PROGRAM
STUDIÓW PODYPLOMOWYCH
I. INFORMACJE OGÓLNE
- Nazwa jednostki prowadzącej studia podyplomowe: Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Wydział Nauk o Zdrowiu UMB
- Nazwa studiów podyplomowych: Psychodietetyka
- Czas trwania studiów podyplomowych: 1 rok akademicki
- Forma studiów podyplomowych:niestcjonarny
Założenia i cele ogólne: Studia obejmują zagadnienia z dziedziny: dietetyki, psychologii, psychiatrii, psychodietetyki, diagnostyki laboratoryjnej oraz farmakoterapii. Utworzenie studiów podyplomowych z „Psychodietetyki” jest wyjściem naprzeciw oczekiwaniom absolwentów medycznych uczelni wyższych i kierunku psychologia w aspekcie zdobycia wiedzy z zakresu połączenia elementów psychologii, psychiatrii i żywienia człowieka. Absolwent będzie w stanie ocenić potrzeby pacjenta wymagającego opieki interdyscyplinarnej. Będzie posiadał wiedzę ułatwiającą pracę z pacjentem z zaburzeniami odżywiania, otyłością, zaburzeniami metabolicznymi oraz chorobami dietozależnymi. Zdobyte kwalifikacje umożliwią zatrudnienie absolwenta w instytucjach zajmujących się opieką nad osobami wymagającymi pomocy dietetyka, lekarza i psychologa.
- Liczba semestrów: 2
- Łączna liczba punktów ECTS konieczna do uzyskania kwalifikacji podyplomowych: 35
- Łączna liczba godzin dydaktycznych: 226
- Program studiów uchwalony na posiedzeniu RW 21.03.2017 r obowiązuje od roku akademickiego 17/18
II. WYKAZ PRZEDMIOTÓW WRAZ Z PRZYPISANĄ IM LICZBĄ PUNKTÓW ECTS I ODNIESIENIEM DO EFEKTÓW KSZTAŁCENIA I SPOSOBEM ICH WERYFIKOWANIA I DOKUMENTOWANIA
Lp | NAZWA PRZEDMIOTU Semestr I | ECTS | ODNIESIENIE DO EFEKTÓW KSZTAŁCENIA | Sposób weryfikowania | Sposób dokumentowania |
| Szkolenie biblioteczne (Biblioteka UMB) |
|
|
|
|
1. | Żywienie człowieka Z-d Dietetyki i Żywienia Klinicznego | 4 (1N, 3 BN | K-W01, K-W02, K-U01, K-K01, K-K02 | Zaliczenie pisemne - test, obserwacja pracy, realizacja zleconego zadania | Protokół egzaminacyjny, Karta okresowych osiągnięć słuchacza |
2. | Diagnostyka laboratoryjna w pracy psychodietetyka | 1(0,5 N; 0,5 BN) | K-W03, K-W04, K-U02, K-U03, K-U04, K-K02, K-K01, K-K01, K-K03, K-K04 | Zaliczenie pisemne - test, obserwacja pracy, realizacja zleconego zadania | Protokół egzaminacyjny, Karta okresowych osiągnięć słuchacza |
3. | Podstawy dietetyki i dietoterapii
| 4(1N; 3BN) | K-W38, K-W39, K-W40, K-W41, K-W42, K-W43, K-W44, K-U40, K-U41, K-U42, K-U43, K-U44, K-K01, K-K02, K-K04 | Zaliczenie pisemne - test, obserwacja pracy, realizacja zleconego zadania | Protokół egzaminacyjny, Karta okresowych osiągnięć słuchacza |
4. | Psychologia żywienia
| 4(1N; 3BN) | K-W05, K-W39, K-W06, K-W07, K-U05, K-U06, K-U07, K-U08, K-K01, K-K05, K-K02, K-K02 | Zaliczenie pisemne - test, obserwacja pracy, realizacja zleconego zadania | Protokół egzaminacyjny, Karta okresowych osiągnięć słuchacza |
5. | Psychologia osobowości i motywacji
| 4(1N; 3BN | K-W08, K-W09, K-W10, K-W11, K-W12, K-W13, K-W14, K-W15, K-U09, K-U10, K-U11, K-U12, K-U13, K-U14, K-K06, K-K07, K-K01, K-K05, K-K01 | Zaliczenie pisemne - test, obserwacja pracy, realizacja zleconego zadania | Protokół egzaminacyjny, Karta okresowych osiągnięć słuchacza |
|
| 17(4,5N, 12,5 BN) |
| Zaliczenie pisemne - test, obserwacja pracy, realizacja zleconego zadania | Protokół egzaminacyjny, Karta okresowych osiągnięć słuchacza |
| Nazwa Przedmiotu Semestr II | ECTS | ODNIESIENIE DO EFEKTÓW KSZTAŁCENIA | Sposób weryfikowania | Sposób dokumentowania |
1. | Poradnictwo dietetyczne
| 4(1 N; 3BN) | K-W19, K-W20, K-W21, K-U19, K-U20, K-U21, K-U22, K-K02, K-K01 | Zaliczenie pisemne - test, obserwacja pracy, realizacja zleconego zadania | Protokół egzaminacyjny, Karta okresowych osiągnięć słuchacza |
2. | Suplementy diety, dodatki do żywności
| 1(0,5 N; 0,5 BN) | K-W16, KW17, K-W18, K-U15, K-U16, K-U17, K-U18, K-K02 | Zaliczenie pisemne - test, obserwacja pracy, realizacja zleconego zadania | Protokół egzaminacyjny, Karta okresowych osiągnięć słuchacza |
3. | Terapia osób z zaburzeniami odżywiania z elementami etyki
| 5(1,5 N; 3,5BN) | K-W22, K-W23, K-W24, K-W25, K-W26, K-W27, K-W28, K-U23, K-U24, K-U25, K-U26, K-U27, K-U28, K-U29, K-U30, K-K05, K-K08, K-K09, K-K10, K-K11 | Zaliczenie pisemne - test, obserwacja pracy, realizacja zleconego zadania | Protokół egzaminacyjny, Karta okresowych osiągnięć słuchacza |
4. | Psychodietetyka w praktyce – warsztaty
| 3 (1N; 2BN) | K-W39, K-W29, K-W30, K-W31, K-U31, K-U32, K-U33, K-U34, K-K02, K-K12, K-K13, K-K02 | Zaliczenie pisemne - test, obserwacja pracy, realizacja zleconego zadania | Protokół egzaminacyjny, Karta okresowych osiągnięć słuchacza |
5. | Zaburzenia psychiczne i uzależnienia
| 3 (1N; 2BN) | K-W32, K-W34, K-W37, K-W33, K-U35, K-U36, K-U37, K-K02, K-K01, K-K14 | Zaliczenie pisemne - test, obserwacja pracy, realizacja zleconego zadania | Protokół egzaminacyjny, Karta okresowych osiągnięć słuchacza |
6. | Interakcje leków z żywnością
| 1 (0,5N; 0,5 BN) | K-W35, K-W36, K-U38, K-U39, K-K01, K-K02 | Zaliczenie pisemne - test, obserwacja pracy, realizacja zleconego zadania | Protokół egzaminacyjny, Karta okresowych osiągnięć słuchacza |
7, | Praca końcowa | 1 BN |
|
|
|
|
| 18 (5,5 N, 12,5BN) |
|
|
|
III. WYMIAR, FORMY I ZASADY ODBYWANIA PRAKTYK ZAWODOWYCH wraz z przyporządkowaną im liczbą punktów ECTS (jeżeli program studiów podyplomowych przewiduje realizację praktyk):
Program nie przewiduje praktyk zawodowych
IV. WARUNKI UKOŃCZENIA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH
Zaliczenie testowe przedmiotów realizowanych w programie studiów oraz złożenie pracy końcowej


.jpg)
