
INFIRE - to akronim od: Innovativ Food - Insulin Resistance
Insulinooporność to stan charakteryzujący się nieprawidłową reakcją tkanek organizmu na działanie insuliny – w szczególności wątroby, mięśni oraz tkanki tłuszczowej. Najczęściej rozwija się jako konsekwencja nadmiernego nagromadzenia tkanki tłuszczowej, zwłaszcza wisceralnej. Ponadto, insulinooporność często współistnieje z innymi zaburzeniami metabolicznymi, takimi jak hipercholesterolemia, hipertriglicerydemia czy nadciśnienie tętnicze. Według danych opublikowanych przez NFZ w 2022 roku, co drugi Polak powyżej 15 roku życia miał nadwagę. Przyczyną tak niepokojących danych jest m.in. ogromny wzrost spożycia produktów wysokoprzetworzonych i wysokokalorycznych, o niskiej jakości odżywczej. Obecnie w ofercie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego brakuje produktów przeznaczonych do wspomagania żywieniowego pacjentów z insulinoopornością i zaburzeniami lipidowymi, które poprawiłyby efektywność terapii. Pojawienie się na rynku produktów spożywczych wysokiej jakości o potwierdzonych właściwościach, bazujących na surowcach o niskim indeksie glikemicznym, korzystnym wpływie na profil lipidowy, jest szansą na poprawę zdrowia i jakości życia pacjentów z chorobami cywilizacyjnymi.
W związku z powyższym, głównym celem projektu INFIRE jest opracowanie gotowych do wdrożenia innowacyjnych produktów spełniających wymagania dla żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, skierowanych do pacjentów z insulinoopornością i zaburzeniami lipidowymi, z ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia.

