Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Program studiów.
  • Program studiów.
  • Ostatnia zmiana 11.05.2017 przez Dziekanat Wydziału Nauk o Zdrowiu

    Program studiów

     

    PROGRAM

    STUDIÓW PODYPLOMOWYCH

    I. INFORMACJE OGÓLNE

     

    1. Nazwa jednostki prowadzącej studia podyplomowe: Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Wydział Nauk o Zdrowiu UMB
    2. Nazwa studiów podyplomowych: Psychodietetyka
    3. Czas trwania studiów podyplomowych: 1 rok akademicki
    4. Forma studiów podyplomowych:niestcjonarny

    Założenia i cele ogólne: Studia obejmują zagadnienia z dziedziny: dietetyki, psychologii, psychiatrii, psychodietetyki, diagnostyki laboratoryjnej oraz farmakoterapii. Utworzenie studiów podyplomowych z „Psychodietetyki” jest wyjściem naprzeciw oczekiwaniom absolwentów medycznych uczelni wyższych i kierunku psychologia w aspekcie zdobycia wiedzy z zakresu połączenia elementów psychologii, psychiatrii i żywienia człowieka. Absolwent będzie w stanie ocenić potrzeby pacjenta wymagającego opieki interdyscyplinarnej. Będzie posiadał wiedzę ułatwiającą pracę z pacjentem z  zaburzeniami odżywiania, otyłością, zaburzeniami metabolicznymi oraz chorobami dietozależnymi. Zdobyte kwalifikacje umożliwią zatrudnienie absolwenta w instytucjach zajmujących się opieką nad osobami wymagającymi pomocy dietetyka, lekarza i psychologa.

    1. Liczba semestrów: 2
    2. Łączna liczba punktów ECTS konieczna do uzyskania kwalifikacji podyplomowych: 35
    3. Łączna liczba godzin dydaktycznych: 226
    4. Program studiów uchwalony na posiedzeniu RW 21.03.2017 r obowiązuje od  roku akademickiego 17/18

     

    II. WYKAZ PRZEDMIOTÓW WRAZ Z PRZYPISANĄ IM LICZBĄ PUNKTÓW ECTS I ODNIESIENIEM DO EFEKTÓW KSZTAŁCENIA I SPOSOBEM ICH WERYFIKOWANIA I DOKUMENTOWANIA

    Lp

    NAZWA PRZEDMIOTU

    Semestr I

    ECTS

    ODNIESIENIE DO EFEKTÓW KSZTAŁCENIA

    Sposób weryfikowania

    Sposób dokumentowania

     

    Szkolenie biblioteczne (Biblioteka UMB)

     

     

     

     

    1.

    Żywienie człowieka

    Z-d Dietetyki i Żywienia Klinicznego

    4 (1N, 3 BN

    K-W01,  K-W02,  K-U01,  K-K01, K-K02

    Zaliczenie pisemne - test, obserwacja pracy, realizacja zleconego zadania

    Protokół egzaminacyjny,

    Karta okresowych osiągnięć słuchacza

    2.

    Diagnostyka laboratoryjna w pracy psychodietetyka

    1(0,5 N; 0,5 BN)

    K-W03, K-W04,  K-U02,  K-U03, K-U04, K-K02, K-K01, K-K01, K-K03, K-K04

    Zaliczenie pisemne - test, obserwacja pracy, realizacja zleconego zadania

    Protokół egzaminacyjny,

    Karta okresowych osiągnięć słuchacza

    3.

    Podstawy dietetyki i dietoterapii

     

    4(1N; 3BN)

    K-W38, K-W39, K-W40, K-W41, K-W42, K-W43, K-W44, K-U40, K-U41, K-U42, K-U43, K-U44, K-K01, K-K02, K-K04

    Zaliczenie pisemne - test, obserwacja pracy, realizacja zleconego zadania

    Protokół egzaminacyjny,

    Karta okresowych osiągnięć słuchacza

    4.

    Psychologia żywienia

     

    4(1N; 3BN)

    K-W05, K-W39, K-W06, K-W07, K-U05, K-U06, K-U07, K-U08, K-K01, K-K05, K-K02, K-K02

    Zaliczenie pisemne - test, obserwacja pracy, realizacja zleconego zadania

    Protokół egzaminacyjny,

    Karta okresowych osiągnięć słuchacza

    5.

    Psychologia osobowości i motywacji

     

    4(1N; 3BN

    K-W08, K-W09, K-W10, K-W11, K-W12, K-W13, K-W14, K-W15, K-U09, K-U10, K-U11, K-U12, K-U13, K-U14, K-K06, K-K07, K-K01, K-K05, K-K01

    Zaliczenie pisemne - test, obserwacja pracy, realizacja zleconego zadania

    Protokół egzaminacyjny,

    Karta okresowych osiągnięć słuchacza

     

     

    17(4,5N, 12,5 BN)

     

    Zaliczenie pisemne - test, obserwacja pracy, realizacja zleconego zadania

    Protokół egzaminacyjny,

    Karta okresowych osiągnięć słuchacza

     

     

    Nazwa Przedmiotu

    Semestr II

    ECTS

    ODNIESIENIE DO EFEKTÓW KSZTAŁCENIA

    Sposób weryfikowania

    Sposób dokumentowania

    1.

    Poradnictwo dietetyczne

     

    4(1 N; 3BN)

    K-W19, K-W20, K-W21, K-U19, K-U20, K-U21, K-U22, K-K02, K-K01

    Zaliczenie pisemne - test, obserwacja pracy, realizacja zleconego zadania

    Protokół egzaminacyjny,

    Karta okresowych osiągnięć słuchacza

    2.

    Suplementy diety, dodatki do żywności

     

    1(0,5 N; 0,5 BN)

    K-W16, KW17, K-W18, K-U15, K-U16, K-U17, K-U18, K-K02

    Zaliczenie pisemne - test, obserwacja pracy, realizacja zleconego zadania

    Protokół egzaminacyjny,

    Karta okresowych osiągnięć słuchacza

    3.

    Terapia osób z zaburzeniami odżywiania z elementami etyki

     

    5(1,5 N; 3,5BN)

    K-W22, K-W23, K-W24, K-W25, K-W26, K-W27, K-W28, K-U23, K-U24, K-U25, K-U26, K-U27, K-U28, K-U29, K-U30, K-K05, K-K08, K-K09, K-K10, K-K11

    Zaliczenie pisemne - test, obserwacja pracy, realizacja zleconego zadania

    Protokół egzaminacyjny,

    Karta okresowych osiągnięć słuchacza

    4.

    Psychodietetyka w praktyce – warsztaty

     

    3 (1N; 2BN)

    K-W39, K-W29, K-W30, K-W31, K-U31, K-U32, K-U33, K-U34, K-K02, K-K12, K-K13, K-K02

    Zaliczenie pisemne - test, obserwacja pracy, realizacja zleconego zadania

    Protokół egzaminacyjny,

    Karta okresowych osiągnięć słuchacza

    5.

    Zaburzenia psychiczne i uzależnienia

     

    3 (1N; 2BN)

    K-W32, K-W34, K-W37, K-W33, K-U35, K-U36, K-U37, K-K02, K-K01, K-K14

    Zaliczenie pisemne - test, obserwacja pracy, realizacja zleconego zadania

    Protokół egzaminacyjny,

    Karta okresowych osiągnięć słuchacza

    6.

    Interakcje leków z żywnością

     

    1 (0,5N; 0,5 BN)

    K-W35, K-W36, K-U38, K-U39, K-K01, K-K02

    Zaliczenie pisemne - test, obserwacja pracy, realizacja zleconego zadania

    Protokół egzaminacyjny,

    Karta okresowych osiągnięć słuchacza

    7,

    Praca końcowa

    1 BN

     

     

     

     

     

    18 (5,5 N, 12,5BN)

     

     

     

     

    III. WYMIAR, FORMY I ZASADY ODBYWANIA PRAKTYK ZAWODOWYCH                       wraz z przyporządkowaną im liczbą punktów ECTS (jeżeli program studiów podyplomowych przewiduje realizację praktyk):

     

    Program nie przewiduje praktyk zawodowych

     

    IV. WARUNKI UKOŃCZENIA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH

    Zaliczenie testowe  przedmiotów realizowanych w programie studiów oraz złożenie pracy końcowej