Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Informacje- Żywienie ludzi starszych.
  • Ostatnia zmiana 07.02.2024 przez Klinika Geriatrii

    Informacje- Żywienie ludzi starszych

    Plan zajęć na rok akademicki 2023/2024

    Kierunek: Dietetyka – rok II studia I° (semestr IV)

    Przedmiot: Żywienie ludzi starszych

     

    Wykłady – 10 godz. – Prof. dr. hab. med. Zyta Beata Wojszel

    Wykłady online, platforma Blackboard, poniedziałki, godz. 12.30-15.00

    Temat wykładu

    data

    Wprowadzenie do gerontologii- demograficzne, biologiczne i ekonomiczne uwarunkowania starzenia

    19.02.2024

    Zaburzenia odżywienia i odżywiania w wieku starszym

    Zespoły psychogeriatryczne (demencja, delirium, depresja) a problemy żywienia

    26.02.2024

    Kompleksowa ocena i opieka geriatryczna. Rola dietetyka

    Specyfika patologii wieku podeszłego. Wielkie problemy geriatryczne

    04.03.2024

     

    Seminaria – 10 godz. – dr n. med. Agnieszka Kasiukiewicz, mgr Agata Ponińska

    sala seminaryjna nr 25 Wydział Farmaceutyczny, poniedziałki, godz.12.00-14.30

    Temat seminarium

    Data

    Ocena stanu odżywienia w starości –metody oceny. Instrumenty oceny ryzyka niedożywienia w starości.

    Przewlekłe schorzenia neurologiczne a zasady żywienia pacjentów geriatrycznych – mgr A Ponińska

    11.03.2024
    Wpływ starzenia na funkcjonowanie układu pokarmowego. Patomorfologia schorzeń przewodu pokarmowego w starości – dr A Kasiukiewicz18.03.2024

    Niedożywienie, przyczyny i następstwa w starości. Postępowanie dietetyczne, żywienie dojelitowe w geriatrii. Wskazania, zasady leczenia.

    Cukrzyca wieku podeszłego i inne schorzenia metaboliczne, znaczenie diety, edukacja pacjenta - dr A Kasiukiewicz
    25.03.2024

     

    Ćwiczenia – 10 godz. – dr n. med. Agnieszka Kasiukiewicz, mgr Agata Ponińska

    Oddział Geriatrii, ZOZ MSWiA w Białymstoku, ul Fabryczna 27, godz. 11.30 - 14.00

     

    I grupa – 08.04, 15.04, 22.04

    II grupa – 29.04, 13.05, 20.05

    III grupa – 03.06, 10.06, 17.06

     

    Literatura:

    1. Piotrowicz K, Gąsowski J. Geriatria. Wybrane zagadnienia. MP, Kraków, 2021
    2. Szostak-Węgierek D (red). Żywienie osób starszych. Rekomendacje Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN. PZWL, 2020
    3. Jarosz M., Dzieniszewski J.: Żywienie osób w wieku starszym . PZWL, Warszawa 2008
    4. Rogulska A.: Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu PZWL, Łódź 2011
    5. Żywienie enteralne w geriatrii. Wytyczne European Society for Clinical Nutrition and Metabolizm. Medycyna Praktyczna 2007, 10 str 72-78

     

    Zaliczenie odbywa się na podstawie:

    1. Obecności na wszystkich zajęciach (wykłady, seminaria, ćwiczenia)

    2. Wykazania się wiedzą z zakresu materiału omawianego podczas zajęć (sprawdzian testowy)