Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Szczegółowy rozkład zajęć.
  • 30.09.2025 Zakład Bromatologii

    Szczegółowy rozkład zajęć

    Zasady prawidłowego żywienia

     

    Wykłady – 15 godz.

    L.p.

    TEMATYKA

    1

    Podstawowe definicje dotyczące żywności i żywienia.

    Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

    2

    Sacharydy: rola żywieniowa, rodzaje sacharydów, znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu.

    3

    Białka: rola, występowanie i rodzaje białek w żywności.

    4

    Tłuszcze: rodzaje i występowanie w żywności, rola żywieniowa tłuszczy

    i kwasów tłuszczowych.

    5

    Witaminy: rola, występowanie w żywności. Witaminy antyoksydacyjne. Mikroelementy: występowanie w środkach spożywczych, rola, regulacja metabolizmu, zapotrzebowanie. Mikroelementy a stan skóry.

    6

    Choroby związane z nieprawidłowym żywieniem.

     

     

     

     

    Zasady prawidłowego żywienia

     

    Seminaria – 15 godz.

    L.p.

    TEMATYKA

    1

    Potrzeby energetyczne organizmu i ocena indywidualnego zapotrzebowania energetycznego oraz zasady bilansowania posiłków.
    Ocena sposobu żywienia.

    2

    Żywność, jako źródło witamin niezbędnych dla prawidłowego wyglądu skóry, włosów i paznokci.
    Makroelementy: rola w organizmie, źródła w diecie, zapotrzebowanie, wpływ na stan skóry, włosów i paznokci.

    3

    Czytanie etykiet.

    Woda: rola w organizmie, zapotrzebowanie, ocena jakości i wpływ na stan skóry.

    Projektowanie nutraceutyku z wykorzystaniem metody design thinking.

    4

    Prezentacja projektu nutraceutyku.

    Bezpieczeństwo żywności.

    5

    Metody oceny stanu odżywienia.