiuk, P. Przybyłowski) |
P/D.5. | Ocena soków owocowych i mleka spożywczego w aspekcie napojów izotonicznych stosowanych w sportach wytrzymałościowych (J. Czaja, M. Stachowicz, A. Lebiedzińska) |
P/D.6. | Ocena rozpowszechnienia i wielkości suplementacji witaminami i składnikami mineralnymi w dorosłej populacji polskiej (A. Waśkiewicz, D. Szcześniewska, M.E. Zujko, A. Cicha-Mikołajczyk) |
P/D.7. | Czynniki wyboru suplementów diety a poziom wykształcenia pacjentów wielkopolskich aptek (M. Kowalówka, I. Bolesławska, I. Górna, G. Kosewski, M. Stępczak, J. Przysławski) |
P/E | Jakość zdrowotna żywności, przetwórstwo żywności |
P/E.1. | Porównanie aktywności antyoksydacyjnej i całkowitej zawartości polifenoli w kiełkach i różyczkach brokułów (P. Paśko, E. Prochownik, A. Galanty, H. Bartoń, M. Tyszka-Czochara, P. Zagrodzki, Z. Zachwieja) |
P/E.2. | Profil i stężenie kwasów organicznych w sokach z winogron w różnych okresach ich dojrzewania (J. Dobrowolska-Iwanek, A. Cetnar, P. Paśko, P. Zagrodzki) |
P/E.3. | Wina lecznicze – analiza wybranych parametrów sensorycznych i jakościowych (M. Gąstoł, M. Krośniak, A. Kiszka, N. Brzeźny) |
P/E.4. | Zastosowanie bioautografii TLC w badaniach aktywności farmakologicznej kurkumy (Curcuma longa L.) (L. Czernicka, W. Kukuła-Koch, Z. Marzec) |
P/E.5. | Porównanie zawartości cynku w świeżych i wędzonych rybach słodkowodnych z regionu Warmii i Mazur (K. Mielcarek, K. Socha, A. Puścion-Jakubik, E. Karpińska, J. Soroczyńska, M.H. Borawska) |
P/E.6. | Analiza składu pierwiastkowego naparów z wybranych ziół leczniczych |
P/E.7. | Wpływ dodatków wybranych nasion oleistych zaliczanych do grupy superfoods na właściwości higroskopijne miodu rzepakowego (M. Ruszkowska, Z. Wiśniewska) |
P/E.8. | Zawartość antocjanów i związków toksycznych w ziemniakach odmian o fioletowym miąższu oraz zmiany ilości glikoalkaloidów podczas produkcji wyrobów smażonych i suszonych (E. Rytel, A. Tajner-Czopek, A. Kita, A. Nemś, A. Buchalska, M. Gertchen) |
P/E.9. | Zmiany zawartości kwasu chlorogenowego w procesie produkcji frytek otrzymanych z ziemniaków odmian o jasnym i kolorowym miąższu (A. Tajner-Czopek, E. Rytel, A. Pęksa, M. Gertchen, J. Miedzianka, A. Buchalska) |

