Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Aktualności.
  • Aktualności

    Inauguracja projektu: 4Podlaskie – Na zdrowie!

    06.10.2025 15:21
    Autor: Biuro Komunikacji i Popularyzacji Nauki
    „4Podlaskie – Na zdrowie!”, czyli współpraca nauki, biznesu i rolnictwa dla rozwoju innowacyjnego Podlasia – to nowe przedsięwzięcie Doliny Rolniczej 4.0. Projekt wystartował w poniedziałek (6 października 2025r.) w Białostockim Parku Naukowo-Technologicznym.

     

    Dziś inaugurujemy nie tylko projekt, ale kierunek rozwoju regionu. „4Podlaskie – Na zdrowie!” ma być narzędziem realnych zmian. Chcemy, by rolnik otrzymywał wsparcie technologiczne, proste ścieżki certyfikacji, a produkty z Podlasia były jakościowe, budziły zaufanie i były rozpoznawalne – powiedział do zebranych gości Marszałek Województwa Podlaskiego Łukasz Prokorym.

     

    To jest trochę inne podejście do tego, co nas otacza i tego, jak chcemy rozwijać ten region. Chcemy stawiać na partnerstwo, na dobry produkt, na dobry proces rozwoju i na cały postęp – dodał prezes Podlaskiego Funduszu Ekosystem Dolina Rolnicza 4.0. Andrzej Parafiniuk.

     

    Nowy projekt ma być próbą zachęcenia lokalnych przedsiębiorców, producentów żywności, ale też naukowców do współpracy, w celu stworzenia całego ekosystemu związanego z żywnością funkcjonalną w regionie.

     

    Spotkanie rozpoczęło się od wręczenia nominacji do Komitetu Strategicznego projektu. Do komitetu został zaproszony Daniel Górski, który zarządza uczelnianą spółką Bioskaner.

     

    Nasza Uczelnia w projekcie będzie odpowiadać za wdrażanie rozwiązań dotyczących żywności funkcjonalnej.
    Nie ma innej przyszłości dla regionu niż właśnie pójście w innowacje. Albo wejdziemy na tę orbitę, albo staniemy się regionem, którego gospodarka zachwieje się przy byle kryzysie. Nasza żywność, czy ta oparta o produkty związane z mlekiem, czy o produkty związane ze zbożem, jest najsmaczniejsza w Europie i nie mam co do tego żadnej wątpliwości – przekonywał Rektor UMB prof. Marcin Moniuszko.

     

    Produkujmy produkty w taki sposób, żeby były one rozpoznawane i sprzedawane nie tylko jako produkty żywnościowe, ale jako produkty, naprawdę nie waham się tego słowa użyć, medyczne. Oparte o podlaską żywność, z czasem o polską. To jest inna marża, to jest inna grupa odbiorców, to jest też inny poziom ekonomiczny - dodawał prof. Marcin Moniuszko.

     

    Jak przekonywał Rektor Moniuszko, żywność funkcjonalna ma być przebadana właśnie pod kątem prozdrowotnych właściwości. Produkty mają posiadać stosowne certyfikaty, by wyróżniać się na sklepowych półkach. A jest o co walczyć. Rynek suplementów diety (czyli w większości produktów, które nie mają takich badań) wart jest tylko w Polsce ok. 10 mld zł rocznie. Co więcej - ciągle rośnie, a klienci bardzo chętnie szukają takich produktów.

     

    Daleka droga przed nami? Niekoniecznie. Podczas spotkania zaprezentowano kilka produktów, które mogą już niedługo spełnić warunki projektu. Prof. Katarzyna Socha, Kierownik Zakładu Bromatologii UMB oraz Prorektor ds. Rozwoju i Współpracy z Otoczeniem Gospodarczym, opowiedziała o pracach nad preparatem wspomagającym terapię chorób cywilizacyjnych (m.in. w zaburzeniach metabolicznych, otyłości i insulinooprności). Jej Zakład ma ogromne doświadczenie w badaniach nad takimi produktami, a później we wdrożeniach.

     

    Najpierw chcemy wytypować surowce dobrej jakości - to będzie kluczowe. Ze złego surowca nie stworzymy dobrego produktu. Kolejny etap to oczywiście opracowanie receptury, opracowanie prototypu, badania jakościowe tego prototypu, ale też badania sensoryczne i konsumenckie. Żeby był potencjał komercjalizacyjny, to oprócz tego, że ten produkt ma być zdrowy, to jeszcze musi mieć odpowiedni smak. W ramach projektu chcemy zrobić pilotaż dla jednego produktu, chcemy przejść przez całą ścieżkę. Oczywiście na tym się nie zatrzymamy – tłumaczyła prof. Socha.

     

    Dr. Ewa Zapora z Politechniki Białostockiej przedstawiła pomysł na żywność funkcjonalną dla krów. Zespół naukowy, w którym pracuje, ma opracowany produkt, który może być dodatkiem funkcjonalnym do pasz dla bydła.
    Naukowcy z Uniwersytetu w Białymstoku mają wesprzeć projekt od strony organizacyjno-prawnej, przygotowując m.in. przyjazny system certyfikacji żywności.

     

    W trakcie spotkania odbył się panel dyskusyjny na temat tworzenia klimatu sprzyjającego rozwojowi gospodarczemu. Dyskusja dotyczyła także sposobów na pozbywanie się kompleksów i złych nawyków w prowadzeniu biznesu.

     

    Dolina Rolnicza 4.0 to strategiczny projekt samorządu województwa, finansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego i budżetu państwa. Jego wartość to 45 mln zł, z czego dofinansowanie unijne stanowi 43 mln.

     

    Powrót