ANALIZA I OCENA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI (15 w/20 ćw. – egz.)
Program wykładów dla studentów Dietetyki (II rok, I st.) w semestrze zimowym (7 wykładów)
1. Podstawowe pojęcia dotyczące żywności, żywienia, jakości zdrowotnej żywności.
2. Bilans energetyczny, metody oceny wydatku energetycznego, metody oceny
energetyczności produktów i posiłków. Metody oceny spożycia żywności.
3. Jakość wyników analitycznych w analizie żywności.
4. Białka. Węglowodany. Metody analityczne stosowane w analizie żywności.
5. Tłuszcze. Metody analityczne stosowane w analizie żywności.
6. Witaminy. Metody analityczne stosowane w analizie żywności.
7. Makroelementy i mikroelementy w żywieniu człowieka. Metody analityczne
stosowane w analizie żywności.
Program ćwiczeń dla studentów Dietetyki (II rok, I st.)w semestrze zimowym -30 godz. dydaktycznych ćwiczeń
Ćwiczenie I
1. Zapoznanie się z przepisami bhp.
2. Sprawdzanie pojemności naczyń miarowych i ustalenie współmierności kolby i pipety używanych w doświadczeniu.
3. Oznaczenie zawartości wody i suchej masy w produktach spożywczych metodą suszarkową.
4. Oznaczenie wilgotności i suchej masy metodą destylacji mieszaniny azeotropowej w różnych produktach spożywczych.
5. Zasady przygotowania prób do analizy żywności.
6. Zapoznanie się z testami do oznaczania jakości wody pitnej.
Ćwiczenie II
1. Oznaczanie zawartości etanolu w próbkach żywności za pomocą piknometru.
2. Przygotowanie prób do oznaczania białka (mleko, preparaty dla sportowców)
3. Omówienie metod oznaczania błonnika pokarmowego.
Ćwiczenie III
1. Oznaczenie zawartości azotu w żywności i przeliczanie na ilość białka (metoda Kjeldahla).
2. Ocena wartości odżywczej białka. Określenie aminokwasu ograniczającego CS.
Ćwiczenie IV
Wykrywanie i oznaczanie produktów jełczenia tłuszczów.
1. Oznaczanie stopnia kwasowości.
2. Oznaczanie zawartości nadtlenków.
3. Próba Kreisa.
4. Oznaczanie zawartości tłuszczów w żywności (metoda Gerbera).
Ćwiczenie V
Oznaczanie związków cukrowych: Oznaczanie cukrów w żywności (metoda Lane-Eynona).
Ćwiczenie VI
Rola i znaczenie witamin w żywieniu człowieka; wybrane metody oznaczeń.
1. Oznaczanie witaminy C w żywności metodą Tillmansa (soki).
2. Oznaczanie nasycenia ustroju witaminą C - test językowy
Ćwiczenie VII
Składniki mineralne w żywieniu człowieka; wybrane metody oznaczeń.
1. Mineralizacja próbek żywności w układzie zamkniętym w celu oznaczania makroelementów.
2. Oznaczanie zawartości miedzi i cynku w środkach spożywczych metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej (ASA) techniką płomieniową.
Kolokwium z ćwiczeń I - VI


