1. Osoba odpowiedzialna za przeprowadzenie danego tematu: dr n. med. Elżbieta Karpińska
2. Jednostka uczelniana odpowiedzialna za nauczanie przedmiotu: Zakład Bromatologii
3. Kierownik Zakładu: dr hab. n. farm. Katarzyna Socha
4. Wymiar godzinowy zajęć: 15
5. Forma zakończenia zajęć (forma zaliczenia): Prezentacje związane z tematem zajęć i czynny udział w poszczególnych zajęciach
6. Cel nauczania: Zapoznanie studentów z wiedzą dotyczącą znaczenia diety w wybranych schorzeniach skóry.
7. Formy nauczania: Seminaria
8. Program nauczania:
- Znaczenie diety w poszczególnych rodzajach trądziku skóry.
- Znaczenie diety w różnych rodzajach łysienia i problemach z paznokciami.
- Rola diety w łuszczycy i bielactwie.
- Rola diety w egzemach i AZS.
- Rola diety w chorobach grzybiczych i wirusowych skóry.
- Składniki pokarmowe i rola przewodu pokarmowego w immunogenności.
- Znaczenie diety w alergiach kontaktowych (nikiel, lateks, składniki gum).