• Ostatnia zmiana 08.03.2012 przez admin

    Program nauczania

    Strona: 1 z 2

    BIOCHEMIA OGÓLNA I ŻYWNOŚCI – ROK I

    1. Jednostka uczelniana odpowiedzialna za nauczanie przedmiotu: Zakład Biochemii Farmaceutycznej UMB
    2. Kierownik Zakładu: Dr n. med. Marzanna Cechowska- Pasko
    3. Osoba odpowiedzialna za nauczanie przedmiotu: Dr n. med. Marzanna Cechowska- Pasko
    4. Wymiar godzinowy przedmiotu:

    • Semestr - II
    • Wykłady - 15
    • Ćwiczenia - 30
    • Ogółem - 45 ECTS – 3

    5. Forma zakończenia przedmiotu: Przedmiot kończy się sprawdzianem wiadomości w formie pisemnego egzaminu końcowego obejmującego wszystkie treści programu nauczania i wpisaniem oceny z egzaminu do indeksu.
    6. Cel nauczania:Biochemia jako nauka o życiu. Struktura komórki jako środowiska przemian metabolicznych. Studenci poznają podstawowe pojęcia stosowane w biochemii, przykład zastosowań biochemii w produktach żywności.
    7. Formy nauczania: Wykłady i ćwiczenia
    8. Program nauczania:

     

    WYKŁADY:

    1. Budowa i właściwości białek
    2. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe- budowa i pochodne
    3. Glikoliza i Cykl Krebsa
    4. Łańcuch oddechowy, wolne rodniki
    5. Integracja metabolizmu cukrów, tłuszczów i białek
    6. Powstawanie i rozpad ciał ketonowych
    7. Biosynteza i losy białek w komórce