- Chemia żywności. Tom 1: Główne składniki żywności. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2018. Redakcja naukowa: Zdzisław E. Sikorski, Hanna Staroszczyk.
- Chemia żywności. Tom 2: Biologiczne właściwości składników żywności. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2018. Redakcja naukowa: Zdzisław E. Sikorski, Hanna Staroszczyk.
- Władysław Gałasiński: Chemia medyczna. Podręcznik dla studentów medycyny. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2004.
- Harold Hart: Chemia organiczna. Krótki kurs. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006.
- Teresa Kędryna: Chemia ogólna z elementami biochemii. ZamKor, Kraków 2006
- Grzegorz Bartosz: Druga twarz tlenu. Wolne rodniki w przyrodzie. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2003.