Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Studenckie Koło Naukowe.
  • Ostatnia zmiana 13.10.2025 przez Zakład Biotechnologii Żywności

    Studenckie Koło Naukowe

     

      Realizowane projekty naukowe:

     

    Grant: Opracowanie innowacyjnej żywności funkcjonalnej wspomagającej redukcję stresu oksydacyjnego u sportowców

     

    Konkurs: Studenckie Koła Naukowe Tworzą Innowacje (Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego)

    Wykonawca: SKN przy Zakładzie Biotechnologii Żywności

    Kierownik/opiekun merytoryczny: prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Małgorzata Elżbieta Zujko

    Czas trwania projektu: 2024/2025

    Kwota finansowania: 69 900 zł

     

    Streszczenie popularnonaukowe: Celem projektu było zaprojektowanie i wykonanie prototypów żywności funkcjonalnej w formie batonów o wysokim potencjale antyoksydacyjnym. W nowo opracowanej żywności została oznaczona podstawowa wartość odżywcza i antyoksydacyjna, a następnie przeprowadzone zostały badania konsumenckie, aby ocenić akceptowalność produktów przez potencjalnych konsumentów. Skuteczność zaprojektowanej żywności antyoksydacyjnej w redukcji stresu oksydacyjnego została sprawdzona w badaniach interwencyjnych przeprowadzonych w grupie sportowców uprawiających biegi długodystansowe. Badanie interwencyjne zostało zarejestrowane jako badanie kliniczne (SportDiet, NCT06855979).

     

     

    Suplementacja diety w dobie pandemii COVID-19. (2021-2022 r.)

     

      Współudział w realizacji projektów badawczych:

     

    Niedożywienie ludzi starszych: czynniki ryzyka, biomarkery i czynniki żywieniowe. (2021-2022 r.)

     

     

     

                                                                                                               prezentacja informacyjna