Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Program nauczania.
  • 05.10.2022 Zakład Biotechnologii

    Program nauczania


     

    SYLABUS

    Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej

    dotyczy cyklu kształcenia rozpoczynającego się w roku akad. 2021/2022

     

    Nazwa kierunku studiów

    Kosmetologia

     

    Nazwa przedmiotu/modułu

    Przemysłowa produkcja kosmetyków

     

    1. Jednostka realizująca

    Zakład Biotechnologii

     

    2. e-mail jednostki

    anna.bielawska@umb.edu.pl

     

    3. Wydział

    Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej

     

    Profil kształcenia

    ogólnoakademicki          

     

    Forma kształcenia

    drugiego stopnia      

     

    Forma studiów

    stacjonarne                 

     

    Język przedmiotu/modułu

    polski                               

     

    Typ przedmiotu/modułu

    obowiązkowy

     

    Rok studiów

     II

    Semestr studiów

    III

     

    Liczba godzin w ramach poszczególnych

    form zajęć

    Wykłady:

    20

    Seminaria:

    -

    Ćwiczenia:

    25

    Konsultacje:

    5

    Sumaryczna liczba godzin kontaktowych

    50

     

    Liczba punktów ECTS

    5

     

    Określenie przedmiotów wprowadzających wraz z wymaganiami wstępnymi

    Realizacja efektów uczenia się w zakresie wiedzy, umiejętności i kompetencji z przedmiotów: Surowce kosmetyczne, Receptura wybranych preparatów kosmetycznych.

     

    Cel przedmiotu/modułu

    Zapoznanie studentów ze współczesnymi metodami przemysłowej produkcji kosmetyków.

     

    Metody dydaktyczne

    • Przekazywanie treści w formie gotowej do zapamiętywania (wykład podawczy) oraz

    e-learning

    • Ćwiczenia: bezpośrednie wykonywanie czynności laboratoryjnych, zajęcia praktyczne.

     

    Narzędzia dydaktyczne

    • rzutnik multimedialny
    • platforma Blackboard
    • aparatura pomiarowa i sprzęt laboratoryjny

     

    Imię i nazwisko osoby prowadzącej przedmiot

    (tytuł/stopień naukowy lub zawodowy)

    prof. dr hab. Anna Bielawska

     

    Skład zespołu dydaktycznego

    Pracownicy badawczo-dydaktyczni, doktoranci oraz osoby na zlecenie zatrudnieni w Zakładzie Biotechnologii.

     

     

    Symbol i nr przed-

    miotowego

    efektu uczenia się

    Efekty uczenia się

    Odniesienie do kierunkowych efektów uczenia się

    Metody (formujące i podsumowujące)

    weryfikacji osiągnięcia zamierzonych efektów uczenia się

     

    wiedza

     

    P-W01

    zna podstawowe operacje jednostkowe stosowane w przemyśle kosmetycznym

    K2-B.W06

    Formujące:

    • zaliczenie cząstkowe
    • zaliczenie ćwiczenia
    • obserwacja pracy studenta

     

    Podsumowujące:

    • egzamin pisemny

     

    P-W02

    zna i rozumie wpływ parametrów procesu technologicznego na właściwości kosmetyku

    K2-B.W07

     

    P-W03

    zna zasady Dobrej Praktyki Wytwarzania i dokumentowania prowadzonych procesów technologicznych

    K2-B.W08

     

    umiejętności

     

    P-U01

    potrafi wykonać kolorowe preparaty kosmetyczne i zbadać ich jakość

    K2-B.U06

    Formujące:

    • obserwacja pracy studenta

     

    Podsumowujące:

    • realizacja określonego zadania

     

    P-U02

    potrafi zidentyfikować surowce kosmetyczne na podstawie nazw handlowych w gotowych produktach kosmetycznych

    K2-C.U15

     

    kompetencje społeczne

     

    P-K01

    jest przygotowany do pracy w zespole

    K2-K03

    Formujące:

    • obserwacja pracy studenta

     

    Podsumowujące:

    • ocenianie ciągłe

     

    P-K02

    jest zdolny do samodzielnego wykonania eksperymentu oraz do wyciągnięcia wniosków

    K2-K05

     

    P-K03

    potrafi dbać o bezpieczeństwo własne, otoczenia, współpracowników i środowiska podczas pracy

    K2-K06

     

    nakład pracy studenta

    (bilans punktów ECTS)

     

     

    Forma aktywności

    Liczba godzin

     

    Zajęcia wymagające udziału nauczyciela

    Realizacja przedmiotu: wykłady

    20

     

    Realizacja przedmiotu: ćwiczenia

    25

     

    Realizacja przedmiotu: seminaria

    -

     

    Konsultacje

    5

     

                                                                                                          Łącznie

    50

     

    Samodzielna praca studenta

    Przygotowanie się do ćwiczeń

    25

     

    Przygotowanie się do seminariów

    -

     

    Przygotowanie się do zaliczeń etapowych

    20

     

    Przygotowanie się do egzaminu lub zaliczenia końcowego i udział w egzaminie/zaliczeniu

    30

     

    Przygotowanie prezentacji/pracy dyplomowej

    -

     

                                                                                                             Łącznie

    75

     

     

                           Sumaryczne obciążenie studenta

    125

     

     

                                                                                     Liczba punktów ECTS

    5

     

     

    Treści programowe

     

    Treść zajęć

    Forma zajęć

    liczba godzin

    Symbol przedmiotowego efektu uczenia się

     

    Operacje jednostkowe (ekstrakcja, filtracja i wirowanie, destylacja, suszenie, liofilizacja) i aparatura stosowana w przemyśle kosmetycznym. Technologia wytwarzania aplikacyjnych form preparatów kosmetycznych. Podstawowe techniki produkcyjne. Organizacja produkcji w przemyśle kosmetycznym. Przeniesienie produkcji ze skali laboratoryjnej do skali przemysłowej. Trwałość form fizykochemicznych – metody oceny. Problem zakażeń w procesie produkcyjnym. Kontrola jakości surowców i opakowań. Nanotechnologia w przemyśle kosmetycznym. Kontrola jakości kosmetyków. Wykorzystanie technik analitycznych w kontroli jakości. Systemy zapewnienia jakości. Zasady właściwej praktyki przemysłowej (GMP – Good Manufacturing Practice). Właściwa praktyka laboratoryjna (GLP – Good Laboratory Practice). Poznanie procesu produkcyjnego w warunkach przemysłowych.

    W

    20

    P-W01

    P-W02

    P-W03

     

    Wykonywanie błyszczyków i pomadek oraz kontrola jakości otrzymanego produktu. Otrzymywanie preparatów do pielęgnacji paznokci- lakiery do paznokci, olejki pielęgnacyjne, zmywacze oraz kontrola jakości otrzymanego produktu. Otrzymywanie pudrów i różów kosmetycznych oraz kontrola jakości otrzymanego produktu. Otrzymywanie eyelainer oraz kontrola jakości otrzymanego produktu.

    Ć

    45

    P-W01, P-W02

    P-W03

    P-U01, P-U02

    P-K01, P-K02

    P-K03

     

    Literatura podstawowa

    1. Barel O.A., Paye M., Maibach H.I.: Handbook of Cosmetic Science and Technology. New York: Informa Healthcare, 2009
    2. Knowlton J., Pearce S.: Handbook of Cosmetic Science and Technology. New York: Elsevier Science Publications, New 1996
    3. Wiliams D. F., Schmidt W. H. eds.: Chemistry and Technology of the Cosmetic and Toiletries Industry. London: Blackie Academic and Professional, 1996

     

    Literatura uzupełniająca

    1. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1223/2009 z dnia 30 listopada 2009 dotyczące produktów kosmetycznych

     

    Warunki uzyskania zaliczenia przedmiotu (zgodnie z Regulaminem przedmiotu/jednostki)

     

    Sposób zaliczenia zajęć

    Egzamin.

     

    Zasady zaliczania nieobecności

    Nieobecność musi być usprawiedliwiona.

     

    Możliwości i formy wyrównywania zaległości

    Teoretyczne zaliczenie (w ustalonym terminie) materiału obowiązującego na opuszczonych zajęciach.

     

    Zasady dopuszczenia do egzaminu/zaliczenia

    Zaliczenie praktyczne i teoretyczne ćwiczeń.

     

    Kryteria oceny osiągniętych efektów uczenia się z przedmiotu zakończonego zaliczeniem

    (opisowe, procentowe, punktowe, inne….)

     

     

     

    Kryteria oceny osiągniętych efektów uczenia się z przedmiotu zakończonego egzaminem

    (opisowe, procentowe, punktowe, inne….)

     

    na ocenę 3

    na ocenę 3,5

    na ocenę 4

    na ocenę 4,5

    na ocenę 5

     

    60 – 68%

    69 – 76%

    77 – 84%

    85 – 93%

    94 – 100%

     

                         

     

    Opracowanie sylabusa (imię i nazwisko): prof. dr hab. Anna Bielawska

     

    Data aktualizacji sylabusa 12.09.2022 r.