Badacze z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku (Aleksandra Opęchowska, Kacper Karpiuk, Andrii Zahorodnii, Ewa Harasim-Symbor, Adrian Chabowski, Karolina Konstantynowicz-Nowicka) opublikowali artykuł „Anti-inflammatory effects of cannabidiol in early stages of neuroinflammation induced by high-fat diet in cerebral cortex of rats” w czasopiśmie Toxicology and Applied Pharmacology.
Przeanalizowano wpływ kannabidiolu (CBD) na zależne od diety wysokotłuszczowej wczesne stadia zapalenia w korze mózgowej szczura Wistar. Dieta bogata w tłuszcze (HFD) stwarza korzystne warunki dla rozwoju stanu zapalnego w ośrodkowym układzie nerwowym, co prowadzi do zaburzenia homeostazy tkanki mózgowej. Znalezienie substancji zdolnych do hamowania zapalenia już na wczesnym etapie rozwoju jest istotne, ponieważ w pełni rozwinięty stan zapalny jest trudny do kontrolowania bez dodatkowego uszkodzenia tkanek.
W dzisiejszej medycynie coraz większą uwagę poświęca się związkom pochodzenia naturalnego. Przykładem takiej substancji jest fitokannabinoid - kannabidiol (CBD), pozyskiwany z uprawianej od wieków konopi indyjskiej. Podawany raz dziennie CBD grupie HFD, przyczynił się do obniżenia poziomu kwasu arachidonowego, prekursora lipidowych mediatorów prozapalnych, we wszystkich analizowanych klasach lipidów. Kannabidiol zredukował również aktywność szlaku kwasów tłuszczowych omega-6, zaangażowanego w syntezę eikozanoidów, a także przyczyniał się zmniejszania aktywności szlaku omega-3.
Wyniki jednoznacznie sugerują, że CBD może mieć duży potencjał w łagodzeniu reakcji zapalnej poprzez zakłócanie procesu syntezy eikozanoidów. Ponadto, substancja ta łatwo przenika przez barierę krew-mózg, co stanowi przeszkodę dla wielu innych leków, i jednocześnie nie wywołuje poważnych skutków ubocznych.
Badania zostały wsparte ze środków Narodowego Centrum Nauki (grant nr 2017/26/D/NZ3/01119) oraz Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku (grant nr SUB/1/DN/22/006/1118).
Link do artykułu: https://doi.org/10.1016/j.taap.2024.116856