Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Zespołu Szkół Technicznych im. Władysława Andersa w Białymstoku, profil gastronomiczny w Zakładzie Bromatologii.
  • Ostatnia zmiana 21.03.2019 przez Dziekanat Wydziału Farmaceutycznego

    Zespołu Szkół Technicznych im. Władysława Andersa w Białymstoku, profil gastronomiczny w Zakładzie Bromatologii

    W dniach 18-19.03.2019 r. w Zakładzie Bromatologii UMB uczniowie Zespołu Szkół Technicznych im. Władysława Andersa w Białymstoku profil gastronomiczny, realizowali projekt badawczo-wdrożeniowy pt.: "Ale pasztet", na który otrzymali dofinansowanie z BFKK w ramach projektu
    "Centrum Kompetencji BOF-kompleksowy model wsparcia i modernizacji systemu kształcenia zawodowego na terenie Białostockiego Obszaru Funkcjonalnego współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2014-2020"
    Głównym celem projektu było: stworzenie produktu o obniżonej zawartości mięsa, obniżenie kosztów produkcji poprzez zastosowanie większej ilości surowca roślinnego, zachęcenie konsumentów do spożywania wyrobów półmięsnych, urozmaicenie asortymentu wyrobów garmażeryjnych.

    W projekcie oprócz szkoły ponadgimnazjalnej i Zakładu Bromatologii UMB brała też udział firma Lech Garmażeria Staropolska, która przeprowadziła próbę technologiczną w warunkach produkcyjnych z udziałem pracowników Zakładu.
    W Zakładzie Bromatologii UMB uczniowie oceniali wartość odżywczą nowo opracowanych receptur pasztetów (przy pomocy programu komputerowego opracowanego przez Instytut Żywności i Żywienia) oraz ich jakość metodą spektroskopii w bliskiej podczerwieni a także oznaczali zawartość pierwiastków toksycznych.