13 listopada 2025 odbyła się trzecia edycja International Cooking Day, wydarzenia integrującego studentów polskich i zagranicznych Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Spotkanie miało miejsce w urokliwym Majątku Howieny pod Białymstokiem. O godz. 16:30 uczestnicy zostali dowiezieni na miejsce autokarami spod Pałacu Branickich.
W kulinarnej rywalizacji wzięło udział 8 drużyn po 4 osoby, a każda z nich przygotowała potrawę typową dla innego kraju:
- Spice Girls – Varenyky
- Kucharek 6 – Langos with cheese, sour cream & herbs
- Tłuszcz jest nośnikiem smaku – Samosas with pudina chutney
- Indian Tadka – Tilslorte Bondepiker
- Księżniczki – Sopa de ajo con marisco
- Whisk Takers – Churrasco picanha
- Hot Honey – Bánh mì
- Dentists – Ragu Bolognese
Dla wszystkich gości przygotowano również wspólny poczęstunek – kartacze oraz pad thai w wersjach mięsnych i wegetariańskich.
Po wspólnym gotowaniu odbyła się degustacja potraw. Każda z drużyn wykazała się kreatywnością, a przygotowane dania zachwycały zarówno prezentacją, jak i smakiem.
Za organizację wydarzenia we współpracy z panią Urszulą Roszkowską odpowiadało Studio Kulinarne Zmokła Kura.
Wydarzenie zostało sfinansowane z projektu finansowanego przez Narodową Agencję Wymiany Akademickiej w ramach programu Welcome to Poland (2023)
Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom i gościom za wspaniałą atmosferę!


























































