Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Szczegółowy rozkład zajęć.
  • 29.09.2025 Zakład Bromatologii

    Szczegółowy rozkład zajęć

    Analiza środków spożywczych (24w /36ćw – zal.)

    Program wykładów i ćwiczeń dla studentów Analityki Medycznej – II rok; sem. zimowy

     

    Wykłady

    1. Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Podstawowe definicje – środka spożywczego, środka dietetycznego, dane dotyczące znakowania żywności.
    2. Węglowodany: rola żywieniowa, rodzaje sacharydów, znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu i profilaktyce chorób na tle wadliwego żywienia, środki słodzące.
    3. Białka - rola, występowanie i rodzaje białek w żywności. Metody oznaczeń białek w żywności. Oznaczenia niedożywienia białkowego u ludzi chorych.
    4. Tłuszcze – rodzaje i występowanie w żywności, rola żywieniowa tłuszczów oraz wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, metody ich oznaczania.
    5. Mikroelementy: występowanie w pokarmach, rola, regulacja metabolizmu, zapotrzebowanie, metody oznaczeń.
    6. Makroelementy: występowanie w pokarmach, rola, regulacja metabolizmu, zapotrzebowanie, metody oznaczeń.
    7. Witaminy - rola, występowanie w żywności, skutki niedoboru i nadmiaru, metody oznaczania.
    8. Suplementy diety.
    9. Bezpieczeństwo żywności i materiałów stosowanych do pakowania żywności, naturalne toksykanty w żywności.
    10. Pierwiastki toksyczne w żywności i metody ich oznaczeń.
    11. Zanieczyszczenia żywności (chemiczne, biologiczne) – wybrane metody ich identyfikacji i oznaczeń.
    12. Żywność genetycznie modyfikowana (GMO)

     

    Ćwiczenie I 2X

     

    Zapoznanie się z przepisami BHP i regulaminem zajęć. Omówienie zagadnień podstawowych m.in.

    zasady przygotowania raportu z badań, zasady zaliczenia przedmiotu.

     

    Część ćwiczeniowa:

    1. Przygotowanie próbek żywności do analizy.
    2. Oznaczenie zawartości wody i suchej masy w produktach spożywczych metodą suszarkową.
    3. Oznaczenie wilgotności i suchej masy metodą destylacji mieszaniny azeotropowej w różnych produktach spożywczych.

     

    Ćwiczenie II 9X

     

    1. Oznaczanie chlorku sodu w żywności
    2. Oznaczanie szczawianów w kawie i herbacie.

     

    Ćwiczenie III 16X

     

    1. Oznaczanie zawartości etanolu w próbkach żywności za pomocą piknometru.
    2. Zapoznanie się z testami do oznaczania jakości wody pitnej.
    3. Przygotowanie prób do oznaczania białka

     

    Ćwiczenie IV 23X

     

    1. Oznaczanie białka metodą Kjeldahla i opracowanie raportu z badań
    2. Oznaczenie błonnika pokarmowego całkowitego metodą enzymatyczną – omówienie metody.
    3. Przygotowanie raportu z wykonywanych badań

     

     

     

    Ćwiczenie V   30X

     

    I. Oznaczanie zawartości tłuszczów w żywności.

    1. Oznaczanie zawartości tłuszczu w mleku metodą Gerbera.

    II. Wykrywanie i oznaczanie produktów jełczenia tłuszczów.

    1. Oznaczanie stopnia kwasowości.
    2. Oznaczanie zawartości nadtlenków.
    3. Próba Kreisa.
    4. Oznaczanie zawartości aldehydu malonowego.
    5. Przygotowanie sprawozdania z wykonywanych badań

    III. Analiza jakości tłuszczów spożywczych w lampie UV

     

    Ćwiczenie VI   6XI

     

    1. Oznaczanie związków cukrowych: Oznaczanie cukrów w żywności (metoda Lane-Eynona, HPLC)
    2. Porównanie słodkości różnych środków słodzących

     

    Kolokwium z ćwiczeń I-VI i wykładów

    Ćwiczenie VII 13XI

     

    1. Oznaczanie zawartości witaminy C w żywności

    2. Oznaczenie nasycenia ustroju witaminą C - test językowy.

    3. Analiza składu produktów spożywczych z wykorzystaniem spektroskopii bliskiej podczerwieni (NIR).

     

    Ćwiczenie VIII 20XI

     

    Oznaczanie zawartości wybranych metali metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej z atomizacją w płomieniu lub kuwecie grafitowej.

     

    Ćwiczenie IX 27XI

     

    1. Oznaczanie zawartości azotanów (III i V) w żywności i interpretacja wyników w odniesieniu do obowiązujących rozporządzeń prawnych
    2. Przygotowanie sprawozdania z wykonywanych badań

     

    Ćwiczenie X 4XII

     

    Analiza jakości i wykrywanie zafałszowań w żywności:

    1. miody

    - oznaczanie HMF w miodzie

    - oznaczanie aktywności diastatycznej miodu,

    - ocena zawartości wody metodą refraktometryczną,

    - oznaczanie proliny w miodach.

    - analiza pyłkowa

    b) śmietana, mleko, masło

     

    Ćwiczenie XI   11XII

     

    1. Klasyfikacja i rozróżnianie grzybów jadalnych i niejadalnych.
    2. Ocena odżywiania na podstawie analizy całodziennej diety z wykorzystaniem programu komputerowego
    3. Ocena stanu odżywienia metodą bioimpedancji elektrycznej.

     

     

    Kolokwium z ćwiczeń VII - XI + wykłady