• Ostatnia zmiana 27.03.2020 przez Zakład Higieny, Epidemiologii i Zaburzeń Metabolicznych

    Podstawy Zdrowia Środowiskowego

     

    Wykłady zostaną udostępnione w formie elektronicznej.

    Kontakt do osób odpowiedzialnych za dydaktykę:

     

    Alicja Karwowska:

    e-mail: alicja.karwowska@umb.edu.pl

     

    Adam Kurianiuk:

    e-mail: adam.kurianiuk@umb.edu.pl

     

    Telefon: 85 748 5560

     

    Regulamin dydaktyczny

     

    Warunki uzyskania zaliczenia:

    1. Na seminariach studenci będą odpytywani z tematyki bieżących zajęć.

    2. Zaliczenie odbywa się w formie pisemnej na ostatnich zajęciach.

    3. Zaliczenie końcowe obejmuje tematykę wszystkich zajęć (wykłady, seminaria).

     

    Terminy zajęć:

    Środa 13:00-15:15 (sala Zakładu Higieny, Epidemiologii i Zaburzeń Metabolicznych)

    26.II, 4,11,18.III, 1,8,15,22,29.IV, 6.V

     

    Tematyka zajęć:

     

    WYKŁAD I

    Zdrowie człowieka w ujęciu holistycznym. Człowiek jako element środowiska życia na ziemi.

     

    WYKŁAD II

    Środowisko naturalne człowieka-podstawowe aspekty. Metody oceny narażenia człowieka na czynniki szkodliwe. Skażenie środowiska naturalnego człowieka – wpływ na zdrowie.

     

    WYKŁAD III

    Skutki zdrowotne środowiskowych czynników ryzyka - biologicznych, psychospołecznych, chemicznych i fizycznych. Patomechanizmy działania czynników ryzyka.

     

    WYKŁAD IV

    Środowiskowe uwarunkowania zdrowia.

     

    WYKŁAD V

    Najczęstsze błędy żywieniowe-przyczyny, konsekwencje zdrowotne.

     

     

    SEMINARIUM I

    Higieniczne aspekty środowiska pracy. Podstawy ergonomii fizjologii pracy.

     

    SEMINARIUM II

    Wpływ zanieczyszczeń środowiska na zdrowie.

     

    SEMINARIUM III

    Rola składników odżywczych. Zasady racjonalnego żywienia.

     

    SEMINARIUM IV

    Rola żywności i wody w szerzeniu się chorób.

     

    SEMINARIUM V

    Metody oceny narażenia człowieka na czynniki szkodliwe. Zaliczenie.

     

    Piśmiennictwo:

    1. Marcinkowski Jerzy T. (red): Higiena. Profilaktyka w zawodach medycznych. Dział Wydawnictw Akademia Medyczna w Poznaniu 2002.
    2. Karczewski K. Jan (red).: Higiena. Podręcznik dla studentów pielęgniarstwa. Wyd. Czelej, Lublin 2002.
    3. Gawęcki Jan, Hryniewieckiego Lech (red): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. PWN, Warszawa 2000.

     

    Sylabus