Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Sylabus.
  • 22.09.2017 Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych

    Sylabus

     

    KARTA PRZEDMIOTU / SYLABUS

    Wydział Nauk o Zdrowiu

     

    Kierunek

     

    Dietetyka

    Profil kształcenia

    □  ogólnoakademicki    x  praktyczny   □ inny jaki……………………………………….

    Nazwa jednostki realizującej moduł/przedmiot:

    Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku

    Kontakt (tel./email):

    tel. 85 7468234 , fax 85 7468506, gastro@umb.edu.pl, danilukj@poczta.onet.pl

    Osoba odpowiedzialna za przedmiot:

    Dr med. Jarosław Daniluk

    Osoba(y) prowadząca(e)

    Dr hab. med. Grażyna Jurkowska, Dr med. Eugeniusz Wróblewski, Dr med. Mariusz Rosołowski, Dr med. J. Wasielica-Berger, Dr med. Agnieszka Świdnicka-Siergiejko, Dr med. Paweł Rogalski, Dr med. Krzysztof Kurek

    Przedmioty wprowadzające wraz z wymaganiami wstępnymi

    1. Znajomość zagadnień z zakresu podstaw anatomii, fizjologii oraz patofizjologii przewodu pokarmowego

    2. Umiejętność komunikacji i zebrania wywiadu medycznego

    Poziom studiów:

    I stopnia  (licencjackie)  x   II stopnia (magisterskie) □

     

    Rodzaj studiów:

    stacjonarne  x   niestacjonarne □

    Rok studiów

    I  □     II   □   III  x         

    Semestr studiów:

    1      □   2  □     3   □   4  □  5  x   6  □

    Nazwa modułu/przedmiotu:

    ŻYWIENIE W GASTROENTEROLOGII

    ECTS

    4 pkt.

    Kod modułu

    D-1-S-B-ŻYW GASTRO

     

    Typ modułu/ przedmiotu:

    Obowiązkowy x    fakultatywny □

    Rodzaj modułu/ przedmiotu:

    Kształcenia ogólnego  □     podstawowy    x        kierunkowy/profilowy        □ inny…………………………………□

    Język wykładowy:

    polski   x     obcy   □

    Miejsce realizacji :

     

    ZAJĘĆ PRAKTYCZNYCH

    Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku

    PRAKTYK ZAWODOWYCH

     

    FORMA KSZTAŁCENIA

     

    Liczba godzin

    Wykład

    15

    Seminarium

    15

    Ćwiczenia

    15

    Samokształcenie

     

    Laboratorium

     

    E-learning

     

    Zajęcia praktyczne

     

    Praktyki zawodowe

     

    Inne ……………………

     

    RAZEM

    45

     

     

     

     

    Opis przedmiotu:

     

     

     

    Założenia i cel przedmiotu:

     

     

    1. Zasady (z uwzględnieniem monitorowania ) i formy leczenia żywieniowego w ostrych i przewlekłych chorobach przewodu pokarmowego
    2. Zasady żywienia doustnego w poszczególnych jednostkach chorobowych
    3. Podstawy leczenia dojelitowego i pozajelitowego
    4. Omówienie roli badań laboratoryjnych w diagnostyce, monitorowaniu leczenia żywieniowego i postępowania dietetycznego w wybranych przypadkach klinicznych

    Metody dydaktyczne

     

     

    Wykłady, ćwiczenia kliniczne i seminaria

     

    Narzędzia dydaktyczne

    Pracownia z rzutnikiem multimedialnym, pracownie endoskopowe i ultrasonograficzne, sprzęt i aparatura medyczna stosowane w leczeniu żywieniowym pacjentów – diety elementarne i polimerowe, pompy infuzyjne do żywienia enteralnego

     

    MACIERZ EFEKTÓW KSZTAŁCENIA DLA MODUŁU /PRZEDMIOTU W ODNIESIENIU DO KIERUNKOWYCH EFEKTÓW KSZTAŁCENIA,

    METOD WERYFIKACJI ZAMIERZONYCH EFEKTÓW KSZTAŁCENIA ORAZ FORMY REALIZACJI ZAJĘĆ.

     

    Symbol i numer przedmiotowego efektu kształcenia

    Student, który zaliczy moduł (przedmiot) wie/umie/potrafi:

    Odniesienie do kierunkowych efektów kształcenia

    Metody weryfikacji osiągnięcia zamierzonych efektów kształcenia:

    Forma zajęć dydaktycznych* wpisz symbol

     

     

     

    Formujące

    ***

    Podsumowujące**

     

    WIEDZA

     

    K_W01

    Wykazuje znajomość anatomii i fizjologii człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego oraz procesów trawienia i wchłaniania.

    M1P_W02

     

    Bieżąca informacja zwrotna

    Egzamin pisemny –krótkie strukturyzowane pytania

    W, Ć

    K_W02

    Rozumie i potrafi wyjaśnić wzajemne zależności pomiędzy układem pokarmowym a układem nerwowym, krążenia i oddychania, moczowym i dokrewnym

    M1P_W02

     

    Bieżąca informacja zwrotna

    Egzamin pisemny –krótkie strukturyzowane pytania

    W

    K_W21

    Zna wpływ na stan odżywienia chorób układu pokarmowego, krążenia, oddychania, kostnego, rozrodczego, moczowego i nerwowego oraz chorób dermatologicznych, chorób zakaźnych (w tym wirusowych), chorób pasożytniczych i nowotworów.

                                                   

    M1P_W02

    M1P_W03

    Bieżąca informacja zwrotna

    Egzamin pisemny –krótkie strukturyzowane pytania

    W, S

    K_W22

    Zna zasady postępowania dietetycznego w tych chorobach w zależności od stopnia zaawansowania choroby.

    M1P_W03

    M1P_W05

    Bieżąca informacja zwrotna

    Egzamin pisemny –krótkie strukturyzowane pytania

    W, S

    K_W23

    Zna podstawowe pojęcia z zakresu medycyny klinicznej.

    M1P_W03

     

    Bieżąca informacja zwrotna

    Egzamin pisemny –krótkie strukturyzowane pytania

    W, S

    K_W24

    Zna diagnostykę laboratoryjną na poziomie podstawowym.

    M1P_W03

     

    Bieżąca informacja zwrotna

    Egzamin pisemny –krótkie strukturyzowane pytania

    W, S

    UMIEJĘTNOŚCI

     

    K_U05

    Rozumie wzajemne relacje pomiędzy przewlekłymi chorobami a stanem odżywienia i potrafi zaplanować i wdrożyć żywienie dostosowane do zaburzeń metabolicznych wywołanych urazem lub chorobą.

    M1P_U04

    M1P_U05

    M1P_U07

    Bieżąca informacja zwrotna

    Realizacja zleconego zadania

    W, S

    K_U07

    Potrafi przewidzieć skutki wstrzymania podaży pożywienia w przebiegu choroby i zaplanować odpowiednie postępowanie żywieniowe w celu zapobiegania następstwom głodzenia.

    M1P_U04

    M1P_U05

    M1P_U10

    Bieżąca informacja zwrotna

    Realizacja zleconego zadania

    Ć

    K_U08

    Potrafi wykorzystać wyniki badań laboratoryjnych w planowaniu żywienia.

    M1P_U05

    M1P_U08

    Bieżąca informacja zwrotna

    Realizacja zleconego zadania

    Ć

    K_U23

    Potrafi wyrazić swoją wiedzę pisemnie i ustnie (m.in. poprzez przeprowadzenie prezentacji) na poziomie akademickim.

    OS1_U10

    Bieżąca informacja zwrotna

    Realizacja zleconego zadania

    Ć

    KOMPETENCJE SPOŁECZNE / POSTAWY

     

    K_K03

    Posiada umiejętność stałego dokształcania się.

    M1P_K01

    Obserwacja pracy studenta

    Przedłużona obserwacja nauczyciela prowadzącego

    Ć, S

    K_K06

    Przestrzega praw pacjenta, w tym prawa do informacji dotyczącej proponowanego postępowania dietetycznego oraz jego możliwych następstw i ograniczeń.

    M1P_K03

     

    Obserwacja pracy studenta

    Przedłużona obserwacja nauczyciela prowadzącego

    Ć

    * FORMA ZAJĘĆ DYDAKTYCZNYCH

    W- wykład; S- seminarium; Ć- ćwiczenia; EL- e-learning; ZP- zajęcia praktyczne; PZ- praktyka zawodowa;

    METODY WERYFIKACJI OSIĄGNĘCIA ZAMIERZONYCH EFEKTÓW KSZTAŁCENIA

    **przykłady metod PODSUMOWUJĄCYCH

    metody weryfikacji efektów kształcenia w zakresie wiedzy:

    Egzamin ustny (niestandaryzowany, standaryzowany, tradycyjny, problemowy)

    Egzamin pisemny – student generuje / rozpoznaje odpowiedź (esej, raport; krótkie strukturyzowane pytania /SSQ/; test wielokrotnego wyboru /MCQ/; test wielokrotnej odpowiedzi /MRQ/; test dopasowania; test T/N; test uzupełniania odpowiedzi)

    Egzamin z otwartą książką

    Metody weryfikacji efektów kształcenia w zakresie umiejętności:

    Egzamin praktyczny

    Obiektywny Strukturyzowany Egzamin Kliniczny /OSCE/ - egzamin zorganizowany w postaci stacji z określonym zadaniem do wykonania /stacje z chorym lub bez chorego, z materiałem klinicznym lub bez niego, z symulatorem, z fantomem, pojedyncze lub sparowane, z obecnością dodatkowego personelu, wypoczynkowe/

    Mini-CEX (mini – clinical examination)

    Realizacja zleconego zadania

    Projekt, prezentacja

    Metody weryfikacji efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych / postaw:

    Esej refleksyjny

    Przedłużona obserwacja przez opiekuna / nauczyciela prowadzącego

    Ocena 360° (opinie nauczycieli, kolegów/koleżanek, pacjentów, innych współpracowników)

    Samoocena ( w tym portfolio)

    ***PRZYKŁADY METOD FORMUJĄCYCH

    Obserwacja pracy studenta

    Test wstępny

    Bieżąca informacja zwrotna

    Ocena aktywności studenta w czasie zajęć

    Obserwacja pracy na ćwiczeniach

    Zaliczenie poszczególnych czynności

    Zaliczenie każdego ćwiczenia

    Kolokwium praktyczne ocena w systemie punktowym

    Ocena przygotowania do zajęć

    Dyskusja w czasie ćwiczeń

    Wejściówki na ćwiczeniach

    Sprawdzanie wiedzy w trakcie ćwiczeń

    Zaliczenia cząstkowe

    Ocena wyciąganych wniosków z eksperymentów

    Zaliczenie wstępne

    Opis przypadku

    Próba pracy

     

                  

     

    NAKŁAD PRACY STUDENTA (BILANS PUNKTÓW ECTS)

     

    Forma nakładu pracy studenta

    (udział w zajęciach, aktywność, przygotowanie sprawdzenie, itp.)

    Obciążenie studenta (h)

    Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim (wg planu studiów)

     

    Udział w wykładach (wg planu studiów)

    15

    Udział w ćwiczeniach(wg planu studiów)

    15

    Udział w seminariach (wg planu studiów)

    15

    Udział w konsultacjach związanych z zajęciami

     

    Obciążenie studenta na zajęciach wymagających bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich (zajęcia praktyczne) (wg planu studiów)

     

    Samodzielna praca studenta (przykładowa forma pracy studenta)

     

    Samodzielne przygotowanie do ćwiczeń

     

    Samodzielne przygotowanie do seminariów

     

    Wykonanie projektu, dokumentacji, opisu przypadku, samokształcenia itd……………………………….

     

    Przygotowanie do zajęć praktycznych

     

    Obciążenie studenta związane z praktykami zawodowymi (wg planu studiów)

     

    Przygotowanie do egzaminu/ zaliczenia  i udział w egzaminie

     

    Sumaryczne obciążenie pracy studenta

                                                                                                                                                        Godziny ogółem

    45

    Punkty ECTS za moduł/przedmiotu

    4

     

    TREŚĆ PROGRAMOWE POSZCZEGÓLNYCH ZAJĘĆ:

     

     

    Liczba godzin

     

    WYKŁADY

     

    15, w tym:

    1. Podstawy fizjologii przewodu pokarmowego                          

    2

    2. Zarys patofizjologii chorób przewodu pokarmowego ze szczególnym uwzględnieniem czynników dietetycznych

    3

    3. Żywienie w chorobach wątroby ( kamica, marskość wątroby).

    2

    4. Zaburzenia wchłaniania ( choroba trzewna ) – rola diety w patogenezie i leczeniu choroby

    2

    5. Żywienie w chorobie refluksowej przełyku

    2

    6. Żywienie w dyspepsji

    2

    7. Żywienie w chorobie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy

    2

    ĆWICZENIA

    1. Prezentacja organizacji pracy w Klinice Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych

    15, w tym:

    2. Organizacja pracy i zajęcia praktyczne w Poradni Gastrologicznej

    1

    3. Zebranie wywiadu lekarskiego u pacjentów hospitalizowanych w Klinice Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych ze szczególnym uwzględnieniem potencjalnych czynników dietetycznych leżących u podstaw wystąpienia danego schorzenia.

    2

    4. Badanie przedmiotowe pacjentów hospitalizowanych w Klinice Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych ze szczególnym uwzględnieniem zaburzeń odżywienia.

    2

    5. Rozpoznawanie niedożywień oraz zaplanowanie odpowiedniego postępowania w chorobach przewodu pokarmowego

    2

    6. Praktyczne wykorzystanie różnego rodzaju diet w chorobach przewodu pokarmowego

    2

    7. Zasady włączenia leczenia żywieniowego u chorych z krwawieniem z przewodu pokarmowego w pierwszej dobie hospitalizacji i po ustabilizowaniu stanu pacjenta

    2

    8. Omówienie roli badań laboratoryjnych w diagnostyce, monitorowaniu leczenia żywieniowego i dietetycznego w wybranych chorobach przewodu pokarmowego

    2

    SEMINARIA

     

    15, w tym:

    1. Leczenie żywieniowe w ostrym zapaleniu trzustki

    2

    2. Rola endoskopii w zapewnieniu żywienia u pacjentów z zaburzeniami połykania (PEG, achalazja)

    2

    3. Zalecenia dietetyczne i leczenie żywieniowe w nieswoistych zapaleniach jelita grubego

    2

    4. Zalecenia dietetyczne w przewlekłym zapaleniu trzustki

    2

    5. Leczenie żywieniowe przy obecności zaparć i biegunek

    2

    6. Zalecenia dietetyczne w IBS

    1

    7. Leczenie żywieniowe w zapalnych chorobach żołądka.

    2

    8. Postępowanie dietetyczne po krwawieniu z górnego odcinka przewodu pokarmowego

    1

    9. Zalecenia dietetyczne w nowotworach przewodu pokarmowego

    1

    ZAJĘCIA PRAKTYCZNE

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    PRAKTYKI ZAWODOWE

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    SAMOKSZTAŁCENIE

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    LITERATURA  

     

    PODSTAWOWA

    1. Szczeklik A.: Choroby wewnętrzne. Stan wiedzy na rok 2012. Medycyna Praktyczna. Kraków, 2012
    2. Dąbrowski A.: Wielka Interna. Gastroenterologia. Medical Tribune. Warszawa, 2011

     

     

    UZUPEŁNIAJĄCA

     

     

     

     

    KRYTERIA OCENY OSIĄGNIĘTYCH EFEKTÓW KSZTAŁCENIA

    (opisowe, procentowe, punktowe, inne ……………………..formy oceny do wyboru przez wykładowcę)

     

    EFEKTY KSZTAŁCENIA

    NA OCENĘ 3

    NA OCENĘ 3.5

    NA OCENĘ 4

    NA OCENĘ 4.5

     

    NA OCENĘ 5

    wyżej wymienione formujące metody weryfikacji osiągnięcia zamierzonych efektów kształcenia oceniono systemem procentowym

    60%

    70%

    80%

    90%

    100%

    WARUNKI UZYSKANIA ZALICZENIA PRZEDMIOTU:

    Podsumowujące metody weryfikacji osiągnięcia zamierzonych efektów kształcenia W01 – W24(wiedza)oceniono metodą :

    • Egzamin teoretyczny pisemny
    • Czas trwania egzaminu 60 minut
    • Liczba pytań egzaminacyjnych otwartych ( jednokrotnego wyboru) – 7 pytań
    • Kryterium uzyskania oceny pozytywnej jest udzielenie poprawnych odpowiedzi na 60% pytań egzaminacyjnych
    • Punktacja – za każde pytanie 5 punktów max: 35 pkt min: 18 pkt
      • 0-17pkt niedostateczny (2,0)
      • 18-23 dostateczny (3,0)
      • 24- 26 dość dobry (3,5)
      • 27 – 30 dobry (4,0)
      • 31 – 33 ponad dobry (4,5)
      • 34 – 35 bardzo dobry (5,0)

    Efekty nr U04 - U23 (umiejętności) oceniane są metodą

    • Realizacji zleconego zadania
    • Kryterium uzyskania oceny pozytywnej prawidłowe wykonanie zadania

    Efekty K1 – K6 (kompetencje) oceniane są metodą:

    • Samooceny
    • Student ocenia samodzielnie czy jest w stanie zrealizować dany efekt kształcenia (potrafi (2pkt.), potrafi z pomocą nauczyciela (1pkt.), nie potrafi (0pkt.)

    Kryterium uzyskania oceny pozytywnej jest zdobycie 6 pkt. w skali 10 punktowej

     

    OSIĄGNIĘCIE  ZAŁOŻONYCH  EFEKTÓW  KSZTAŁCENIA 

    □  pozytywny wynik końcowego egzaminu

    x  egzamin teoretyczny pisemny

    □  egzamin teoretyczny ustny

    □   egzamin praktyczny

    □ zaliczenie

     

    Data opracowania programu: 06/09/2017r.

     

    Program opracował: dr n. med. Jarosław Daniluk