Ćwiczenie 17.12.2025 gr. 3
Podstawy antybiotykoterapii, metody badania lekowrażliwości drobnoustrojów na antybiotyki i chemioterapeutyki oraz interpretacja wyników. Oporność bakterii na antybiotyki.
Zagadnienia obowiązujące na ćwiczenie:
- Definicje: antybiotyk, chemioterapeutyk, terapia przeciwdrobnoustrojowa, t. empiryczna, t. celowana, t. skojarzona, t. sekwencyjna, MIC, MBC, szczep oporny (R), szczep wrażliwy (S), szczep wrażliwy, zwiększona ekspozycja (I).
- Podział metod badania lekowrażliwości: metody jakościowe; metody ilościowe; metody półilościowe.
- Zasada, odczyt i interpretacja badania lekowrażliwości:
- metody dyfuzyjne (m. dyfuzyjno-krążkowa, m. dyfuzyjna z zastosowaniem pasków z gradientem stężeń),
- metody rozcieńczeniowe (w podłożu płynnym, w podłożu stałym).
- Antybiotyki i chemioterapeutyki przeciwdrobnoustrojowe:
- mechanizmy działania,
- efekty działania – dz. bakteriobójcze i bakteriostatyczne,
- skuteczność działania antybiotyków – parametry farmakodynamiki (PD): czas powyżej MIC (T>MIC), stężenie maksymalne do MIC (Cmax/MIC), wielkość pola pod krzywą (AUC24/MIC),
- spektrum działania; podział substancji o działaniu przeciwdrobnoustrojowym,
- działania niepożądane,
- efekt poantybiotykowy (PAE).
- Charakterystyka wybranych grup antybiotyków przeciwbakteryjnych – β-laktamowe, aminoglikozydy, makrolidy, linkozamidy, chinolony, tetracykliny, glikopeptydy.
- Leki przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe – grupy, przykłady leków, mechanizm działania.
Prowadzący zajęcia: mgr Łukasz Korczak
Ćwiczenie 10.12.2025 gr. 3
Zasady diagnostyki mikrobiologicznej – metody hodowli drobnoustrojów (kolonie bakteryjna, grzybicza) i identyfikacji (właściwości biochemiczne, serologiczne, metody genetyczne).
Zagadnienia obowiązujące na ćwiczenie:
- Podłoża bakteriologiczne – definicja, rodzaje, podziały (ze względu na konsystencję, skład i funkcję), zastosowanie.
- Kolonia bakteryjna/grzybicza – definicja, cechy opisujące morfologię kolonii.
- Zasady hodowli drobnoustrojów – temperatura, skład gazowy, czas inkubacji.
- Techniki posiewów na podłożach płynnych i stałych.
- Typy wzrostu bakterii na podłożach płynnych.
- Hemoliza i jej rodzaje.
- Zasady identyfikacji biochemicznej drobnoustrojów.
- Podstawowe metody immunologiczne w identyfikacji i typowaniu drobnoustrojów:
- zasada i zastosowanie odczynu immunoenzymatycznego, fluorescencyjnego, lateksowego, immunochromatograficznego.
- Podstawowe metody biologii molekularnej:
- zasada i zastosowanie techniki PCR, Real-Time PCR, RT-PCR.
- Patomechanizmy chorobotwórczego działania drobnoustrojów, wyznaczniki chorobotwórczości.
Prowadzący zajęcia: mgr Łukasz Korczak
9.12.2025 – Seminarium gr. B
Grzyby chorobotwórcze dla człowieka – pleśniowe, drożdżopodobne, dermatofity.
Zagadnienia obowiązujące na zajęcia:
- Budowa komórki grzybów (eukariota).
- Ogólna charakterystyka grzybów drożdżopodobnych i strzępkowym.
- Czynniki predysponujące do zakażeń grzybiczych.
- Czynniki wirulencji i oddziaływanie grzybów na organizm człowieka.
- Podział (grupy) grzybów o znaczeniu klinicznym.
- Charakterystyka i chorobotwórczość grzybów z rodzajów Candida, Cryptococcus, Aspergillus.
- Charakterystyka i chorobotwórczość dermatofitów – Microsporum, Trichophyton, Epidermophyton.
Prowadzący zajęcia: dr hab. n. med. Paweł Sacha
Ćwiczenie 3.12.2025 gr. 3
Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Mikroskopowanie, preparaty barwione metodą Grama, morfologia komórki bakteryjnej i grzybiczej.
Na zajęciach studenci zostaną zapoznani z obowiązującymi zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym oraz regulaminem zajęć z przedmiotu „Mikrobiologia ogólna i żywności”.
Zagadnienia obowiązujące na ćwiczenie:
- Rodzaje mikroskopów stosowanych w mikrobiologii.
- Mikroskop świetlny – budowa i obsługa mikroskopu podczas oglądania badanych preparatów.
- Znajomość pojęć: powiększenie, rozdzielczość, imersja.
- Barwienie preparatów metodą Grama – zasada barwienia, wykonanie barwienia.
- Morfologia komórki bakteryjnej:
- kształt
- wielkość
- sposób ułożenia w preparacie
- sposób barwienia w metodzie Grama.
- Podział metod barwienia: barwienie proste, złożone, pozytywne, negatywne, pozytywno-negatywne.
- Budowa i charakterystyka bakterii (komórka prokariotyczna), grzybów (komórka eukariotyczna) i wirusów.
Prowadzący zajęcia: dr hab. N. med. Piotr Wieczorek
Ćwiczenie 3.12.2025 gr. 2
Mikrobiologia żywności, ocena mikrobiologiczna procesów produkcyjnych i gotowej żywności – badanie wybranych produktów żywności CD. Badanie czystości mikrobiologicznej powierzchni, powietrza (normy i kontrola).
Zagadnienia obowiązujące na ćwiczenie:
- Zakres tematyczny jak ćwiczenia z dnia 12.11.2025 oraz 19.11.2025.
Prowadzący zajęcia: mgr Łukasz Korczak
2.12.2025 – Seminarium gr. A
Grzyby chorobotwórcze dla człowieka – pleśniowe, drożdżopodobne, dermatofity.
Zagadnienia obowiązujące na zajęcia:
- Budowa komórki grzybów (eukariota).
- Ogólna charakterystyka grzybów drożdżopodobnych i strzępkowym.
- Czynniki predysponujące do zakażeń grzybiczych.
- Czynniki wirulencji i oddziaływanie grzybów na organizm człowieka.
- Podział (grupy) grzybów o znaczeniu klinicznym.
- Charakterystyka i chorobotwórczość grzybów z rodzajów Candida, Cryptococcus, Aspergillus.
- Charakterystyka i chorobotwórczość dermatofitów – Microsporum, Trichophyton, Epidermophyton.
Prowadzący zajęcia: dr hab. n. med. Paweł Sacha
Ćwiczenie 26.11.2025 gr. 1
Mikrobiologia żywności, ocena mikrobiologiczna procesów produkcyjnych i gotowej żywności – badanie wybranych produktów żywności CD.
Zagadnienia obowiązujące na ćwiczenie:
- Zakres tematyczny jak ćwiczenia z dnia 12.11.2025 oraz 19.11.2025.
Prowadzący zajęcia: mgr Łukasz Korczak
25.11.2025 – Seminarium gr. B
Wybrane bakterie ważne w chorobotwórczości człowieka.
Zagadnienia obowiązujące na ćwiczenie:
- Występowanie patogennych bakterii w naturalnej mikroflorze (jakie rodzaje i gdzie).
- Nazwy bakterii z taksonomii (taksonomia drobnoustrojów – skrypt).
- Krótka charakterystyka (kształt, jak się barwią w metodzie Grama, zapotrzebowanie na tlen, występowanie) następujących gatunków:
- Salmonella spp., Shigella spp., Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, Neisseria meningitidis, Bacillus anthracis, Clostridium perfringens, Clostridium tetani, Clostridioides difficile, Campylobacter spp., Vibrio spp.
- Chorobotwórczość w/w gatunków – rodzaje zakażeń i lokalizacja zakażeń.
Prowadzący zajęcia: dr hab. n. med. Paweł Sacha
18.11.2025 – Seminarium gr. A
Wybrane bakterie ważne w chorobotwórczości człowieka.
Zagadnienia obowiązujące na ćwiczenie:
- Występowanie patogennych bakterii w naturalnej mikroflorze (jakie rodzaje i gdzie).
- Nazwy bakterii z taksonomii (taksonomia drobnoustrojów – skrypt).
- Krótka charakterystyka (kształt, jak się barwią w metodzie Grama, zapotrzebowanie na tlen, występowanie) następujących gatunków:
- Salmonella spp., Shigella spp., Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, Neisseria meningitidis, Bacillus anthracis, Clostridium perfringens, Clostridium tetani, Clostridioides difficile, Campylobacter spp., Vibrio spp.
- Chorobotwórczość w/w gatunków – rodzaje zakażeń i lokalizacja zakażeń.
Prowadzący zajęcia: dr hab. n. med. Paweł Sacha
Ćwiczenie 19.11.2025 gr. 1, 2
Mikrobiologia żywności, ocena mikrobiologiczna procesów produkcyjnych i gotowej żywności – badanie wybranych produktów żywności (np. mleko).
Zagadnienia obowiązujące na ćwiczenie:
- Źródła drobnoustrojów w żywności: naturalne (surowce roślinne, zwierzęce) i zewnętrzne (powietrze, gleba, woda, opakowania itd.).
- Zasady pobierania i przygotowania próbek żywności do badań mikrobiologicznych.
- Metody oznaczania liczby drobnoustrojów:
- metody płytkowe,
- metody probówkowe,
- metody z użyciem gotowych zestalonych podłoży,
- metody oparte o pomiar wybranych parametrów elektrycznych, gęstości optycznej.
- Ogólne zasady klasycznej (mikroskopowanie, badanie właściwości biochemicznych) i nowoczesnej (met. immunologiczne, met. genetyczne) identyfikacji drobnoustrojów.
Prowadzący zajęcia: mgr Łukasz Korczak
Ćwiczenie 12.11.2025 gr. 1, 2
Mikrobiologia żywności – mikrobiologiczne badanie wody.
Zagadnienia obowiązujące na ćwiczenie:
- Kryteria bakterii wskaźnikowych zanieczyszczenia wody.
- Bakteryjne wskaźniki zanieczyszczenia wody.
- Miano coli.
- Zasady pobierania próbek wody do badań mikrobiologicznych.
- Kryteria czystości mikrobiologicznej wody.
- Metody badania czystości mikrobiologicznej wody: posiew na podłoże stałe, płynne, metody biochemiczne.
Prowadzący zajęcia: dr hab. n. med. Piotr Majewski
Ćwiczenie 5.11.2025 gr. 1, 2
Dezynfekcja, antyseptyka, sterylizacja – metody kontroli. Badanie czystości mikrobiologicznej powierzchni, powietrza (normy i kontrola).
Zagadnienia obowiązujące na ćwiczenie:
- Podstawowe definicje: dekontaminacja, dezynfekcja, antyseptyka, środek dezynfekcyjny, sanityzacja, sterylizacja.
- Podział metod dezynfekcji.
- Charakterystyka grup środków dezynfekcyjnych.
- Cechy charakterystyki środka dezynfekcyjnego.
- Zasady przygotowywania środków dezynfekcyjnych i przeprowadzania dezynfekcji chemicznej.
- Czynniki wpływające na skuteczność dezynfekcji.
- Zasady dezynfekcji rąk.
- Sterylizacja: definicja, cel, zasady wyboru metod sterylizacji.
- Metody sterylizacji z podziałem i charakterystyką sterylizacji fizycznej, chemicznej i mechanicznej.
- Metody kontroli skuteczności procesów sterylizacji – wskaźniki fizyczne, chemiczne i biologiczne.
Prowadzący zajęcia: mgr Łukasz Korczak
Ćwiczenie 29.10.2025 gr. 1, 2
Podstawy antybiotykoterapii, metody badania lekowrażliwości drobnoustrojów na antybiotyki i chemioterapeutyki oraz interpretacja wyników. Oporność bakterii na antybiotyki CD.
Zagadnienia obowiązujące na ćwiczenie:
- Oporność bakterii na antybiotyki: oporność mikrobiologiczna, szczep dziki, oporność naturalna, oporność nabyta.
- Genetyczne podstawy oporności bakterii na antybiotyki: mutacja, koniugacja, transformacja, transdukcja.
- Podstawowe mechanizmy oporności bakterii na antybiotyki.
- Kliniczne fenotypy oporności:
- MRS – metycylinooporność u gronkowców,
- ESBL – β-laktamazy o rozszerzonym spektrum substratowym,
- MBL – metalo-β-laktamazy (w tym NDM – New Delhi metalo-β-laktamaza),
- HLAR – oporność wysokiego stopnia na aminoglikozydy,
- MLSB – oporność na makrolidy, linkozamidy, streptograminy grupy B,
- KPC – karbapenemaza Klebsiella pneumoniae,
- VRE – wankomycynooporne Enterococcus.
Prowadzący zajęcia: mgr Łukasz Korczak
Ćwiczenie 22.10.2025 gr. 1, 2
Podstawy antybiotykoterapii, metody badania lekowrażliwości drobnoustrojów na antybiotyki i chemioterapeutyki oraz interpretacja wyników. Oporność bakterii na antybiotyki.
Zagadnienia obowiązujące na ćwiczenie:
- Definicje: antybiotyk, chemioterapeutyk, terapia przeciwdrobnoustrojowa, t. empiryczna, t. celowana, t. skojarzona, t. sekwencyjna, MIC, MBC, szczep oporny (R), szczep wrażliwy (S), szczep wrażliwy, zwiększona ekspozycja (I).
- Podział metod badania lekowrażliwości: metody jakościowe; metody ilościowe; metody półilościowe.
- Zasada, odczyt i interpretacja badania lekowrażliwości:
- metody dyfuzyjne (m. dyfuzyjno-krążkowa, m. dyfuzyjna z zastosowaniem pasków z gradientem stężeń),
- metody rozcieńczeniowe (w podłożu płynnym, w podłożu stałym).
- Antybiotyki i chemioterapeutyki przeciwdrobnoustrojowe:
- mechanizmy działania,
- efekty działania – dz. bakteriobójcze i bakteriostatyczne,
- skuteczność działania antybiotyków – parametry farmakodynamiki (PD): czas powyżej MIC (T>MIC), stężenie maksymalne do MIC (Cmax/MIC), wielkość pola pod krzywą (AUC24/MIC),
- spektrum działania; podział substancji o działaniu przeciwdrobnoustrojowym,
- działania niepożądane,
- efekt poantybiotykowy (PAE).
- Charakterystyka wybranych grup antybiotyków przeciwbakteryjnych – β-laktamowe, aminoglikozydy, makrolidy, linkozamidy, chinolony, tetracykliny, glikopeptydy.
- Leki przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe – grupy, przykłady leków, mechanizm działania.
Prowadzący zajęcia: mgr Łukasz Korczak
Ćwiczenie 15.10.2025 gr. 1, 2
Zasady diagnostyki mikrobiologicznej – metody hodowli drobnoustrojów (kolonie bakteryjna, grzybicza) i identyfikacji (właściwości biochemiczne, serologiczne, metody genetyczne).
Zagadnienia obowiązujące na ćwiczenie:
- Podłoża bakteriologiczne – definicja, rodzaje, podziały (ze względu na konsystencję, skład i funkcję), zastosowanie.
- Kolonia bakteryjna/grzybicza – definicja, cechy opisujące morfologię kolonii.
- Zasady hodowli drobnoustrojów – temperatura, skład gazowy, czas inkubacji.
- Techniki posiewów na podłożach płynnych i stałych.
- Typy wzrostu bakterii na podłożach płynnych.
- Hemoliza i jej rodzaje.
- Zasady identyfikacji biochemicznej drobnoustrojów.
- Podstawowe metody immunologiczne w identyfikacji i typowaniu drobnoustrojów:
- zasada i zastosowanie odczynu immunoenzymatycznego, fluorescencyjnego, lateksowego, immunochromatograficznego.
- Podstawowe metody biologii molekularnej:
- zasada i zastosowanie techniki PCR, Real-Time PCR, RT-PCR.
- Patomechanizmy chorobotwórczego działania drobnoustrojów, wyznaczniki chorobotwórczości.
Prowadzący zajęcia: mgr Łukasz Korczak
Ćwiczenie 8.10.2025 gr. 1, 2
Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Mikroskopowanie,preparaty barwione metodą Grama, morfologia komórki bakteryjnej i grzybiczej.
Na zajęciach studenci zostaną zapoznani z obowiązującymi zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym oraz regulaminem zajęć z przedmiotu „Mikrobiologia ogólna i żywności”.
Zagadnienia obowiązujące na ćwiczenie:
- Rodzaje mikroskopów stosowanych w mikrobiologii.
- Mikroskop świetlny – budowa i obsługa mikroskopu podczas oglądania badanych preparatów.
- Znajomość pojęć: powiększenie, rozdzielczość, imersja.
- Barwienie preparatów metodą Grama – zasada barwienia, wykonanie barwienia.
- Morfologia komórki bakteryjnej:
- kształt
- wielkość
- sposób ułożenia w preparacie
- sposób barwienia w metodzie Grama.
- Podział metod barwienia: barwienie proste, złożone, pozytywne, negatywne, pozytywno-negatywne.
- Budowa i charakterystyka bakterii (komórka prokariotyczna), grzybów (komórka eukariotyczna) i wirusów.
Prowadzący zajęcia: mgr Łukasz Korczak
Pierwszy wykład z mikrobiologii ogólnej i żywności dla II roku Dietetyki
odbędzie się 7.10.2025 r. (wtorek) o godz. 10:30-12:00
w sali nr 1.8 WNoZ.
Pozostałe wykłady będą odbywały się zgodnie z harmonogramem zajęć.
Pierwsze ćwiczenia odbędą się
8.10.2025 r. (środa) o godz. 8:00-9:30 grupa 1
8.10.2025 r. (środa) o godz. 9:45-11:15 grupa 2
3.12.2025 r. (środa) o godz. 8:00-9:30 grupa 3
Ćwiczenia będą odbywały się w sali dydaktycznej Zakładu Diagnostyki Mikrobiologicznej i Immunologii Infekcyjnej.
Pierwsze zajęcia seminaryjne odbędą się:
18.11.2025 r. (wtorek) o godz. 10:30-12:00 grupa A w Auli nr 1.8 WNoZ
25.11.2025 r. (wtorek) o godz. 10:30-12:00 grupa B w Auli 1.8 WNoZ
Pozostałe seminaria będą odbywały się zgodnie z ustalonym harmonogramem zajęć.
Na pierwsze ćwiczenia student obowiązany jest:
- Przyjść ubrany w biały fartuch laboratoryjny z długimi rękawami oraz miękkie obuwie (obowiązuje bezwzględnie zmiana obuwia – nie wolno używać ochraniaczy na buty). Fartuch na czas wszystkich zajęć należy pozostawiać w szatni studenckiej zakładu (nie można używać na innych zajęciach). Fartuchy po skończonych zajęciach będą poddane utylizacji (na koniec semestru zimowego).
- Wszyscy studenci przed rozpoczęciem zajęć oczekują całą grupą w holu przed zakładem.


