Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Patenty i licencje.
  • Patenty i licencje

    Metoda oznaczania wybranych parametrów jakości naturalnych miodów pszczelich



    Opis patentu

    Metoda oznaczania wybranych parametrów jakości naturalnych miodów pszczelich – to tytuł kolejnego patentu udzielonego przez Urząd Patentowy RP naukowcom UMB.

    Nowość metody według wynalazku polega na zastosowaniu techniki analizy z wykorzystaniem promieniowania w bliskiej podczerwieni do jednoczesnej analizy kilku parametrów oceny jakości naturalnych miodów pszczelich. Metoda umożliwi tanie i szybkie otrzymanie wyników oznaczeń kilku parametrów jednocześnie, bez zastosowania skomplikowanych procedur. Dotychczas do oznaczeń parametrów jakościowych miodów pszczelich stosowano metody, których wykonanie jest czasochłonne, wymaga użycia szeregu odczynników, aparatury laboratoryjnej, wykwalifikowanych pracowników oraz nakładów finansowych.

     

    Szczegółowy opis patentowy

    Zastosowanie

    Technologia rozpracowana przez naukowców UMB nie wymaga użycia żadnych odczynników chemicznych oraz umożliwi łatwe uzyskanie informacji istotnych dla oceny jakości naturalnych miodów.

     

    Ochrona prawna:

    Numer prawa wyłącznego UPRP: 237100

    Dział gospodarki

    Rolnictwo

    Dane teleadresowe

    Biuro Transferu Technologii

    ul. Jerzego Waszyngtona 17

    E-mail: btt@umb.edu.pl

    Tel.: 85 686 5122

    Adres do korespondencji:

    Biuro Transferu Technologii
    Ośrodek Wsparcia Badań Klinicznych

    Uniwersytet Medyczny w Białymstoku

    ul. Jana Kilińskiego 1
    15-089 Białystok

    Powrót