Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Informacje- Żywienie ludzi starszych.
  • Ostatnia zmiana 17.02.2025 przez Klinika Geriatrii

    Informacje- Żywienie ludzi starszych

    Plan zajęć na rok akademicki 2024/2025

    Kierunek: Dietetyka – rok II studia I° (semestr IV)

    Przedmiot: Żywienie ludzi starszych

     

    Wykłady – 10 godz. – Prof. dr. hab. med. Zyta Beata Wojszel, dr n. med. Agnieszka Kasiukiewicz

    Wykłady online, platforma Blackboard, poniedziałki, godz. 12.30-15.00

    Temat wykładu

    data

    Kompleksowa ocena i opieka geriatryczna. Rola dietetyka

    Zespoły psychogeriatryczne (demencja, delirium, depresja) a problemy żywienia AK

    24.02.2025

    Specyfika patologii wieku podeszłego. Wielkie problemy geriatryczne AK

    03.03.2025

    Demograficzne, biologiczne i ekonomiczne uwarunkowania starzenia

    Zaburzenia odżywienia i odżywiania w wieku starszym ZBW

    10.03.2025

     

    Seminaria – 10 godz. – dr n. med. Agnieszka Kasiukiewicz, mgr Agata Ponińska

     Wydział Farmaceutyczny

    Temat seminarium

    Data

    Niedożywienie, przyczyny i następstwa w starości. Postępowanie dietetyczne, żywienie dojelitowe w geriatrii. Wskazania, zasady leczenia. AK

     

     

    Godz 8.30-10.30

    Sala seminaryjna 25

     

    Gr A – 26.03

    Gr B – 16.04

    Wpływ starzenia na funkcjonowanie układu pokarmowego. Patomorfologia schorzeń przewodu pokarmowego w starości AK

    Cukrzyca wieku podeszłego i inne schorzenia metaboliczne, znaczenie diety, edukacja pacjenta AK

    Godz 12.00-14.30

     

    Gr A – 31.03 sala 25

    Gr B – 24.03 sala 29

    Ocena stanu odżywienia w starości –metody oceny. Instrumenty oceny ryzyka niedożywienia w starości.

    Przewlekłe schorzenia neurologiczne a zasady żywienia pacjentów geriatrycznych AP

    Godz 12.00-15.00

     

    Gr A – 24.03 sala 25

    Gr B – 31.03 sala 29

     

    Ćwiczenia – 10 godz. – dr n. med. Agnieszka Kasiukiewicz

    Oddział Geriatrii, ZOZ MSWiA w Białymstoku, ul Fabryczna 27, godz. 12.00 - 14.30

     

    I grupa – 07.04, 14.04, 16.04

    II grupa –12.05, 14.05, 19.05

    III grupa – 26.05, 02.06, 04.06

    IV grupa – 09.06, 11.06, 16.06

     

    Literatura:

    1. Piotrowicz K, Gąsowski J. Geriatria. Wybrane zagadnienia. MP, Kraków, 2021
    2. Szostak-Węgierek D (red). Żywienie osób starszych. Rekomendacje Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN. PZWL, 2020
    3. Jarosz M., Dzieniszewski J.: Żywienie osób w wieku starszym . PZWL, Warszawa 2008
    4. Rogulska A.: Postępowanie dietetyczne w niedożywieniu PZWL, Łódź 2011
    5. Żywienie enteralne w geriatrii. Wytyczne European Society for Clinical Nutrition and Metabolizm. Medycyna Praktyczna 2007, 10 str 72-78

     

    Zaliczenie odbywa się na podstawie:

    1. Obecności na wszystkich zajęciach (wykłady, seminaria, ćwiczenia)

    2. Wykazania się wiedzą z zakresu materiału omawianego podczas zajęć (sprawdzian testowy)