Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. PROGRAM SZCZEGÓŁOWY.
  • 29.08.2018 Zakład Bromatologii

    PROGRAM SZCZEGÓŁOWY

    Wykaz referatów plenarnych, komunikatów ustych oraz plakatów:

     

    Referaty plenarne:

    R.1.

    Molecular targets of dietary phytochemicals for prevention of chronic diseases (K. Sahin, C. Orhan, M. Tuzcu, N. Sahin)

    R.2.

    Selen a nowotwory – od badań epidemiologicznych do biologii molekularnej (W. Wąsowicz)

     

     

    Referaty i komunikaty w sesjach problemowych:

    I

    Ocena jakości żywności i żywienia cz.1

    R/I.1.

    Czy neurogastronomia- nowa dziedzina wiedzy, będzie pomocna
    w leczeniu chorób, kiedy leki i dieta nie wystarczają?
    (J. Chłopicka)

    R/I.2.

    Effects of capsaicinoids on insulin sensitivity, PPAR-γ, IRS-1 and GLUT-2 levels in rats fed high-fat diet (N. Sahin, E. Kekec, C. Orhan, M. Tuzcu, İ.H. Ozercan, K. Sahin)

    R/I.3.

    Mango ginger extract ameliorates hyperglycemia and modulates GSK-3 /FYN/NRF2 signaling pathway in type 2 diabetes rats (C. Orhan,
    E. Yazıcı, M. Tuzcu, N. Sahin, I.H. Ozercan, K. Sahin, V. Juturu)

    K/I.1.

    Ocena ryb z regionu Warmii i Mazur jako źródła białka w diecie
    (R. Markiewicz-Żukowska, K. Mielcarek, A. Puścion-Jakubik,
    E. Szepietowska, K. Socha, M.H. Borawska)

    K/I.2.

    Spożywanie orzechów jako element prozdrowotnego stylu życia. Badania populacyjne. (A.M. Witkowska, A. Waśkiewicz, M.E. Zujko,
    D. Szcześniewska, W. Drygas)

    K/I.3.

    Całkowity status antyoksydacyjny i zawartość związków fenolowych a wybrane rodzaje orzechów (A. Puścion-Jakubik, P. Nowakowski,
    R. Markiewicz-Żukowska, K. Socha, K.J. Gromkowska-Kępka,
    S.K. Naliwajko, M.H. Borawska)

    K/I.4.

    Wartość odżywcza wybranych gatunków grzybów (E. Matczuk, D. Soroka, E. Pietraś, B. Przygoda)

    K/I.5.

    Ocena zawartości beta-glukanów w wybranych gatunkach grzybów jadalnych (I. Mirończuk-Chodakowska, A.M. Witkowska)

    K/I.6.

    Najnowsze techniki rozszerzające możliwości analityczne spektrometrii ICP-MS (A. Lechotycki)

     

    II

    Ocena jakości żywności i żywienia cz.2

    R/II.1.

    Żywienie noworodków urodzonych przedwcześnie - dokąd zmierzamy, co chcemy osiągnąć (M. Szczepański)

    R/II.2.

    Wpływ rodziny i rówieśników na zachowania  żywieniowe młodzieży ponadgimnazjalnej (A. Marzec,  K. Majewska, M. Skrzypek)

    K/II.1.

    Witamina D w aspekcie chorób cywilizacyjnych (W. Żukiewicz-Sobczak, K. Wołyńczuk, M. Weiner, M. Siłuch, A. Rogóż, P. Sobczak)

    K/II.2.

    Warianty genetyczne związane z metabolizmem witaminy B12 u dzieci
    ze spektrum autyzmu
    (J. Wasilewska, A. Dobrzyńska, M.P. Wasilewski)

    K/II.3.

    Ocena zawartości cynku w dietach pacjentów HIV-zależnych mieszkańców Białegostoku i Gdańska (A. Lebiedzińska,
    J. Maksymowicz-Jaroszuk, A. Grzeszczuk, K. Petrykoska, M. Jankowska, T. Smiatacz, P. Szefer, J.K. Karczewski)

    K/II.4.

    Postepowanie dietetyczne u osób z niedoborem żelaza w organizmie      (P. Nowakowski, K.J. Gromkowska-Kępka, J. Bielecka, A. Puścion
    - Jakubik, R. Markiewicz-Żukowska, M.H. Borawska)

    K/II.5.

    Ocena spożycia polifenoli w diecie dorosłej populacji polskiej w zależności od czynników socjoekonomicznych i zdrowotnych
    (M.E. Zujko, D. Szcześniewska, A. Waśkiewicz, K. Zujko,
    A.M. Witkowska

    K/II.6.

    Wartość odżywcza wybranych produktów typu fast food (B. Przygoda, E. Pietraś, E. Matczuk, D. Soroka, K. Świderska, E. Jasińska-Melon)

    K/II.7.

    Nawilżenie skóry w odniesieniu do analizy składu ciała studentek Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku (K.J. Gromkowska-Kępka, A. Puścion-Jakubik, E. Budna, S. Naliwajko, K. Mielcarek, P. Nowakowski, R. Markiewicz-Żukowska)

     

    III

    Bezpieczeństwo żywności i przedmiotów użytku

    R/III.1.

    Woda w żywieniu dzieci – kryteria doboru, wymagania jakościowe, promocja (M. Więch, M. Barańska, G. Rowicka, H. Weker)

    R/III.2.

    Najczęściej stosowane zafałszowania miodu (E. Marciniak)

    R/III.3.

    Bezpieczeństwo żywności, jej opakowań oraz przedmiotów gastronomicznego obrotu, strategią ochrony zdrowia mózgu
    (L. Szponar, M. Ołtarzewski)

    R/III.4.

    e-Baza zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności, jako nowe narzędzie edukacyjne i badawcze (H. Mojska)

    K/III.1.

    Zawartość akryloamidu w substytutach kawy dostępnych w Polsce (H.Mojska, I. Gielecińska)

    K/III.2.

    Czy spożywanie orzechów brazylijskich jest bezpieczne? (K. Socha,
    R. Markiewicz-Żukowska, J. Soroczyńska, K. Mielcarek, A. Puścion
    - Jakubik, M.H. Borawska)

     

    IV

    Żywność i żywienie a nowotwory

    K/IV.1.

    Oddziaływanie ekstraktów z dziurawca zwyczajnego i propolisu na komórki nowotworowe glejaka wielopostaciowego (U87 MG)
    (M.H. Borawska, S. Naliwajko, J. Moskwa, R. Markiewicz-Żukowska, A. Puścion-Jakubik, J. Soroczyńska)

    K/IV.2.

    Aktywność ekstraktów z pieprznika jadalnego (Cantharellus cibarius Fr.) Na komórki glejaka wielopostaciowego U87MG (S.K. Naliwajko, P. Nowakowski, R. Markiewicz-Żukowska, K. Gromkowska-Kępka, J. Soroczyńska, M.H. Borawska)

    K/IV.3.

    Wpływ wybranych składników mineralnych na zawartość grup karbonylowych aminokwasów w wątrobach szczurów z wszczepionymi komórkami raka prostaty (A. Orzoł, D. Skrajnowska, B. Bobrowska
    - Korczak)

    K/IV.4.

    Zależność między indeksem i ładunkiem glikemicznym diety a statusem redoks u chorych na raka płuca (K. Skórska, K. Zabłocka-Słowińska, S. Płaczkowska, A. Prescha, K. Pawełczyk, M. Kosacka, I. Porębska, H. Grajeta)

     

    V

    Suplementy diety

    R/V.1.

    Stosowanie suplementów diety przez kobiety ciężarne w kontekście aktualnych rekomendacji (J. Hamułka, E. Pabiś, M. Zielińska)

    R/V.2.

    Blaski i cienie suplementów diety zawierających selen (P. Zagrodzki, M. Fularz, P. Paśko)

    K/V.1.

    Suplementy diety na bazie zielonej kawy jako źródło substancji bioaktywnych (J. Brzezicha-Cirocka, M. Grembecka, D. Błażejewicz, J. Brzezińska, P. Szefer)

    K/V.2.

    Analiza jakości mikrobiologicznej i składników mineralnych w kwiatostanach i owocach głogu stosowanych jako suplementy diety (G. Bazylak, A. Przybylska, M. Siepak

    K/V.3.

    Analiza zawartości patuliny i składników mineralnych w owocach głogu stosowanych jako suplementy diety (G. Bazylak, M. Twarużek, R. Kosicki, I. Ałtyn, J. Grajewski, A. Przybylska, M. Siepak

    K/V.4.

    Optymalizacja warunków chromatograficznego oznaczania choliny i betainy w suplementach diety i produktach dla osób aktywnych fizycznie (M. Grembecka, M. Bola, E. Jasińska, P. Szefer)

    K/V.5.

    Badanie biodostępności żelaza z suplementów diety przeznaczonych dla dzieci i dorosłych metodą in vitro (A. Szalast-Pietrzak, Z. Marzec, E. Kopciał, L. Borkowski)

     

    VI

    Przetwórstwo żywności a jakość zdrowotna

    R/VI.1.

    Oddziaływanie procesów cieplnych na składniki bioaktywne owoców i warzyw (A. Narwojsz

    K/VI.1.

    Wpływ dodatku roślinnych ekstraktów na jakość sensoryczną klopsów drobiowych (A. Zwolan, D. Jaworska, L. Adamczak, D. Pietrzak)

    K/VI.2.

    Wpływ warunków przechowywania na aktywność antyoksydacyjną i zawartość polifenoli w owocach jarząbu szwedzkiego (A. Galanty, J. Chłopicka, M. Kaleta, A. Sołtys, I. Podolak)

    K/VI.3.

    Wpływ czasu zaparzania na zawartość katechin i potencjał antyoksydacyjny naparów z czarnej herbaty (W. Koch, W. Kukuła-Koch, Z. Marzec, K. Głowniak

    K/VI.4.

    Wpływ zastosowanych rozpuszczalników do ekstrakcji na zawartość związków fenolowych i aktywność przeciwutleniającą ekstraktów z otrąb pszennych (M.A. Janiak, K. Penkacik, K. Sulewska, S. Renzetti, R. Amarowicz)

    K/VI.5.

    Substancje o działaniu antyoksydacyjnym w żywności pochodzenia roślinnego i metody ich ekstrakcji (J. Brzezińska, D. Błażejewicz, M. Grembecka, J. Brzezicha-Cirocka, P. Szefer)

    K/VI.6.

    Ocena właściwości sorpcyjnych wybranych handlowych błonników owocowych (M. Ruszkowska, M. Matusik)

     

    Plakaty:

    P/A

    Ocena jakości żywienia cz.1.

    P/A.1.

    Preferencje spożycia słodyczy oraz innych przekąsek wśród dzieci w wieku wczesnoszkolnym (J. Kardas, A. Bielaszka, A. Kiciak, E. Szczepańska, E. Grochowska-Niedworok, J. Romańska, M. Kardas)

    P/A.2.

    Porównanie częstotliwości spożycia wybranych produktów oraz porównanie stanu odżywienia uczniów w klasach od 1-3 szkoły podstawowej i gimnazjum w powiecie myślenickim (J. Żwirska, E. Błaszczyk, P. Jagielski, M. Bajer, M. Schlegel-Zawadzka)

    P/A.3.

    Wybrane parametry oceny stanu odżywienia nastolatek z Polski
    i Słowacji – badanie pilotażowe
    (J. Wyka, M. Habanova)

    P/A.4.

    Wybrane elementy zachowań żywieniowych w grupie uczniów w wieku 11-14 lat (M. Grabia, S.K. Naliwajko, P. Nowakowski, K.J. Gromkowska
    -Kępka, A. Puścion-Jakubik, R. Markiewicz-Żukowska)

    P/A.5.

    Spożycie witamin i składników mineralnych w grupie dzieci w wieku szkolnym (K. Stoś, M. Ołtarzewski, M. Jarosz, A. Głowala, I. Ziółkowska, B. Krygier, J. Brańska)

    P/A.6.

    Wybrane elementy sposobu żywienia młodzieży z wiejskich rejonów Małopolski (E. Błaszczyk-Bębenek, J. Żwirska, M. Schlegel-Zawadzka)

    P/A.7.

    Ocena spożycia płynów a występowanie odwodnienia wśród dzieci i młodzieży z Małopolski (B. Piórecka, A. Kozioł-Kozakowska, M. Płonka, P. Jagielski)

    P/A.8.

    Ocena wybranych elementów stylu życia studentów Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie (M. Misiarz, E. Malczyk, E. Szura, J. Wyka,
    N. Żołopa)

    P/A.9.

    Ocena pobrania cukrów z napojów gazowanych przez nastolatków z woj. opolskiego (E. Malczyk, J. Wyka, M. Misiarz, E. Szura, M. Krawczyk)

    P/A.10.

    Ocena wiedzy o naturalnych substancjach słodzących i częstości ich spożycia wśród studentów (J. Bielecka, K.J. Gromkowska-Kępka, K. Futyma, D. Chimkowska, I. Fiuk, P. Nowakowski, R. Markiewicz
    -Żukowska)

    P/A.11.

    Czy nawilżenie skóry kobiet zależy od spożycia tłuszczu ogółem i wybranych kwasów tłuszczowych? (D. Raciborska, A. Puścion-Jakubik, K.J. Gromkowska-Kępka, A. Podgórska, S.K. Naliwajko, R. Markiewicz
    -Żukowska, M.H. Borawska)

       

     

    P/B

    Ocena jakości żywienia cz.2.

    P/B.1.

    Zachowania żywieniowe jako czynniki ryzyka osteoporozy u kobiet (E. Szura, M. Misiarz, E. Malczyk, D. Pietras)

    P/B.2.

    Rola wapnia i fosforu w diecie młodych osób w profilaktyce osteoporozy (M. Misztal-Szkudlińska, A. Sadokierski, P. Szefer)

    P/B.3.

    Ocena wybranych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego u kobiet o zróżnicowanym stanie odżywienia z rozpoznaną schizofrenią (E. Stefańska, A. Wendołowicz, B. Konarzewska,
    L. Ostrowska)

    P/B.4.

    Zawartość składników mineralnych w diecie pacjentów z chorobą Parkinsona (P. Kitlas, S.K. Naliwajko, K. Socha, J. Kochanowicz, Z.D. Mariak, M.H. Borawska)

    P/B.5.

    Całkowity status antyoksydacyjny u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym, w odniesieniu do stanu klinicznego (E. Karpińska, K. Socha, J. Soroczyńska, M. Jakoniuk, J. Kochanowicz, Z.D. Mariak,
    M.H. Borawska)

    P/B.6.

    Ocena spożycia wybranych makroskładników pokarmowych przez zawodników kadry narodowej kickboxingu (S. Bawa, D. Godzina)

    P/B.7.

    Wpływ stosowania diety redukującej masę ciała na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne (I. Bolesławska, G. Kosewski,
    I. Górna, M. Kowalówka, M. Dobrzyńska, J. Przysławski)

    P/B.8.

    Wpływ rodzaju diety na aktywność desaturaz w mikrosomach wątrobowych szczurów (A. Stawarska, A. Tokarz, B. Bobrowska
    -Korczak)

    P/B.9.

    Żelazo we krwi pacjentów żywionych pozajelitowo (M. Wołonciej, E. Milewska, Ł. Dębek, S. Szajda, W. Roszkowska-Jakimiec)

    P/B.10.

    Wpływ diety standardowej i wzbogaconej w tłuszcze na obraz morfotyczny szpiku kostnego myszy CD1 (N. Kozak, A. Wojtanowska
    -Krośniak, B. Tatar, E. Prochownik, M. Papież, M. Krośniak)

     

    P/C

    Bezpieczeństwo żywności i przedmiotów użytku

    P/C.1.

    Ocena wpływu dodatku smakowego na wybrane parametry mikrobiologiczne mlecznego napoju wysokoproteinowego (J. Stankiewicz, A. Małkiewicz)

    P/C.2.

    Aktywność przeciwdrobnoustrojowa brukwi i kalarepy oraz ich kiełków

    (P. Paśko, J. Podporska–Carroll, B. Quilty, E. Prochownik, A. Galanty, P. Zagrodzki, Z. Zachwieja)

    P/C.3.

    Zastosowanie różnicowej kalorymetrii skaningowej do oceny wpływu wyciągu z kłącza rdestowca czeskiego (Fallopia x bohemica) na stabilność frakcji triacyloglicerolowej olejów jadalnych (A. Prescha, M. Grajzer, P. Szczurek, H. Grajeta)

    P/C.4.

    Izomery trans kwasów tłuszczowych w produktach fast food w Polsce
    (E. Jasińska-Melon, H. Mojska, I. Gielecińska, K. Świderska, M. Jarosz)

    P/C.5.

    Zawartość tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych w produktach fast foods w Polsce (K. Świderska, I. Gielecińska, E. Jasińska-Melon, H. Mojska, M. Jarosz)

     

    P/D

    Suplementy diety i żywność funkcjonalna

    P/D.1.

    Aktywność α-amylazy i α-glukozydazy w ekstraktach roślin stosowanych w medycynie ludowej do leczenia cukrzycy (A. Wojtanowska-Krośniak, O. Niekrasz, M. Krośniak)

    P/D.2.

    Ocena ryzyka wystąpienia interakcji pomiędzy pierwiastkami a substancjami biologicznie aktywnymi w wybranych suplementach diety zawierających zieloną herbatę (D. Błażejewicz, P. Szwaczka, J. Brzezińska, A. Przybyłowska, M. Grembecka, J. Brzezicha-Cirocka, P. Szefer)

    P/D.3.

    Ocena interakcji wybranych składników suplementów diety i polifenoli zawartych w kawie i herbacie (A. Synowiec-Wojtarowicz, M. Kimsa
    -Dudek, M. Derewniuk, A. Sklarek, B. Woźniak, M. Piętak, M. Zawadzka, K. Pawłowska-Góral)

    P/D.4.

    Ocena zawartości magnezu w wybranych napojach funkcjonalnych (E. Stasiuk, P. Przybyłowski)

    P/D.5.

    Ocena soków owocowych i mleka spożywczego w aspekcie napojów izotonicznych stosowanych w sportach wytrzymałościowych (J. Czaja, M. Stachowicz, A. Lebiedzińska)

    P/D.6.

    Ocena rozpowszechnienia i wielkości suplementacji witaminami i składnikami mineralnymi w dorosłej populacji polskiej (A. Waśkiewicz, D. Szcześniewska, M.E. Zujko, A. Cicha-Mikołajczyk)

    P/D.7.

    Czynniki wyboru suplementów diety a poziom wykształcenia pacjentów wielkopolskich aptek (M. Kowalówka, I. Bolesławska, I. Górna, G. Kosewski, M. Stępczak, J. Przysławski)

     

    P/E

    Jakość zdrowotna żywności, przetwórstwo żywności

    P/E.1.

    Porównanie aktywności antyoksydacyjnej i całkowitej zawartości polifenoli w kiełkach i różyczkach brokułów (P. Paśko, E. Prochownik, A. Galanty, H. Bartoń, M. Tyszka-Czochara, P. Zagrodzki, Z. Zachwieja)

    P/E.2.

    Profil i stężenie kwasów organicznych w sokach z winogron w różnych okresach ich dojrzewania (J. Dobrowolska-Iwanek, A. Cetnar, P. Paśko, P. Zagrodzki)

    P/E.3.

    Wina lecznicze – analiza wybranych parametrów sensorycznych i jakościowych (M. Gąstoł, M. Krośniak, A. Kiszka, N. Brzeźny)

    P/E.4.

    Zastosowanie bioautografii TLC w badaniach aktywności farmakologicznej kurkumy (Curcuma longa L.) (L. Czernicka, W. Kukuła-Koch, Z. Marzec)

    P/E.5.

    Porównanie zawartości cynku w świeżych i wędzonych rybach słodkowodnych z regionu Warmii i Mazur (K. Mielcarek, K. Socha, A. Puścion-Jakubik, E. Karpińska, J. Soroczyńska, M.H. Borawska)

    P/E.6.

    Analiza składu pierwiastkowego naparów z wybranych ziół leczniczych
    (E. Milewska, M. Wołonciej, K. Klim, W. Roszkowska-Jakimiec)

    P/E.7.

    Wpływ dodatków wybranych nasion oleistych zaliczanych do grupy superfoods na właściwości higroskopijne miodu rzepakowego (M. Ruszkowska, Z. Wiśniewska)

    P/E.8.

    Zawartość antocjanów i związków toksycznych w ziemniakach odmian o fioletowym miąższu oraz zmiany ilości glikoalkaloidów podczas produkcji wyrobów smażonych i suszonych (E. Rytel, A. Tajner-Czopek, A. Kita, A. Nemś, A. Buchalska, M. Gertchen)

    P/E.9.

    Zmiany zawartości kwasu chlorogenowego w procesie produkcji frytek otrzymanych z ziemniaków odmian o jasnym i kolorowym miąższu (A. Tajner-Czopek, E. Rytel, A. Pęksa, M. Gertchen, J. Miedzianka, A. Buchalska)