Zasady prawidłowego żywienia
Wykłady – 15 godz.
L.p. | TEMATYKA |
1 | Podstawowe definicje dotyczące żywności i żywienia. Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. |
2 | Sacharydy: rola żywieniowa, rodzaje sacharydów, znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu. |
3 | Białka: rola, występowanie i rodzaje białek w żywności. |
4 | Tłuszcze: rodzaje i występowanie w żywności, rola żywieniowa tłuszczy i kwasów tłuszczowych. |
5 | Witaminy: rola, występowanie w żywności. Witaminy antyoksydacyjne. Mikroelementy: występowanie w środkach spożywczych, rola, regulacja metabolizmu, zapotrzebowanie. Mikroelementy a stan skóry. |
6 | Choroby związane z nieprawidłowym żywieniem. |
Zasady prawidłowego żywienia
Seminaria – 15 godz.
L.p. | TEMATYKA |
1 | Potrzeby energetyczne organizmu i ocena indywidualnego zapotrzebowania energetycznego oraz zasady bilansowania posiłków. |
2 | Żywność, jako źródło witamin niezbędnych dla prawidłowego wyglądu skóry, włosów i paznokci. |
3 | Czytanie etykiet. Woda: rola w organizmie, zapotrzebowanie, ocena jakości i wpływ na stan skóry. Projektowanie nutraceutyku z wykorzystaniem metody design thinking. |
4 | Prezentacja projektu nutraceutyku. Bezpieczeństwo żywności. |
5 | Metody oceny stanu odżywienia. |


