Powołanie w regionie „Podlaskiej Doliny Rolniczej 4.0” było tematem spotkania na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Uczestniczyli w nim Prorektor ds. Nauki UMB, prof. dr hab. Marcin Moniuszko, dr hab. Katarzyna Socha Kierownik Zakładu Bromatologii, dr Andrzej Małkowski kierownik Biura Transferu Technologii UMB, oraz na zamówienie Komisji Europejskiej: dr Tomasz Szejner z University of Cambridge, prof. Hazem Kalaji z Wydziału Rolnictwa i Biologii SGGW i radca prawny Andrzej Pancewicz. Branżę nowoczesnego rolnictwa 4.0 reprezentował Adam Ławicki prezes białostockiej firmy White Hill.
Eksperci na zlecenie Komisji Europejskiej chcieli poznać potencjał UMB i możliwości współpracy Uczelni przy tworzeniu Podlaskiej Doliny Rolniczej. Pytali o kooperację Uczelni z lokalnym biznesem, patenty, komercjalizacje i bariery ograniczające tworzenie startup-ów.
Komisja Europejska zleciła ekspertom "Identyfikację kluczowych elementów Ekosystemu Innowacji Doliny Rolniczej w województwie podlaskim, w tym określenie inicjatyw strategicznych"
Jak powiedział Adam Ławicki, prezes zarządu White Hill, „Podlasie może być potęgą w dziedzinie rozwoju technologii produkcji żywności i to nie tylko w kraju. Cały świat idzie w kierunku automatyzacji rolnictwa, a to dla nas ogromna szansa”
Podlaska Dolina Rolnicza 4.0 ma być wzorowanym na amerykańskiej Dolinie Krzemowej - głównym ośrodkiem kompetencji dla rozwoju naszej regionalnej specjalizacji: nowoczesnego przemysłu rolno-spożywczego, opartego na rodzimym know-how.
Dolina Rolnicza pozwoliłaby na efektywną współpracę między przemysłami ściśle technologicznymi, uczelniami i rolnictwem w naszym regionie.
Badanie, realizowane na zlecenie Komisji Europejskiej, pozwoli stworzyć model ekosystemu innowacji rolno-spożywczej, oparty na możliwościach i potrzebach regionu. Właśnie w tym celu po rozmowach z samorządem województwa eksperci odwiedzili Uniwersytet Medyczny w Białymstoku.