• Ostatnia zmiana 09.05.2012 przez Administrator UMB

    Działalność naukowa


    Główne kierunki działalności naukowej dotyczą takich problemów jak:


    • Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia (z uwzględnieniem parametrów antropometrycznych oraz pomiaru zawartości tkanki tłuszczowej trzewnej i tkanki tłuszczowej podskórnej) różnych grup ludności.
    • Ocena wpływu leczenia dietetycznego u pacjentów w różnych jednostkach chorobowych na przebieg tych schorzeń.
    • Żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych dzieci, młodzieży i osób dorosłych.
    • Nutrigenomika, nutrigenetyka, interakcje genów z dietą, wpływ składników diety na ekspresję genów, zależność między polimorfizmami genetycznymi a preferencjami żywieniowymi i indywidualną odpowiedzią metaboliczną i hormonalną na dietę o określonym składzie.
    • Hormonalna i ośrodkowa regulacja uczucia głodu i sytości, oś jelitowo-mózgowa, zależność między stężeniami adipokin i hormonów przewodu pokarmowego a składnikami odżywczymi diety.
    • Zależność hormonalnej i podwzgórzowej regulacji uczucia głodu i sytości od obecnego stanu metabolicznego i energetycznego organizmu.
    • Rola wysiłku fizycznego i dietoterapii w leczeniu chorób metabolicznych, chorób układu sercowo-naczyniowego