Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Szczegółowy rozkład zajęć.
  • 07.02.2024 Zakład Chemii Organicznej

    Szczegółowy rozkład zajęć

     

    MATERIAŁY DLA STUDENTÓW - pliki do pobrania

     


     

    K O S M E T O L O G I A – studia II stopnia

     SENSORYKA I ŚRODKI ZAPACHOWE

    2023/2024  (semestr III – zimowy)

        

    Nr

    Ćwiczenie

    Data

    1

    Elementy technologii perfumiarstwa – zakres materiału obowiązujący na ćwiczeniu nr 1

    Instrukcja wykonania ćwiczenia

    Zasady bezpiecznej pracy w pracowni ćwiczeniowej Zakładu Chemii Organicznej

    Podstawowe czynności laboratoryjne

    13.10.2023 r.

    2

    Testowanie indywidualnej i zespołowej sprawności sensorycznej – zakres materiału obowiązujący na ćwiczeniu nr 2

    Instrukcja wykonania ćwiczenia

    20.10.2023 r.

    3

    Analiza sensoryczna, jakościowa i hedonistyczna produktów kosmetycznych i surowców stosowanych w kosmetyce. Kosmetyki aromaterapeutyczne – zakres materiału obowiązujący na ćwiczeniu nr 3

    Instrukcja wykonania ćwiczenia

    27.10.2023 r.

     

    KOLOKWIUM SEMINARYJNE

    30.11.2023 r.

     

     


     

    WYKŁADY

    DATA

    Wykład I

    5.10.2023 r.

    Wykład II

    12.10.2023 r.

    Wykład III

    19.10.2023 r.

    Wykład IV

    26.10.2023 r.

    Wykład V

    9.11.2023 r.

    Wykład VI

    16.11.2023 r.

     

     


     

    SEMINARIA 2023/2024

     

    Tematyka zajęć seminaryjnych

    Grupa seminaryjna A

    Data

    Grupa seminaryjna B

    Data

    SEMINARIUM 1

    Analiza sensoryczna – podstawowe pojęcia. Pracownia analizy sensorycznej

    1. Podstawowe pojęcia w analizie sensorycznej: bodziec, receptor, percepcja, sensoryczny, organoleptyczny, wrażliwość sensoryczna, precyzja, dokładność, powtarzalność, odtwarzalność, wyróżnik jakościowy, zmęczenie sensoryczne. Próg wyczuwalności, próg rozpoznania, próg różnicy, pamięć sensoryczna, próg krańcowy, minima sensoryczne
    2. Pracownia analizy sensorycznej
    • warunki panujące w laboratorium oceny sensorycznej wg norm ISO
    1. Przygotowanie próbek do oceny sensorycznej

    5.10.2023 r.

    5.10.2023 r.

    SEMINARIUM 2

    Zasady prowadzenia testów sensorycznych. Metody analizy sensorycznej, analiza organoleptyczna i sensoryczna

    12.10.2023 r.

    12.10.2023 r.

    SEMINARIUM 3

    Analiza sensoryczna, jakościowa i hedonistyczna produktów kosmetycznych i surowców stosowanych w kosmetyce. Rola powonienia i dotyku w analizie sensorycznej kosmetyku

    19.10.2023 r.

    19.10.2023 r.

    SEMINARIUM 4 i 5

    Laboratoryjne metody analizy sensorycznej: metody oznaczania wartości progowych, wykrywania różnic, metody skalowania, sprawdzania wrażliwości zmysłów. Metody ocen konsumenckich

    26.10.2023 r.

    9.11.2023 r.

    26.10.2023 r.

    9.11.2023 r.

    SEMINARIUM 6

    Marketing sensoryczny i aromamarketing. Kompozycja zapachowa jako element marketingu. Aromachologia i aromaterapia

    16.11.2023 r.

    16.11.2023 r.

    SEMINARIUM 7

    Dezodoranty, antyperspiranty, antytranspiranty. Feromony

    23.11.2023 r.

    23.11.2023 r.

    KOLOKWIUM SEMINARYJNE

    30.11.2023 r.

    30.11.2023 r.

     

    Literatura:

    1. Brud W., Konopacka-Brud I. Podstawy perfumerii. Oficyna Wydawnicza MA, Łódz 2009
    2. Jabłońska-Trypuć A., Farbiszewski R. Sensoryka i podstawy perfumerii. Wyd. MedPharm Polska, Wrocław 2008
    3. Wasilenko A. Świat perfum. Wyd. Świat Książki, Warszawa 2004
    4. Brud W., Konopacka I. Pachnąca apteka. Wyd. Pagina, Warszawa 1998
    5. Kwartalnik Aromaterapia http://aromaterapia.pl
    6. Farbiszewski R., Jabłońska-Trypuć A. Sensoryka i substancje zapachowe. Wyd. WSKiOZ, Białystok 2006
    7. Jędryka T. Metody sensoryczne. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków 2001
    8. Farbiszewski R., Kranc R. Sensoryka. Układy somatosensoryczne. MedPharm Polska, Wrocław 2012
    9. Czerniawska E., Czerniawska-Far J.M. Psychologia węchu i pamięci węchowej. Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2007
    10. ISO 4121:2003. Sensory analysis. Guidelines for the use of quantitative response scales, ISO, Geneva
    11. ISO 5496:2006. Sensory analysis. Methodology. Initiation and training of assessors in the detection and recognition of odours, ISO, Geneva
    12. ISO 5492:2008. Sensory analysis. Vocabulary, ISO, Geneva
    13. ISO 8586:2012. Sensory analysis. General guidelines for the selection, training and monitoring of selected assessors and expert sensory assessors, ISO, Geneva
    14. ISO 6658:2017. Sensory analysis. Methodology. General guidance, ISO, Geneva
    15. Płocica J., Tal-Figiel B., Figiel W. (2015), Znaczenie analizy sensorycznej i pomiarów reologicznych w ocenie preparatów kosmetycznych, „Inżynieria i Aparatura Chemiczna”, nr 2
    16. Szakiel J. (2016), Divergences in Instrumental Examination Results and Results of Sensory Analysis of Skin Hydration after Application of Moisturizing Cosmetic Emulsions (w:) Quality of Selected Cosmetics and Household Chemistry Products, red. T. Wasilewski, R. Zieliński, J. Żuchowski, Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – PIB, Radom
    17. Turek P. (2013), Sensory Evaluation of the Quality of Cosmetics and Their Price. Current Trends in Commodity Science, Household and Personal Care Products, Poznań University of Economics – Faculty of Commodity Science, Poznań