

Metoda oznaczania wybranych parametrów jakości naturalnych miodów pszczelich – to tytuł kolejnego patentu udzielonego przez Urząd Patentowy RP naukowcom UMB.
Nowość metody według wynalazku polega na zastosowaniu techniki analizy z wykorzystaniem promieniowania w bliskiej podczerwieni do jednoczesnej analizy kilku parametrów oceny jakości naturalnych miodów pszczelich. Metoda umożliwi tanie i szybkie otrzymanie wyników oznaczeń kilku parametrów jednocześnie, bez zastosowania skomplikowanych procedur. Dotychczas do oznaczeń parametrów jakościowych miodów pszczelich stosowano metody, których wykonanie jest czasochłonne, wymaga użycia szeregu odczynników, aparatury laboratoryjnej, wykwalifikowanych pracowników oraz nakładów finansowych.
Technologia rozpracowana przez naukowców UMB nie wymaga użycia żadnych odczynników chemicznych oraz umożliwi łatwe uzyskanie informacji istotnych dla oceny jakości naturalnych miodów.
Numer prawa wyłącznego UPRP: 237100
Biuro Transferu Technologii
ul. Jerzego Waszyngtona 17
E-mail: btt@umb.edu.pl
Tel.: 85 686 5122
Adres do korespondencji:
Biuro Transferu Technologii
Ośrodek Wsparcia Badań Klinicznych
Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
ul. Jana Kilińskiego 1
15-089 Białystok