Analiza środków spożywczych (24w /36ćw – zal.)
Program wykładów i ćwiczeń dla studentów Analityki Medycznej – II rok; sem. zimowy
Wykłady
- Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Podstawowe definicje – środka spożywczego, środka dietetycznego, dane dotyczące znakowania żywności.
- Węglowodany: rola żywieniowa, rodzaje sacharydów, znaczenie błonnika pokarmowego w żywieniu i profilaktyce chorób na tle wadliwego żywienia, środki słodzące.
- Białka - rola, występowanie i rodzaje białek w żywności. Metody oznaczeń białek w żywności. Oznaczenia niedożywienia białkowego u ludzi chorych.
- Tłuszcze – rodzaje i występowanie w żywności, rola żywieniowa tłuszczów oraz wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, metody ich oznaczania.
- Mikroelementy: występowanie w pokarmach, rola, regulacja metabolizmu, zapotrzebowanie, metody oznaczeń.
- Makroelementy: występowanie w pokarmach, rola, regulacja metabolizmu, zapotrzebowanie, metody oznaczeń.
- Witaminy - rola, występowanie w żywności, skutki niedoboru i nadmiaru, metody oznaczania.
- Suplementy diety.
- Bezpieczeństwo żywności i materiałów stosowanych do pakowania żywności, naturalne toksykanty w żywności.
- Pierwiastki toksyczne w żywności i metody ich oznaczeń.
- Zanieczyszczenia żywności (chemiczne, biologiczne) – wybrane metody ich identyfikacji i oznaczeń.
- Żywność genetycznie modyfikowana (GMO)
Ćwiczenie I 2X
Zapoznanie się z przepisami BHP i regulaminem zajęć. Omówienie zagadnień podstawowych m.in.
zasady przygotowania raportu z badań, zasady zaliczenia przedmiotu.
Część ćwiczeniowa:
- Przygotowanie próbek żywności do analizy.
- Oznaczenie zawartości wody i suchej masy w produktach spożywczych metodą suszarkową.
- Oznaczenie wilgotności i suchej masy metodą destylacji mieszaniny azeotropowej w różnych produktach spożywczych.
Ćwiczenie II 9X
- Oznaczanie chlorku sodu w żywności
- Oznaczanie szczawianów w kawie i herbacie.
Ćwiczenie III 16X
- Oznaczanie zawartości etanolu w próbkach żywności za pomocą piknometru.
- Zapoznanie się z testami do oznaczania jakości wody pitnej.
- Przygotowanie prób do oznaczania białka
Ćwiczenie IV 23X
- Oznaczanie białka metodą Kjeldahla i opracowanie raportu z badań
- Oznaczenie błonnika pokarmowego całkowitego metodą enzymatyczną – omówienie metody.
- Przygotowanie raportu z wykonywanych badań
Ćwiczenie V 30X
I. Oznaczanie zawartości tłuszczów w żywności.
- Oznaczanie zawartości tłuszczu w mleku metodą Gerbera.
II. Wykrywanie i oznaczanie produktów jełczenia tłuszczów.
- Oznaczanie stopnia kwasowości.
- Oznaczanie zawartości nadtlenków.
- Próba Kreisa.
- Oznaczanie zawartości aldehydu malonowego.
- Przygotowanie sprawozdania z wykonywanych badań
III. Analiza jakości tłuszczów spożywczych w lampie UV
Ćwiczenie VI 6XI
- Oznaczanie związków cukrowych: Oznaczanie cukrów w żywności (metoda Lane-Eynona, HPLC)
- Porównanie słodkości różnych środków słodzących
Kolokwium z ćwiczeń I-VI i wykładów
Ćwiczenie VII 13XI
1. Oznaczanie zawartości witaminy C w żywności
2. Oznaczenie nasycenia ustroju witaminą C - test językowy.
3. Analiza składu produktów spożywczych z wykorzystaniem spektroskopii bliskiej podczerwieni (NIR).
Ćwiczenie VIII 20XI
Oznaczanie zawartości wybranych metali metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej z atomizacją w płomieniu lub kuwecie grafitowej.
Ćwiczenie IX 27XI
- Oznaczanie zawartości azotanów (III i V) w żywności i interpretacja wyników w odniesieniu do obowiązujących rozporządzeń prawnych
- Przygotowanie sprawozdania z wykonywanych badań
Ćwiczenie X 4XII
Analiza jakości i wykrywanie zafałszowań w żywności:
- miody
- oznaczanie HMF w miodzie
- oznaczanie aktywności diastatycznej miodu,
- ocena zawartości wody metodą refraktometryczną,
- oznaczanie proliny w miodach.
- analiza pyłkowa
b) śmietana, mleko, masło
Ćwiczenie XI 11XII
- Klasyfikacja i rozróżnianie grzybów jadalnych i niejadalnych.
- Ocena odżywiania na podstawie analizy całodziennej diety z wykorzystaniem programu komputerowego
- Ocena stanu odżywienia metodą bioimpedancji elektrycznej.
Kolokwium z ćwiczeń VII - XI + wykłady


