Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Aktualności.
  • Aktualności

    Recepturę batonów dla najmłodszych opracował Zakład Bromatologii UMB

    04.04.2019 15:06
    Autor: Administrator UMB

     

    Sukcesem zakończył się wspólny projekt Zakładu Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku z Firmą Purella Food.

    Naukowcy z Zakładu Bromatologii pod kierownictwem prof. dr hab. Marii Borawskiej przeprowadzili badania dotyczące opracowania nowych,  jak i ulepszenia istniejących już na rynku, receptur batonów – bez środków konserwujących i dodatku substancji słodzących, stworzonych z myślą o najmłodszych konsumentach.

    Firma Purella otrzymała dofinasowanie od Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) na wdrożenie badań oraz budowę nowej linii produkcyjnej na Podlasiu.

    Purella Food to producent zdrowych przekąsek z naturalnych produktów spożywczych o najwyższej jakości, pochodzących wyłącznie ze starannie wyselekcjonowanych i certyfikowanych źródeł.

     

     

    Powrót