Symbol | OPIS KIERUNKOWYCH EFEKTÓW KSZTAŁCENIA Po ukończeniu studiów absolwent: | Odniesienie do charakterystyk drugiego stopnia Polskiej Ramy Kwalifikacji SYMBOL |
| WIEDZA | |
K-W01 | Zna definicje, cele i zasady żywienia pacjenta z nowotworem złośliwym | P7S_WG |
K-W02 | Zna zapotrzebowanie na składniki odżywcze dla pacjenta z nowotworem złośliwym | P7S_WG |
K-W03 | Zna zasady prowadzenia żywienia dojelitowego pacjenta z nowotworem złośliwym | P7S_WK |
K-W04 | Zna zastosowanie diet przemysłowych w żywieniu dojelitowym pacjenta z nowotworem złośliwym | P7S_WG |
K-W05 | Zna zasady prowadzenia żywienia pozajelitowego pacjenta z nowotworem złośliwym | P7S_WK |
K-W06 | Zna zasady postępowania w przypadku powikłań żywienia pozajelitowego | P7S_WK |
K-W07 | Zna definicję kacheksji nowotworowej | P7S_WG |
K-W08 | Posiada wiedzę w zakresie patofizjologii kacheksji nowotworowej | P7S_WG |
K-W09 | Zna zasady leczenia kacheksji nowotworowej | P7S_WK |
K-W10 | Zna kryteria diagnozowania niedożywienia u pacjenta z nowotworem złośliwym | P7S_WK |
K-W11 | Posiada wiedzę na temat postępowania żywieniowego u pacjenta z kacheksją nowotworową | P7S_WK |
K-W12 | Zna definicję, cele i zasady stosowania doustnych suplementów pokarmowych | P7S_WG |
K-W13 | Posiada wiedzę na temat doboru doustnych suplementów pokarmowych dla pacjentów z nowotworem złośliwym | P7S_WK |
K-W14 | Zna zasady postępowania żywieniowego u chorych z rakiem piersi | P7S_WK |
K-W15 | Posiada pogłębioną wiedzę na temat problemów klinicznych uwarunkowanych wcześniactwem. | P7S_WG |
K-W16 | . Posiada wiedzę na temat odrębności budowy i stopnia dojrzałości przewodu pokarmowego u noworodka urodzonego przedwcześnie i możliwości karmienia enteralnego tych dzieci. | P7S_WG |
K-W17 | Ma wiedzę na temat potrzeb żywieniowych wcześniaka bezpośrednio po porodzie oraz w kolejnych tygodniach i miesiącach życia (żywienie parenteralne, żywienie troficzne). | P7S_WG |
K-W18 | Posiada wiedzę na temat metod i technik podawana pokarmu noworodkom urodzonym przedwcześnie. | P7S_WK |
K-W19 | Zna zalety i korzyści płynące z karmienia wcześniaka mlekiem własnej matki. Zna zasady karmienia piersią, problemy i niepowodzenia w karmieniu piersią. | P7S_WK |
K-W20 | Zna mieszanki stosowane w żywieniu sztucznym noworodków urodzonych przedwcześnie oraz zasady żywienia wcześniaków w pierwszym roku życia. | P7S_WK |
K-W21 | Zna metody oceny wydatku energetycznego w różnych stanach klinicznych. | P7S_WK |
K-W22 | Posiada wiedzę na temat zmian w metabolizmie i zapotrzebowaniu na składniki odżywcze, witaminy i pierwiastki. | P7S_WG |
K-W23 | Zna mechanizmy adaptacyjne do niedożywienia i przekarmienia organizmu | P7S_WG |
K-W24 | Zna kryteria rozpoznawania niedożywienia. | P7S_WK |
K-W25 | Zna zasady leczenia żywieniowego pacjenta niedożywionego. | P7S_WK |
K-W26 | Zna patomechanizm głodzenia prostego i stresowego. | P7S_WG |
K-W27 | Posiada wiedzę na temat wpływu niedożywienia na funkcje fizjologiczne. | P7S_WG |
K-W28 | Zna metody zapobiegania i leczenia refeeding syndrome. | P7S_WK |
K-W29 | Posiada wiedzę na temat wskazań i przeciwwskazań do żywienia dojelitowego. | P7S_WG |
K-W30 | Posiada wiedzę na temat wskazań i przeciwwskazań do żywienia pozajelitowego. | P7S_WG |
K-W31 | Posiada wiedzę na temat diet domowych stosowanych w żywieniu drogą przewodu pokarmowego. | P7S_WG |
K-W32 | Posiada wiedzę na temat diet przemysłowych stosowanych w żywieniu drogą przewodu pokarmowego. | P7S_WG |
K-W33 | Zna możliwe powikłania żywienia dojelitowego. | P7S_WG |
K-W34 | Zna możliwe powikłania żywienia pozajelitowego. | P7S_WG |
K-W35 | Posiada wiedzę na temat metod monitorowania leczenia żywieniowego. | P7S_WK |
K-W36 | Zna zasady komponowania mieszanin żywieniowych. | P7S_WK |
K-W37 | Zna zasady immunożywienia. | P7S_WG |
K-W38 | Zna zasady żywienia w okresie okołooperacyjnym. | P7S_WG |
K-W39 | Zna zasady żywienia pacjentów oparzonych. | P7S_WG |
K-W40 | Posiada wiedzę na temat żywienia doustnego u chorych z wyłonioną stomią czasową i definitywną. | P7S_WG |
K-W41 | Zna zasady żywienia pacjentów z zespołem krótkiego jelita. | P7S_WK |
K-W42 | Posiada wiedzę na temat organizacji i dokumentacji leczenia żywieniowego. | P7S_WG |
K-W43 | Zna zasady komponowania mieszanin AIO. | P7S_WK |
K-W44 | Zna zasady leczenia żywieniowego pacjentów w różnych stanach klinicznych. | P7S_WK |
K-W45 | Zna następstwa metaboliczne i immunologiczne urazu chirurgicznego i urazu wielonarządowego | P7S_WG |
K-W46 | Zna definicje: sepsa, wstrząs septyczny, zespół niewydolności wielonarządowej. | P7S_WG |
K-W47 | Zna skalowanie w zespole niewydolności wielonarządowej – skala MODS, SOFA, LODS, APACHE II, SAPS II, MPM. | P7S_WK |
K-W48 | Zna definicja urazu wielonarządowego. | P7S_WG |
K-W49 | Zna wpływ leczenia w OIT na metabolizm ustroju. | P7S_WG |
K-W50 | Posiada pogłębioną wiedzę na temat przyczyn i powikłań otyłości. Zna przyczyny i powikłania chorób towarzyszących otyłości. | P7S_WG |
K-W51 | Student ma wiedzę na temat kryteriów rozpoznania zespołu metabolicznego oraz farmakologicznych i niefarmakologicznych metod leczenia składowych zespołu metabolicznego. Zna konsekwencje wszystkich składowych zespołu metabolicznego. | P7S_WG |
K-W52 | Posiada wiedzę na temat odżywiania i najczęściej stosowanych schematów leczenia cukrzycy typu 1 i 2. | P7S_WG |
K-W53 | Zna zakresy norm stężeń glukozy we krwi na czczo i po posiłkach. | P7S_WG |
K-W54 | Zna zasady planowania posiłków oraz regulacji i dostosowywania dawek insuliny w różnych schematach leczenia cukrzycy, w tym z zastosowaniem pompy insulinowej. | P7S_WK |
K-W55 | Zna zasady zapobiegania i postępowania w przypadku wystąpienia hipoglikemii. | P7S_WG |
K-W56 | Posiada wiedzę na temat obszarów badawczych nutrigenomiki i nutrigenetyki. | P7S_WG |
K-W57 | Posiada wiedzę na temat występowania różnych polimorfizmów genetycznych, możliwych interakcji genotyp-dieta, i ich roli w wybranych procesach fizjologicznych/chorobowych. | P7S_WG |
K-W58 | Posiada wiedzę na temat możliwości i ograniczeń w wykorzystaniu doniesień z zakresu nutrigenomiki i nutrigenetyki w praktyce klinicznej. | P7S_WG |
K-W59 | Student ma wiedzę na temat potrzeb żywieniowych człowieka zdrowego, składu produktów żywnościowych i ich przydatności w żywieniu. Zna w stopniu podstawowym zagadnienia nutrigenetykioraz zależności pomiędzy sposobem żywienia człowieka i uwarunkowaniami genetycznymi. Ma wiedzę na temat podstawowych suplementów diety. | P7S_WG |
K-W60 | Zna i rozumie rolę genetyki w żywieniu. | P7S_WG |
K-W61 | Potrafi identyfikować problemy żywieniowe i zdrowotne jednostek. Rozumie nutrigenetyczne konsekwencje nieprawidłowej masy ciała. | P7S_WG |
K-W62 | Zna problematykę chorób psychosomatycznych dietozależnych i nutrigetykozależnych. | P7S_WG |
K-W63 | Zna i rozumie podstawowe mechanizmy wpływające na stałość i zmienność zachowania człowieka | P7S_WG |
K-W64 | Rozumie metody prawidłowego żywienia w oparciu o genetykę wykorzystywane w praktyce dietetycznej. | P7S_WG |
K-W65 | Rozumie podejścia genetyczne do dietetyki człowieka | P7S_WG |
K-W66 | Zna i rozumie kliniczną klasyfikację zaburzeń żywieniowych w oparciu o genetykę | P7S_WG |
K-W67 | Rozumie mechanizmy stojące u podstaw procesów przepisywania informacji z DNA na białka. | P7S_WG |
K-W68 | Rozumie znaczenie genetyki i epigenetyki w kształtowaniu potrzeb żywieniowych człowieka | P7S_WG |
K-W69 | Wymienia i opisuje cechy i funkcje relacji geny i czynności człowieka w praktyce nutrigenetycznej. | P7S_WG |
K-W70 | Wymienia i charakteryzuje główne kierunki i szkoły terapeutyczne, istotę nutrigenetyki, jej etapy i cele oraz uwarunkowania genetyczne. | P7S_WG |
K-W71 | Posiada merytoryczną wiedzę na temat wykorzystania poszczególnych szkół nutrigenetycznych w pomocy osobom z zaburzeniami odżywiania | P7S_WG |
K-W72 | Dokonuje analizy teorii nutrigenetycznych, ich tworzenia i funkcjonowania w zaburzeniach odżywiania . | P7S_WG |
K-W73 | Zna zagadnienia nutrigenetycznezwiązane z prawidłowym żywieniem. | P7S_WG |
K-W74 | Zna podstawy organizacji systemu dietetycznej opieki zdrowotnej. Zna prawno-etyczne uwarunkowania zawodu genetyka i dietetyka w zakresie postępowania wobec osób z zaburzeniami dietetycznymi. | P7S_WG |
K-W75 | Zna interakcje leków z żywnością w zależności od zapisu w DNA. | P7S_WG |
K-W76 | Zna, rozumie i potrafi wykorzystać w codziennej praktyce podstawy genetyki, epigenetyki, farmakologii i farmakoterapii żywieniowej oraz interakcji leków z żywnością oraz potrafi rozpoznać zagrożenia wynikające z tych interakcji. | P7S_WK |
K-W77 | Zna budowę i funkcję ośrodkowego układu nerwowego, endokrynnego oraz pokarmowego. Zna wpływ czynników genetycznych i środowiskowych na organizm ludzki w zakresie funkcjonowania jednostki oraz mechanizmy prowadzące do zaburzeń odżywiania i zdrowia. | P7S_WG |
K-W78 | Zna genetyczne i żywieniowe czynniki ryzyka otyłości, cukrzycy, osteoporozy, anemii, chorób układu krążenia, chorób zapalnych jelit i chorób nowotworowych. | P7S_WG |
K-W79 | Zna podstawowe elementy genomu ludzkiego i jego funkcjonowanie w relacji ze środowiskiem | P7S_WG |
K-W80 | Rozumie zasady funkcjonowania oprogramowania genomu jakim jest epigenom | P7S_WG |
K-W81 | Zna pojecie fenotypu behawioralnego i jego elementy w schorzeniach genetycznych wymagających wsparcia dietetycznego | P7S_WG |
K-W82 | Zna elementy fenotypu morfologicznego wskazujące na obecność zaburzeń genetycznych | P7S_WG |
K-W83 | Posiada pogłębioną wiedzę na temat prawidłowego funkcjonowania roli układu nerwowego w odżywianiu: ośrodek głodu i sytości, węch, smak, połykanie | P7S_WG |
K-W84 | Student ma wiedzę o ogólnej i szczegółowej budowie układu nerwowego człowieka | P7S_WG |
K-W85 | Posiada wiedzę na temat badań wykonywanych w laboratorium. | P7S_WG |
K-W86 | Zna zakresy wartości prawidłowych dla badań laboratoryjnych. | P7S_WG |
K-W87 | Posiada wiedzę na temat podstawowych badań diagnostycznych w dziedzinie neurologii | P7S_WG |
K-W88 | Posiada podstawową wiedzę na temat budowy kręgosłupa choroby zwyrodnieniowej kręgosłupa oraz jej przyczyny | P7S_WG |
K-W89 | Posiada wiedzę na temat choroby zwyrodnieniowej i dyskopatycznej kręgosłupa | P7S_WG |
K-W90 | Posiada wiedzę na temat roli otyłości w chorobach kręgosłupa | P7S_WG |
K-W91 | Zna budowę centralnego układu nerwowego | P7S_WG |
K-W92 | Posiada wiedzę na temat chorób naczyniowych mózgu | P7S_WG |
K-W93 | Posiada wiedzę na temat udaru niedokrwiennego i krwotocznego mózgu | P7S_WG |
K-W94 | Posiada wiedzę na temat czynników ryzyka w chorobach naczyniowych mózgu , roli diety oraz stylu życia i suplementacji | P7S_WG |
K-W95 | Posiada wiedzę na temat żywienia i suplemantacji we wczesnych i późnych fazach udaru oraz w stanach ciężkich | P7S_WK |
K-W96 | Posiada wiedzę na temat żywienia w rehabilitacji poudarowej | P7S_WK |
K-W97 | Posiada wiedzę na temat żywienia , stylu życia i suplementacji we wtórnej profilaktyce udaru. | P7S_WK |
K-W98 | Zna regulacje prawne dotyczące stosowania suplementów diety i dodatków do żywności w Polsce, zna rynek suplementów diety, rodzaje i klasyfikację suplementów i dodatków do żywności. | P7S_WG |
K-W99 | Zna rodzaje substancji wchodzących w skład suplementów diety stosowanych w zapobieganiu i leczeniu otyłości, miażdżycy i chorób cywilizacyjnych. | P7S_WG |
K-W100 | Zna rodzaje i formy diet przemysłowych stosowanych w leczeniu ciężkich stanów w neurologii. | P7S_WG |
K-W101 | Posiada szczegółową wiedzę z zakresu zaburzeń funkcji fizjologicznych organizmu człowieka | P7S_WG |
K-W102 | Zna objawy i przyczyny zaburzeń i zmian chorobowych oraz metody ich oceny w neurologii | P7S_WK |
K-W103 | Prezentuje rozszerzoną wiedzę z zakresu rozpoznawania podstawowych zagrożeń zdrowia ludności związanych z jakością środowiska, stylem życia, sposobem żywienia, wykonywaną pracą oraz innymi czynnikami ryzyka zdrowotnego | P7S_WK |
K-W104 | Zna i rozumie pojęcie chorób zwyrodnieniowych mózgu. | P7S_WG |
K-W105 | Potrafi wymienić choroby neurozwyrodnieniowe mózgu, omówić ich przyczyny i charakterystykę i podstawową diagnostykę. | P7S_WG |
K-W106 | Posiada wiedzę związaną z chorobą Parkinsona , jej objawy przebieg , leczenie i diagnostykę. | P7S_WK |
K-W107 | Zna główne problemy oraz zaburzenia związane z żywieniem, leczeniem i suplementacją w chorobie Parkinsona | P7S_WG |
K-W108 | Rozumie problemy otoczenia i rodziny pacjentów z chorobą Parkinsona związane z żywieniem i zaburzeniami odżywiania pacjenta. | P7S_WG |
K-W109 | Posiada wiedzę związaną z chorobą Alzhaimera, jej objawy przebieg , leczenie i diagnostykę. | P7S_WK |
K-W110 | Zna główne problemy oraz zaburzenia związane z żywieniem, leczeniem i suplementacją w chorobie Alzhaimera | P7S_WK |
K-W111 | Rozumie problemy otoczenia i rodziny pacjentów z chorobą Alzhaimera związane z żywieniem i zaburzeniami odżywiania pacjenta. | P7S_WK |
K-W112 | Zna pojęcie chorób demielinizacyjnych mózgu, ich przyczyny i charakterystykę i podstawową diagnostykę. | P7S_WG |
K-W113 | Posiada wiedzę na temat stwardnienia rozsianego, objawy, przebieg, diagnostykę i leczenie. | P7S_WK |
K-W114 | Zna główne problemy oraz zaburzenia związane z żywieniem, leczeniem i suplementacją w stwardnieniu rozsianym | P7S_WG |
K-W115 | Zna główne problemy oraz zaburzenia związane z żywieniem, leczeniem i suplementacją w stwardnieniu rozsianym | P7S_WG |
K-W116 | Rozumie problemy otoczenia i rodziny pacjentów z chorobą Alzhaimera związane z żywieniem i zaburzeniami odżywiania pacjenta. | P7S_WK |
K-W117 | Zna interakcje leków z żywnością i suplementacją w chorobach neurologicznych | P7S_WG |
K-W118 | Zna, rozumie i potrafi wykorzystać w codziennej praktyce podstawy farmakologii i farmakoterapii żywieniowej oraz interakcji leków z żywnością oraz potrafi rozpoznać zagrożenia wynikające z tych interakcji. | P7S_WK |
K-W119 | Wykazuje znajomość zmian organicznych, czynnościowych i metabolicznych zachodzących w ustroju w przebiegu chorób neurologicznych oraz wynikających z jej przebiegu zaburzeń odżywiania. | P7S_WG |
K-W120 | Zna żywieniowe czynniki ryzyka otyłości, cukrzycy, osteoporozy, anemii, chorób układu sercowo-naczyniowego | P7S_WG |
K-W121 | Zna i potrafi wprowadzać aktualnie rekomendowane zasady dieto terapii w chorobach neurologicznych. | P7S_WK |
K-W122 | Zna zaburzenia i objawy neurologiczne w przebiegu zaburzeń metabolicznych. | P7S_WG |
K-W123 | Zna zaburzenia i objawy neurologiczne w niedoborach mineralno-witaminowych. | P7S_WG |
K-W124 | Posiada wiedzę na temat diagnostyki laboratoryjnej w zaburzeniach metabolicznych oraz niedoborach mineralno-witaminowych | P7S_WG |
K-W125 | Posiada wiedzę na temat możliwości wyrównywania farmakologicznego, żywieniowego i suplementacji zaburzeń metabolicznych i niedoborów mineralno-witaminowych w neurologii | P7S_WG |
K-W126 | Zna wskazania i przeciwwskazań do chirurgicznego leczenia otyłości oraz rodzaje i specyfikę zabiegów bariatrycznych, a także powikłania z nimi związane. | P7S_WK |
K-W127 | Zna cele i zasady żywienia pacjenta otyłego przed i po zabiegu bariatrycznym. | P7S_WG |
K-W128 | Zna najczęstsze problemy związane z żywieniem po operacjach bariatrycznych. | P7S_WG |
K-W129 | Zna zapotrzebowanie na składniki odżywcze dla pacjenta otyłego leczonego chirurgicznie. | P7S_WG |
K-W130 | Zna cele oraz zasady prowadzenia suplementacji diety pacjentów po operacjach bariatrycznych. | P7S_WG |
K-W131 | Zna sposoby monitorowania stanu odżywienia pacjenta po zabiegach bariatrycznych. | P7S_WK |
K-W132 | Zna i rozumie rolę dietetyka w leczeniu żywieniowym pacjentów otyłych leczonych chirurgicznie. | P7S_WK |
K-W133 | Zna wpływ sposobu żywienia na proces starzenia i długość życia człowieka | P7S_WK |
K-W134 | Posiada wiedzę na temat narzędzi i metod oceny stanu odżywienia osób starszych | P7S_WK |
K-W135 | Zna i rozumie ograniczenia poszczególnych metod diagnostycznych stosowanych w ocenie stanu odżywienia w ramach całościowej oceny geriatrycznej | P7S_WK |
K-W136 | Zna zasady diagnostyki przyczyn niedożywienia w starości | P7S_WK |
K-W137 | Zna przyczyny i następstwa niedożywienia białkowo-kalorycznego w starości oraz najczęstsze niedobory pokarmowe | P7S_WG |
K-W138 | Ma pogłębioną wiedzę na temat związku miedzy sposobem żywienia, zespołem słabości i niesprawnością u osób w wieku podeszłym | P7S_WK |
K-W139 | Zna i rozumie pojęcie otyłości sarkopenicznej jako problemu geriatrycznego | P7S_WG |
K-W140 | Posiada wiedzę na temat zasad prawidłowego żywienia osób starszych, zapotrzebowania na składniki pokarmowe w starości | P7S_WG |
K-W141 | Zna zasady postępowania w niedożywieniu i otyłości u osób w wieku podeszłym | P7S_WG |
K-W142 | Zna przyczyny i zasady postępowania w zaburzeniach połykania u starszych chorych | P7S_WG |
K-W143 | Zna rolę prawidłowego stanu jamy ustnej i uzębienia w prawidłowym żywieniu osoby starszej. | P7S_WG |
K-W144 | Zna zasady, możliwości i ograniczenia wzbogacania diety oraz stosowania suplementów białkowo-kalorycznych u chorych w starszym wieku | P7S_WG |
K-W145 | Wykazuje znajomość zmian organicznych, czynnościowych i metabolicznych zachodzących w ustroju pod wpływem choroby i towarzyszących jej zaburzeń odżywiania. | P7S_WG |
K-W146 | Zna zasady fizjologii żywienia oraz biochemii klinicznej i potrafi je wykorzystać w planowaniu żywienia. | P7S_WG |
K-W147 | Zna podstawy patofizjologii klinicznej i wpływ procesów patologicznych a zwłaszcza zapalenia na metabolizm, trawienie i wchłanianie składników odżywczych. | P7S_WG |
K-W148 | Zna zagadnienia dotyczące epidemiologii żywieniowej, potrafi analizować i wyjaśnić związki pomiędzy żywieniem a wskaźnikami stanu zdrowia, czynnikami ryzyka rozwoju choroby i występowaniem chorób. | P7S_WK |
K-W149 | Zna zasady żywienia klinicznego obejmującego: żywienie dojelitowe z wykorzystaniem diet naturalnych i przemysłowych w zapobieganiu i leczeniu niedożywienia. Zna interakcje leków z żywnością. | P7S_WG |
K-W150 | Potrafi zdefiniować i rozpoznać problemy żywieniowe pacjenta i uwzględnić je w planowaniu odpowiedniego postępowania dietetycznego. | P7S_WK |
K-W151 | Potrafi opracować plany żywienia indywidualnego i zbiorowego dla pacjentów w szpitalu, domu pomocy społecznej i innych ośrodkach zbiorowego żywienia | P7S_WK |
K-W152 | Zna, rozumie i potrafi wykorzystać w codziennej praktyce podstawy farmakologii i farmakoterapii żywieniowej oraz interakcji leków z żywnością oraz potrafi rozpoznać zagrożenia wynikające z tych interakcji | P7S_WK |
K-W153 | Zna rodzaje testów stosowanych w diagnostyce alergii. | P7S_WG |
K-W154 | Zna zasady diet eliminacyjnych stosowanych w leczeniu alergii wziewnych. | P7S_WG |
K-W155 | Zna zasady diet eliminacyjnych stosowanych w leczeniu alergii pokarmowych. | P7S_WG |
K-W156 | Zna zasady diet eliminacyjnych stosowanych w nietolerancjach pokarmowych. | P7S_WG |
K-W157 | Zna restrykcje dietetyczne w alergii na leki. | P7S_WG |
K-W158 | Zna zasady żywienia pacjentów z chorobami o podłożu autoimmunologicznym. | P7S_WG |
K-W159 | Posiada wiedzę z fizjologii oraz patologii przełyku, żołądka, trzustki, wątroby i jelit. | P7S_WG |
K-W160 | Zna zasady żywienia w zapaleniach trzustki, w chorobie refluksowej przełyku, dyspepsji, w chorobach wątroby, w chorobach jelit. | P7S_WG |
K-W161 | Zna zasady żywienia w alkoholowym i niealkoholowym stłuszczeniu wątroby, marskości wątroby. | P7S_WG |
K-W162 | Zna zasady żywienia w nieswoistych zapalnych chorobach jelit. | P7S_WG |
K-W163 | Posiada wiedzę dotyczącą wpływu diety i znaczenia stosowania odpowiedniej diety w leczeniu schorzeń hematologicznych i kardiologicznych | P7S_WG |
K-W164 | Potrafi scharakteryzować rolę dietoterapii jako uzupełnienie leczenia | P7S_WG |
K-W165 | Posiada wiedzę dotyczącą najczęstszych schorzeń hematologicznych i kardiologicznych na tle wadliwego żywienia | P7S_WG |
K-W166 | Zna i potrafi zdefiniować poszczególne jednostki chorobowe w hematologii i kardiologii wynikające z niewłaściwego żywienia | P7S_WG |
K-W167 | Rozumie potrzebę realizowania zdrowego stylu życia uwzględniającego racjonalny sposób odżywiania | P7S_WK |
K-W168 | Wie jak wdrażać metody zmniejszania narażenia na choroby sercowo-naczyniowe poprzez skład diety. Potrafi zdefiniować pojęcie ryzyka zdrowotnego wynikającego z niewłaściwego odżywiania, oszacować jego wielkość i zaproponować działania profilaktyczne | P7S_WK |
| UMIEJĘTNOŚCI | |
K-U01 | Potrafi zaplanować i przeprowadzić interwencje żywieniową u pacjenta z nowotworem złośliwym | PS7_UW |
K-U02 | Potrafi udzielić porady dietetycznej pacjentowi z nowotworem złośliwym | PS7_UW |
K-U03 | Posiada umiejętność zaplanowania i przeprowadzenia żywienia dojelitowego u pacjenta z nowotworem złośliwym | PS7_UW |
K-U04 | Posiada umiejętność zaplanowania i przeprowadzenia żywienia pozajelitowego u pacjenta z nowotworem złośliwym | PS7_UW |
K-U05 | Potrafi rozpoznać powikłania żywienia pozajelitowego | PS7_UW |
K-U06 | Posiada umiejętność zaplanowania i przeprowadzenia interwencji żywieniowej w okresie okołooperacyjnych u pacjenta z nowotworem złośliwym | PS7_UW |
K-U07 | Potrafi rozpoznać niedożywienie u pacjenta z nowotworem złośliwym | PS7_UW |
K-U08 | Potrafi określić skutki kacheksji nowotworowej | PS7_UW |
K-U09 | Potrafi przeprowadzić ocenę stanu odżywienia pacjenta z nowotworem złośliwym | PS7_UW |
K-U10 | Potrafi prowadzić szpitalną dokumentację żywieniową pacjenta z nowotworem złośliwym | PS7_UW |
K-U11 | Potrafi sklasyfikować doustne suplementy pokarmowe | PS7_UW |
K-U12 | Potrafi dobrać doustne suplementy pokarmowe w zależności od rodzaju nowotworu, zastosowanego leczenia i funkcji przewodu pokarmowego | PS7_UW |
K-U13 | Potrafi zaplanować i przeprowadzić interwencje żywieniową u pacjenta z rakiem piersi | PS7_UW |
K-U14 | Potrafi scharakteryzować główne problemy kliniczne uwarunkowane wcześniactwem w tym problemy związane z planowaniem żywienia. | PS7_UW |
K-U15 | Potrafi zaplanować żywienie wcześniaka w kolejnych tygodniach życia. | PS7_UW |
K-U16 | Umie ustalić najkorzystniejszą metodę żywienia w kolejnych tygodniach życia wcześniaka. | PS7_UW |
K-U17 | Umie dobrać mieszankę sztuczną dla wcześniaka w zależności od jego wieku. | PS7_UW |
K-U18 | Umie zaplanować żywienie wcześniaka z wprowadzaniem posiłków stałych w kolejnych miesiącach życia. | PS7_UW |
K-U19 | Umie ocenić stan odżywienia pacjenta. | PS7_UW |
K-U20 | Potrafi ocenić aktualne zapotrzebowanie energetyczne i odżywcze pacjenta w zależności od stanu klinicznego. | PS7_UW |
K-U21 | Potrafi zapobiegać refeeding syndrome. | PS7_UW |
K-U22 | Potrafi odpowiednio skomponować i zbilansować dietę szpitalną (domową) do podaży przez zgłębnik. | PS7_UW |
K-U23 | Umie komponować mieszaninę żywieniową pozajelitową. | PS7_UW |
K-U24 | Potrafi dobrać odpowiednią dietę przemysłową w zależności od stanu klinicznego pacjenta. | PS7_UW |
K-U25 | Potrafi komponować mieszaninę do immunożywienia. | PS7_UW |
K-U26 | Umie komponować mieszaninę żywieniową AIO. | PS7_UW |
K-U27 | Potrafi wykorzystywać dokumentację leczenia żywieniowego. | PS7_UW |
K-U28 | Potrafi ocenić skuteczność prowadzonej terapii żywieniowej. | PS7_UW |
K-U29 | Potrafi rozpoznać sepsę i wstrząs septyczny w oparciu o dane kliniczne i badania dodatkowe. | PS7_UW |
K-U30 | Potrafi dostosować leczenie otyłości do chorób towarzyszących. Posiada umiejętność projektowania i oceny wartości odżywczej jadłospisów dla osób ze specyficznymi potrzebami. | PS7_UW |
K-U31 | Posiada umiejętność oceny stanu odżywienia pacjenta. Potrafi dostosować zalecania żywieniowe do wszystkich składowych zespołu metabolicznego u pacjenta. | PS7_UW |
K-U32 | Potrafi zaplanować sposób odżywiania i samokontroli, w tym regulacji dawek insuliny. | PS7_UW |
K-U33 | Potrafi przekazać tą wiedzę pacjentowi. | P7S_UK |
K-U34 | Potrafi zidentyfikować popełniane przez pacjenta błędy i nieprawidłowości w sposobie odżywiania i regulacji dawek insuliny. | P7S_UK |
K-U35 | Potrafi interpretować wyniki badań z zakresu nutrigenetyki/nutrigenomiki. | P7S_UK |
K-U36 | Potrafi określić przełożenie praktyczne wyników badań z zakresu nutrigenetyki/nutrigenomiki. | P7S_UK |
K-U37 | Potrafi korzystać i wyciągać wnioski z dostępnej literatury naukowej w obszarach nutrigenetyki/nutrigenomiki | PS7_UW |
K-U38 | Potrafi rozróżnić podstawowe rodzaje zaburzeń genetycznych | PS7_UW |
K-U39 | Umie scharakteryzować dominujące i recesywne choroby genetyczne. | PS7_UW |
K-U40 | Potrafi wdrożyć zasady transferu informacji z DNA na białka w praktyczną pracę z pacjentem | PS7_UW |
K-U41 | Potrafi scharakteryzować rolę genetyki i epigenetyki w żywieniu człowieka. | PS7_UW |
K-U42 | Umie wykorzystać wiedzę o wpływie genetyki i epigenetyki na potrzeby żywieniowe człowieka. | PS7_UW |
K-U43 | Potrafi zrozumieć wpływ genetyki i epigenetyki na występowanie zaburzeń łaknienia | PS7_UW |
K-U44 | Ocenia zasoby indywidualne w pracy nutrigenetyka | PS7_UW |
K-U45 | Omawia podstawowe zjawiska w nutrigenetyce | PS7_UW |
K-U46 | Stosuje zachowania terapeutyczne w ramach interwencji dietetycznych, z wykorzystaniem zasad nutrigenetycznych | PS7_UW |
K-U47 | Przeprowadza analizę nutrigenetyczną indywidualną oraz grupową pacjenta i jego rodziny (opiekunów) | PS7_UW |
K-U48 | Potrafi nawiązać relacje z pacjentem potrzebującym pomocy nutrigenetyka. | P7S_UK |
K-U49 | Potrafi identyfikować problemy żywieniowe i zdrowotne w przypadku powszechnych schorzeń genetycznych | PS7_UW |
K-U50 | Potrafi wskazać perspektywy rozwoju osób z niepełnosprawnością intelektualną wywołaną zmianami genetycznymi wspieranego dietetycznie | PS7_UW |
K-U51 | Potrafi dostosować rodzaj diety do potrzeb osób z zaburzeniami genetycznymi takimi jak zespół Downa, zespół Pradera- Williego i zespół Retta | PS7_UW |
K-U52 | Umie uzasadnić powiązania pomiędzy chorobą a wynikami badań laboratoryjnych i doborem diety | PS7_UW |
K-U53 | Stosuje zachowania terapeutyczne w ramach interwencji dietetycznych u osób z zaburzeniami genetycznymi | PS7_UW |
K-U54 | Potrafi przeprowadzić wywiad oraz ocenić pacjenta po kątem zaburzeń neurologicznych i głównych problemów żywieniowych | P7S_UK |
K-U55 | Potrafi zinterpretować wybrane wyniki analiz laboratoryjnych krwi, moczu i kału | PS7_UW |
K-U56 | Umie uzasadnić powiązania pomiędzy chorobą a wynikami badań laboratoryjnych. | PS7_UW |
K-U57 | Potrafi krytycznie analizować pozyskane informacje. | PS7_UW |
K-U58 | Potrafi ocenić i rozumie główne problemy żywieniowe pacjentów oraz ich rodzin i otoczenia w chorobach neurologicznych | PS7_UW |
K-U59 | Angażuje się w szerzenie wiedzy w społeczeństwie i propaguje zdrowe nawyki żywieniowe w profilaktyce chorób i zaburzeń neurologicznych. | P7S_UK |
K-U60 | Potrafi udzielić porady żywieniowej pacjentowi w chorobach kręgosłupa związanych z nadwaga i otyłością | P7S_UK |
K-U61 | Potrafi zmotywować pacjenta z nadwagą /otyłością w chorobach zwyrodnieniowo-dyskopatycznych kręgosłupa. | P7S_UK |
K-U62 | Potrafi zdiagnozować główne problemy dietetyczne w chorobach naczyniowych mózgu. | PS7_UW |
K-U63 | Potrafi udzielić porady dotyczącej żywienia i suplementacji w stanach ostrych zaburzeń naczyniowych mózgu | P7S_UK |
K-U64 | Potrafi udzielić porady żywieniowej dotyczącej pierwotnej i wtórnej profilaktyki w udarach mózgu | P7S_UK |
K-U65 | Potrafi zdiagnozować główny problem żywieniowy w chorobie Parkinsona | PS7_UW |
K-U66 | Potrafi udzielić porady pacjentowi i rodzinie pacjenta z chorobą Parkinsona – wyznaczyć cele w terapii żywieniowej | P7S_UK |
K-U67 | Potrafi ocenić przydatność suplementów diety w leczeniu choroby Parkinsona. | PS7_UW |
K-U68 | Potrafi zdiagnozować główny problem żywieniowy w chorobie Alzhaimera | PS7_UW |
K-U69 | Potrafi udzielić porady pacjentowi i rodzinie pacjenta z chorobą Alzhaimera – wyznaczyć cele w terapii żywieniowej | P7S_UK |
K-U70 | Potrafi ocenić przydatność suplementów diety w leczeniu choroby Alzhaimera | PS7_UW |
K-U71 | Potrafi zdiagnozować główny problem żywieniowy w stwardnieniu rozsianym | PS7_UW |
K-U72 | Potrafi udzielić porady pacjentowi i rodzinie pacjenta ze stwardnieniem rozsianym oraz wyznaczyć cele w terapii żywieniowej | P7S_UK |
K-U73 | Potrafi ocenić przydatność suplementów diety w leczeniu stwardnienia rozsianego | PS7_UW |
K-U74 | Potrafi przeprowadzić wywiad i wstępnie rozpoznać przyczynę objawów neurologicznych w zaburzeniach metabolicznych oraz mineralno-witaminowych | P7S_UK |
K-U75 | Potrafi zaplanować i przeprowadzić diagnostykę w podejrzeniu zaburzeń metabolicznych i witaminowo-mineralnych w objawach neurologicznych | PS7_UW |
K-U76 | Potrafi zaplanować, wdrożyć i przeprowadzić proces leczniczy za pomocą diety oraz suplementacji w chorobach neurologicznych | PS7_UW |
K-U77 | Potrafi ocenić przydatność suplementów diety w leczeniu i zapobieganiu chorobom neurologicznym. | PS7_UW |
K-U78 | Umie wymienić i scharakteryzować działania pożądane i niepożądane suplementów diety stosowanych w chorobach neurologicznych. | PS7_UW |
K-U79 | Potrafi scharakteryzować interakcje suplementów diety oraz dodatków do żywności z lekami i żywnością w chorobach neurologicznych. | PS7_UW |
K-U80 | Potrafi zaplanować sposób żywienia pacjenta otyłego przygotowywanego do zabiegu bariatrycznego. | PS7_UW |
K-U81 | Potrafi zaplanować sposób żywienia pacjentów zarówno we wczesnym, jak i późnym okresie pooperacyjnym. | PS7_UW |
K-U82 | Potrafi udzielić porady dietetycznej pacjentowi po zabiegu bariatrycznym. | P7S_UK |
K-U83 | Potrafi przeprowadzić ocenę stanu odżywienia pacjenta leczonego chirurgicznie. | PS7_UW |
K-U84 | Potrafi rozpoznać niedobory żywieniowe oraz dobrać doustne suplementy pokarmowe. | PS7_UW |
K-U85 | Umie posługiwać się narzędziami oceny stanu odżywienia i ryzyka niedożywienia w starości | PS7_UW |
K-U86 | Potrafi przeanalizować potencjalny interakcje żywności z lekami stosowanymi przez starszych pacjentów | PS7_UW |
K-U87 | Potrafi ustalić prawidłowy program żywieniowy u chorych w podeszłym wieku ze złożonymi problemami klinicznymi | PS7_UW |
K-U88 | Umie wstępnie zdiagnozować zaburzenia połykania u osoby starszej | PS7_UW |
K-U89 | Potrafi zaplanować i poprowadzić edukację żywieniową indywidualną i grupową | P7S_UO |
K-U90 | Potrafi prowadzić dokumentację podejmowanych czynności zawodowych, chroni poufność i bezpieczeństwo prowadzonej dokumentacji podczas przechowywania, upowszechniania i niszczenia. | PS7_UW |
K-U91 | Potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy i ocenić sposób żywienia osoby badanej w oparciu o odpowiednie kwestionariusze. Potrafi zaprojektować i wykonać ankietę wykorzystywaną w analizie danych żywieniowych. | P7S_UK |
K-U92 | Potrafi ocenić efektywność opieki żywieniowej w osiąganiu zamierzonych celów i modyfikować plan opieki żywieniowej w zależności od potrzeb. | PS7_UW |
K-U93 | Potrafi zinterpretować wyniki podstawowych badań laboratoryjnych i wykorzystać je w planowaniu imonitorowaniupostępowania żywieniowego. | PS7_UW |
K-U94 | Potrafi, w oparciu o badania przesiewowe rozpoznać niedożywienie, przeprowadzić pełną ocenę stanu odżywienia i określić rodzaj oraz stopień niedożywienia. | PS7_UW |
K-U95 | Potrafi ustalić wskazania do wspomagania i/lub/ leczenia żywieniowego z wykorzystaniem dostępnych w Polsce diet przemysłowych, suplementów diety i żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego w korygowaniu zaburzeń odżywiania. | PS7_UW |
K-U96 | Planuje żywienie w domu pacjentów wypisanych ze szpitala. | PS7_UW |
K-U97 | Potrafi zaplanować i realizować kompleksowe postępowanie obejmujące żywienie, aktywność fizyczną i styl życia dla osób z nadwagą lub otyłością. | PS7_UW |
K-U98 | Potrafi określić wartość odżywczą pożywienia na podstawie tabel wartości odżywczej produktów spożywczych i typowych potraw, programów komputerowych i zalecanych wielkości spożycia (RecommendedDietaryAllowances – RDA). | PS7_UW |
K-U99 | Zna zasady dietoprofilaktyki i potrafi zaplanować, dostosowane do wieku postępowanie dietetyczne w celu zapobiegania chorobom związanym z nieprawidłowym odżywianiem i brakiem aktywności fizycznej. | PS7_UW |
K-U100 | Potrafi w podstawowym zakresie posługiwać się wiedzą o efektach leków i ich interakcji z żywnością rozpoznać zagrożenia wynikające z tych interakcji. | PS7_UW |
K-U101 | Potrafi dobrać odpowiedni test stosowany w diagnostyce alergii. | PS7_UW |
K-U102 | Potrafi zaplanować postępowanie dietetyczne pacjenta z alergią wziewną. | PS7_UW |
K-U103 | Potrafi zaplanować postępowanie dietetyczne pacjenta z alergią pokarmową. | PS7_UW |
K-U104 | Potrafi zaplanować postępowanie dietetyczne pacjenta z nietolerancją pokarmową. | PS7_UW |
K-U105 | Potrafi zaplanować postępowanie dietetyczne pacjenta z chorobą autoimmunologiczną. | PS7_UW |
K-U106 | Potrafi udzielić porady dietetycznej pacjentowi z alergią pokarmową / nietolerancją pokarmową / choroba autoimmunologiczną. | P7S_UK |
K-U107 | Potrafi udzielić porady dietetycznej pacjentom z różnymi chorobami przewodu pokarmowego. | P7S_UK |
K-U108 | Potrafi zaplanować leczenie dietetyczne pacjenta z chorobą przełyku / chorobą żołądka / chorobą trzustki / chorobą wątroby / chorobą jelit. | PS7_UW |
K-U109 | Planuje żywienie w domu pacjentów z chorobami sercowo-naczyniowymi. Dobiera i wdraża odpowiednie zalecenia dietetyczne w określonych problemach zdrowotnych. | PS7_UW |
K-U110 | Potrafi określić i scharakteryzować bieżące problemy i zaplanować dietę w schorzeniach hematologicznych i kardiologicznych | PS7_UW |
K-U111 | Potrafi przekazywać zdobytą wiedzę pacjentom i kształtować ich świadomość na temat znaczenia diety w leczeniu chorób hematologicznych i kardiologicznych | P7S_UK |
K-U112 | Umie rozpoznawać zagrożenia dla zdrowia spowodowane niewłaściwą dietą ( duży udział w diecie produktów, które powodują choroby sercowo-naczyniowe). | PS7_UW |
| KOMPETENCJE SPOŁECZNE | |
K-K01 | Jest świadomy poziomu swojej wiedzy i umiejętności | P7S_KK |
K-K02 | Ma potrzebę ciągłego poszerzania i aktualizowania zdobytej wiedzy | P7S_KK |
K-K03 | W swojej pracy kieruje się zasadą etyki zawodowej i praw pacjenta | P7S_KR |
K-K04 | Posiada kompetencje do pracy w zespole żywieniowym, w którego skład wchodzą lekarze, farmaceuci, pielęgniarki, dietetycy | P7S_KO |
K-K05 | Posiada kompetencje do pracy z przedstawicielami innych zawodów medycznych w celu optymalizacji leczenia żywieniowego pacjentów z nowotworem złośliwym | P7S_KO |
K-K06 | Ma świadomość własnych ograniczeń i wie, kiedy się zwrócić do ekspertów. Wykazuje zdolność do pracy w zespole | P7S_KK |
K-K07 | Jest świadomy, że w intensywnie rozwijających się dziedzinach nauki, jakimi są neonatologia i żywienie najmłodszych dzieci, należy na bieżąco aktualizować wiedzę, przez co rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się. | P7S_KR |
K-K08 | Potrafi brać odpowiedzialność za pracę własną. | P7S_KR |
K-K09 | Krytycznie ocenia własne i cudze działania, przy zachowaniu szacunku dla różnic światopoglądowych i kulturowych | P7S_KK |
K-K10 | Oddziaływuje na rodzinę wcześniaka poprzez nauczanie prawidłowych zasad żywienia dzieci. Przedstawia najczęściej popełniane błędy w żywieniu. | P7S_KO |
K-K11 | Jest świadomy, że w intensywnie rozwijającej się dziedzinie nauki, jaką jest żywienie kliniczne, należy na bieżąco aktualizować wiedzę, przez co rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się. | P7S_KR |
K-K12 | Stawia dobro pacjenta na pierwszym miejscu, przestrzega wszelkich praw oraz okazuje szacunek wobec pacjenta. | P7S_KR |
K-K13 | Przestrzega etyki zawodowej i dba o prestiż zawodu. | P7S_KR |
K-K14 | Przestrzega tajemnicy zawodowej. Przestrzega praw pacjenta, w tym prawa do rzetelnej informacji na temat proponowanego postępowania żywieniowego. | P7S_KR |
K-K15 | Potrafi brać odpowiedzialność za pracę własną. | P7S_KR |
K-K16 | Dba o wizerunek własnego zawodu | P7S_KR |
K-K17 | Współdziała w zespole interdyscyplinarnym w rozwiązywaniu dylematów etycznych z zachowaniem zasad kodeksu etyki zawodowej | P7S_KO |
K-K18 | Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób, rozumie potrzebę i umiejętność samokształcenia, wykazuje zdolność do pracy w zespole | P7S_KK |
K-K19 | Ma świadomość własnych ograniczeń i wie, kiedy skierować pacjenta do neurologa bądź lekarza innej specjalizacji. | P7S_KK |
K-K20 | Informuje pacjenta o ewentualnych innych możliwościach leczenia lub o konsekwencjach nie podjęcia terapii żywieniowej. | P7S_KO |
K-K21 | Prowadzi edukację rodzin pacjentów z chorobami neurologicznymi. | P7S_KO |
K-K22 | Jest świadomy, że w intensywnie rozwijających się dziedzinach nauki, jakimi są dietetyka i neurologia, należy na bieżąco aktualizować wiedzę, przez co rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się. | P7S_KR |
K-K23 | Posiada kompetencje do pracy z przedstawicielami innych zawodów medycznych w celu optymalizacji leczenia żywieniowego pacjentów po zabiegu bariatrycznym | P7S_KO |
K-K24 | Jest świadomy swojej wiedzy i umiejętności w zakresie żywienia pacjenta geriatrycznego oraz własnych ograniczeń, i wie kiedy zwrócić się do ekspertów z zakresu innych dziedzin medycyny | P7S_KK |
K-K25 | Wykazuje zdolność do pracy w geriatrycznym zespole terapeutycznym | P7S_KO |
K-K26 | Rozumie ograniczenia komunikacyjne pacjentów w starszym wieku | P7S_KK |
K-K27 | Okazuje empatię i zrozumienie choremu w starszym wieku ze złożonymi problemami geriatrycznymi | P7S_KO |