Realizowane projekty naukowe:
Grant: Opracowanie innowacyjnej żywności funkcjonalnej wspomagającej redukcję stresu oksydacyjnego u sportowców
Konkurs: Studenckie Koła Naukowe Tworzą Innowacje (Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego)
Wykonawca: SKN przy Zakładzie Biotechnologii Żywności
Kierownik/opiekun merytoryczny: prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Małgorzata Elżbieta Zujko
Czas trwania projektu: 2024/2025
Kwota finansowania: 69 900 zł
Streszczenie popularnonaukowe: Celem projektu było zaprojektowanie i wykonanie prototypów żywności funkcjonalnej w formie batonów o wysokim potencjale antyoksydacyjnym. W nowo opracowanej żywności została oznaczona podstawowa wartość odżywcza i antyoksydacyjna, a następnie przeprowadzone zostały badania konsumenckie, aby ocenić akceptowalność produktów przez potencjalnych konsumentów. Skuteczność zaprojektowanej żywności antyoksydacyjnej w redukcji stresu oksydacyjnego została sprawdzona w badaniach interwencyjnych przeprowadzonych w grupie sportowców uprawiających biegi długodystansowe. Badanie interwencyjne zostało zarejestrowane jako badanie kliniczne (SportDiet, NCT06855979).
Suplementacja diety w dobie pandemii COVID-19. (2021-2022 r.)
Współudział w realizacji projektów badawczych:
Niedożywienie ludzi starszych: czynniki ryzyka, biomarkery i czynniki żywieniowe. (2021-2022 r.)


