Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Efekty uczenia się.
  • Ostatnia zmiana 08.06.2019 przez Dziekanat Wydziału Nauk o Zdrowiu

    Efekty uczenia się

    na studiach podyplomowych

    „DIETETYKA KLINICZNA”

     

    I. INFORMACJE OGÓLNE

    1. Jednostka prowadząca studia podyplomowe:  Wydział Nauk o Zdrowiu

    - Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego

    1. Umiejscowienie studiów podyplomowych w dziedzinie: Dziedzina nauk medycznych
      i nauk o zdrowiu
      ;

    Dyscyplina:

    - nauki o zdrowiu (46 % efektów kształcenia)

    - nauki medyczne (54% efektów kształcenia)

      3.   Poziom Polskiej Ramy Kwalifikacji: 7

    4.   Ogólne cele kształcenia:

    Zasadniczym celem kształcenia jest nauczenie absolwenta oceny potrzeb żywieniowych pacjentów w różnych stanach klinicznych wymagających opieki interdyscyplinarnej oraz przekazanie wiedzy i nadania umiejętności opieki dietetycznej nad pacjentem ze szczególnymi potrzebami żywieniowymi.

    Zdobyte kwalifikacje umożliwią zatrudnienie absolwenta w instytucjach zajmujących się opieką medyczną nad osobami wymagającymi szczególnej opieki żywieniowej.

    5.  Związek programu studiów z misją i strategią Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku:

    - wraz ze wzrostem liczby zachorowań na schorzenia dietozależne, częstym występowaniem niedożywienia jako konsekwencji leczenia szpitalnego
    z współistniejącymi szczególnymi potrzebami żywieniowymi wzrasta popyt na wyspecjalizowany personel medyczny sprawujący interdyscyplinarną opiekę nad pacjentem w warunkach szpitalnych i ambulatoryjnych

    - podniesienie jakości kształcenia

    6.   Wskazanie, czy w procesie definiowania efektów uczenia się oraz tworzenia programu studiów uwzględniono opinie słuchaczy, absolwentów i pracodawców:

    nie prowadzono konsultacji

    7.  Wymagania wstępne (oczekiwane kompetencje kandydata):

    lekarz medycyny, lekarz stomatolog, mgr dietetyki, mgr pielęgniarstwa, mgr położnictwa, mgr farmacji, mgr zdrowia publicznego, mgr biologii, mgr wychowania fizycznego

     

    II. ZAKŁADANE EFEKTY UCZENIA SIĘ

     

    Symbol

     

    OPIS KIERUNKOWYCH EFEKTÓW UCZENIA SIĘ

    Po ukończeniu studiów podyplomowych absolwent:

    Odniesienie do charakterystyk drugiego stopnia Polskiej Ramy Kwalifikacji

    SYMBOL

     

    WIEDZA

     

    W01

    Zna definicje, cele i zasady żywienia, zapotrzebowanie na składniki odżywcze pacjenta z nowotworem złośliwym

    P7S_WG

    W02

    Zna zasady prowadzenia żywienia dojelitowego i zastosowanie diet przemysłowych w żywieniu dojelitowym pacjenta z nowotworem złośliwym

    P7S_WG

     

    W03

    Zna zasady prowadzenia żywienia pozajelitowego pacjenta z nowotworem złośliwym oraz zasady postępowania w przypadku powikłań żywienia pozajelitowego

    P7S_WG

    W04

    Zna definicję, patofizjologię i zasady leczenia i postępowania żywieniowego kacheksji nowotworowej

    P7S_WG

    W05

    Zna kryteria diagnozowania niedożywienia u pacjenta z nowotworem złośliwym

    P7S_WG

    W06

    Zna definicję, cele i zasady stosowania i doboru  doustnych suplementów pokarmowych dla pacjentów z nowotworem złośliwym

    P7S_WG

    W07

    Zna zasady postępowania żywieniowego u chorych z rakiem piersi

    P7S_WG

    W08

    Posiada pogłębioną wiedzę na temat problemów klinicznych uwarunkowanych wcześniactwem.

     

    P7S_WG

    W09

     Posiada wiedzę na temat odrębności budowy i stopnia dojrzałości przewodu pokarmowego u noworodka urodzonego przedwcześnie i możliwości karmienia enteralnego tych dzieci.

    P7S_WG

    W10

    Ma wiedzę na temat potrzeb żywieniowych wcześniaka bezpośrednio po porodzie oraz w kolejnych tygodniach i miesiącach życia (żywienie parenteralne, żywienie troficzne).

    P7S_WG

    W11

    Posiada wiedzę na temat metod i technik podawana pokarmu noworodkom urodzonym przedwcześnie.

    P7S_WG

    W12

    Zna zalety i korzyści płynące z karmienia wcześniaka mlekiem własnej matki. Zna zasady karmienia piersią, problemy i niepowodzenia w karmieniu piersią.

    P7S_WG

    W13

    Zna mieszanki stosowane w żywieniu sztucznym noworodków urodzonych przedwcześnie oraz zasady żywienia wcześniaków w pierwszym roku życia.

    P7S_WG

    W14

    Zna metody oceny wydatku energetycznego w różnych stanach klinicznych.

    P7S_WG

    W15

    Zna mechanizmy adaptacyjne do niedożywienia i przekarmienia organizmu

    P7S_WG

    W16

    Zna kryteria rozpoznawania i zasady leczenia żywieniowego niedożywienia.

    P7S_WG

    W17

    Zna patomechanizm głodzenia prostego i stresowego.

    P7S_WG

    W18

    Zna metody zapobiegania i leczenia refeeding syndrome.

    P7S_WG

    W19

    Posiada wiedzę na temat wskazań i przeciwwskazań do żywienia dojelitowego i pozajelitowego

    P7S_WG

    W20

    Posiada wiedzę na temat diet domowych i przemysłowych stosowanych w żywieniu drogą przewodu pokarmowego.

    P7S_WG

    W21

    Zna możliwe powikłania żywienia dojelitowego i pozajelitowego i metody monitorowania leczenia żywieniowego

    P7S_WG

    W22

    Zna zasady komponowania mieszanin AIO.

    P7S_WG

    W23

    Zna zasady immunożywienia, żywienia w okresie okołooperacyjnym, pacjentów oparzonych i z zespołem krótkiego jelita.

    P7S_WG

    W24

    Posiada wiedzę na temat żywienia doustnego u chorych z wyłonioną stomią czasową i definitywną.

    P7S_WG

    W25

    Posiada wiedzę na temat organizacji i dokumentacji leczenia żywieniowego.

    P7S_WG

    W26

    Zna zasady leczenia żywieniowego pacjentów w różnych stanach klinicznych.

    P7S_WG

    W27

    Zna następstwa metaboliczne i immunologiczne urazu chirurgicznego i urazu wielonarządowego

    P7S_WG

    W28

    Zna skalowanie w zespole niewydolności wielonarządowej – skala MODS, SOFA, LODS, APACHE II, SAPS II, MPM.

    P7S_WG

    W29

    Zna wpływ leczenia w OIT na metabolizm ustroju.

    P7S_WG

    W30

    Posiada wiedzę na temat obszarów badawczych nutrigenomiki i nutrigenetyki oraz możliwości i ograniczeń w wykorzystaniu doniesień z zakresu nutrigenomiki i nutrigenetyki w praktyce klinicznej

    P7S_WG

    W31

    Posiada wiedzę na temat występowania różnych polimorfizmów genetycznych, możliwych interakcji genotyp-dieta, i ich roli w wybranych procesach fizjologicznych/chorobowych.

    P7S_WG

    W32

    Potrafi identyfikować problemy żywieniowe i zdrowotne jednostek. Rozumie nutrigenetyczne konsekwencje nieprawidłowej masy ciała.

    P7S_WG

    W33

    Zna problematykę chorób psychosomatycznych dietozależnych i nutrigetykozależnych.

    P7S_WG

    W34

    Zna i rozumie kliniczną klasyfikację zaburzeń żywieniowych w oparciu o genetykę

    P7S_WG

    W35

    Rozumie mechanizmy stojące u podstaw procesów przepisywania informacji z DNA na białka.

    P7S_WG

    W36

    Posiada merytoryczną wiedzę na temat wykorzystania poszczególnych szkół nutrigenetycznych w pomocy osobom z zaburzeniami odżywiania

    P7S_WG

    W37

    Zna, rozumie i potrafi wykorzystać w codziennej praktyce podstawy genetyki, epigenetyki, farmakologii i farmakoterapii żywieniowej oraz interakcji leków z żywnością oraz potrafi rozpoznać zagrożenia wynikające z tych interakcji.

    P7S_WG

    W38

    Zna genetyczne i żywieniowe czynniki ryzyka otyłości, cukrzycy, osteoporozy, anemii, chorób układu krążenia, chorób zapalnych jelit i chorób nowotworowych.

    P7S_WG

    W39

    Zna pojecie fenotypu behawioralnego i jego elementy w schorzeniach genetycznych wymagających wsparcia dietetycznego

    P7S_WG

    W40

    Posiada pogłębioną wiedzę na temat  prawidłowego funkcjonowania roli układu nerwowego w odżywianiu: ośrodek głodu i sytości, węch, smak, połykanie

    P7S_WG

    W41

    Student ma wiedzę o ogólnej i szczegółowej budowie układu nerwowego człowieka

    P7S_WG

    W42

    Posiada wiedzę na temat badań wykonywanych w laboratorium zakresy wartości prawidłowych dla badań laboratoryjnych

    P7S_WG

    W43

    Posiada wiedzę na temat podstawowych badań diagnostycznych w dziedzinie neurologii

    P7S_WG

    W44

    Posiada podstawową wiedzę na temat budowy kręgosłupa

     choroby zwyrodnieniowej kręgosłupa oraz  jej przyczyny

    P7S_WG

    W45

    Posiada wiedzę na temat roli otyłości w chorobach kręgosłupa

    P7S_WG

    W46

    Posiada wiedzę na temat chorób naczyniowych mózgu, udaru niedokrwiennego i krwotocznego mózgu

    P7S_WG

    W47

    Posiada wiedzę na temat czynników ryzyka w chorobach naczyniowych mózgu, roli diety oraz stylu życia i suplementacji

    P7S_WG

    W48

    Posiada wiedzę na temat żywienia i suplemantacji we wczesnych i późnych fazach udaru oraz w stanach ciężkich i we wtórnej profilaktyce udaru

    P7S_WG

    W49

    Zna regulacje prawne dotyczące stosowania suplementów diety i dodatków do żywności w Polsce, zna rynek suplementów diety, rodzaje i klasyfikację suplementów i dodatków do żywności.

    P7S_WK

    W50

    Zna rodzaje i formy diet przemysłowych stosowanych w leczeniu ciężkich stanów w neurologii.

    P7S_WG

    W51

    Prezentuje rozszerzoną wiedzę z zakresu rozpoznawania podstawowych zagrożeń zdrowia ludności związanych z jakością środowiska, stylem życia, sposobem żywienia, wykonywaną pracą oraz innymi czynnikami ryzyka zdrowotnego

    P7S_WG

    W52

    Zna i rozumie pojęcie chorób zwyrodnieniowych mózgu, potrafi wymienić choroby neurozwyrodnieniowe mózgu, omówić ich przyczyny i charakterystykę i podstawową diagnostykę.

    P7S_WG

    W53

    Posiada wiedzę związaną z chorobą Parkinsona , jej objawy,  przebieg , leczenie i diagnostykę.

    P7S_WG

    W54

    Zna główne problemy oraz zaburzenia związane z żywieniem, leczeniem i suplementacją w chorobie Parkinsona

    P7S_WG

    W55

    Posiada wiedzę związaną z chorobą Alzhaimera, jej objawy przebieg , leczenie i diagnostykę.

    P7S_WG

    W56

    Zna główne problemy oraz zaburzenia związane z żywieniem, leczeniem i suplementacją w chorobie Alzhaimera

    P7S_WG

    W57

    Zna pojęcie chorób demielinizacyjnych mózgu, ich przyczyny i charakterystykę i podstawową diagnostykę.

    P7S_WG

    W58

    Posiada wiedzę na temat stwardnienia rozsianego, objawy, przebieg, diagnostykę i leczenie.

    P7S_WG

    W59

    Zna główne problemy oraz zaburzenia związane z żywieniem, leczeniem i suplementacją w stwardnieniu rozsianym

    P7S_WG

    W60

    Rozumie problemy otoczenia i rodziny pacjentów z chorobą Alzhaimera związane z żywieniem i zaburzeniami odżywiania pacjenta.

    P7S_WG

    W61

    Zna interakcje leków z żywnością i suplementacją w chorobach neurologicznych

    P7S_WG

    W62

    Wykazuje znajomość zmian organicznych, czynnościowych i metabolicznych zachodzących w ustroju w przebiegu chorób neurologicznych oraz wynikających z jej przebiegu zaburzeń odżywiania.

    P7S_WG

    W63

    Zna i potrafi wprowadzać aktualnie rekomendowane zasady dieto terapii w chorobach neurologicznych.

    P7S_WG

    W64

    Zna zaburzenia i objawy neurologiczne w przebiegu zaburzeń metabolicznych i w niedoborach mineralno-witaminowych.

    P7S_WG

    W65

    Posiada wiedzę na temat diagnostyki laboratoryjnej i możliwości wyrównywania farmakologicznego, żywieniowego i suplementacji w  zaburzeniach metabolicznych oraz niedoborach mineralno-witaminowych

    P7S_WG

    W66

    Zna wskazania i przeciwwskazań  do chirurgicznego leczenia otyłości oraz rodzaje i specyfikę zabiegów bariatrycznych, a także powikłania z nimi związane.          

    P7S_WG

    W67

    Zna cele i zasady żywienia pacjenta otyłego przed i po zabiegu bariatrycznym.

    P7S_WG

    W68

    Zna najczęstsze problemy związane z żywieniem po operacjach bariatrycznych.

    P7S_WG

    W69

    Zna cele oraz zasady prowadzenia suplementacji diety pacjentów po operacjach bariatrycznych.

    P7S_WG

    W70

    Zna sposoby monitorowania stanu odżywienia pacjenta po zabiegach bariatrycznych.

    P7S_WG

    W71

    Zna wpływ  sposobu żywienia na proces starzenia i długość życia człowieka

    P7S_WG

    W72

    Posiada wiedzę na temat narzędzi i metod oceny stanu odżywienia osób starszych

    P7S_WG

    W73

    Zna zasady diagnostyki przyczyn niedożywienia w starości

    P7S_WG

    W74

    Zna przyczyny i następstwa niedożywienia białkowo-kalorycznego w starości oraz najczęstsze niedobory pokarmowe

    P7S_WG

    W75

    Ma pogłębioną wiedzę na temat związku miedzy sposobem żywienia, zespołem słabości i niesprawnością u osób w wieku podeszłym

    P7S_WG

    W76

    Zna i rozumie pojęcie otyłości sarkopenicznej jako problemu geriatrycznego

    P7S_WG

    W77

    Posiada wiedzę na temat zasad prawidłowego żywienia osób starszych, zapotrzebowania na składniki pokarmowe w starości, postępowania w niedożywieniu i otyłości u osób w wieku podeszłym

    P7S_WG

     

    W78

    Zna przyczyny i zasady postępowania w zaburzeniach połykania u starszych chorych

    P7S_WG

    W79

    Zna rolę prawidłowego stanu jamy ustnej i uzębienia w prawidłowym żywieniu osoby starszej.

    P7S_WG

    W80

    Zna zasady, możliwości i ograniczenia wzbogacania diety oraz stosowania suplementów białkowo-kalorycznych u chorych w starszym wieku

    P7S_WG

    W81

    Zna zasady leczenia nerkozastępczego oraz zasady leczenia żywieniowego w różnych okresach przewlekłej choroby nerek

    P7S_WG

    W82

    Zna podstawy patofizjologii klinicznej i wpływ procesów patologicznych a zwłaszcza zapalenia na metabolizm, trawienie i wchłanianie składników odżywczych.

    P7S_WG

    W83

    Zna rodzaje testów stosowanych w diagnostyce alergii.

    P7S_WG

    W84

    Zna zasady diet eliminacyjnych stosowanych w leczeniu alergii wziewnych.

    P7S_WG

    W85

    Zna zasady diet eliminacyjnych stosowanych w leczeniu alergii pokarmowych.

    P7S_WG

    W86

    Zna zasady diet eliminacyjnych stosowanych w nietolerancjach pokarmowych.

    P7S_WG

    W87

    Zna restrykcje dietetyczne w alergii na leki.

    P7S_WG

    W88

    Zna zasady żywienia pacjentów z chorobami o podłożu autoimmunologicznym.

    P7S_WG

    W89

    Posiada wiedzę z fizjologii oraz patologii przełyku, żołądka, trzustki, wątroby i jelit.

    P7S_WG

    W90

    Zna zasady żywienia w zapaleniach trzustki, w chorobie refluksowej przełyku, dyspepsji, w chorobach wątroby, w chorobach jelit.

    P7S_WG

    W91

    Zna zasady żywienia w alkoholowym i niealkoholowym stłuszczeniu wątroby, marskości wątroby.

    P7S_WG

    W92

    Zna zasady żywienia w nieswoistych zapalnych chorobach jelit.

    P7S_WG

    W93

    Posiada wiedzę dotyczącą wpływu diety i znaczenia stosowania odpowiedniej diety w leczeniu schorzeń hematologicznych i kardiologicznych

    P7S_WG

    W94

    Posiada wiedzę dotyczącą najczęstszych schorzeń hematologicznych i kardiologicznych  na tle wadliwego żywienia

    P7S_WG

    W95

    Zna i potrafi zdefiniować poszczególne jednostki chorobowe w hematologii i kardiologii wynikające z niewłaściwego żywienia

    P7S_WG

    W96

    Rozumie potrzebę realizowania zdrowego stylu życia uwzględniającego racjonalny sposób odżywiania

     

    P7S_WK

    W97

    Zna neurobiologiczne podłoże zaburzeń neurorozwojowych(jakościowych i ilościowych deficytów)stwierdzanych u dzieci ze spektrum autyzmu

    P7S_WG

    W98

    Posiada wiedzę na temat genetycznych uwarunkowań zaburzeń ze spektrum autyzmu i epigenetycznych uwarunkowań autyzmu.

    P7S_WG

    W99

    Zna zasady żywienia dzieci z diagnozą spektrum autyzmu.

    P7S_WG

    W100

    Zna i rozumie rolę mikrobioty jelitowej i jej wpływ na sferę behawioralną dziecka

    P7S_WG

    W101

    Potrafi identyfikować problemy żywieniowe i zdrowotne u dzieci ze spektrum autyzmu w zależności od fenotypu (endofenotypu).

    P7S_WG

    W102

    Zna i rozumie podstawowe mechanizmy wpływające na funkcjonowanie osi jelitowo-mózgowej.

    P7S_WG

    W103

    Zna najczęstsze zaburzenia metaboliczne towarzyszące zaburzeniom rozwojowym u dzieci ze spektrum autyzmu

    P7S_WG

    UMIEJĘTNOŚCI

    U01

    Potrafi zaplanować i przeprowadzić interwencje żywieniową u pacjenta z nowotworem złośliwym

    P7S_UK

    U02

    Posiada umiejętność zaplanowania i przeprowadzenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego

    P7S_UK

    U03

    Potrafi rozpoznać powikłania żywienia dojelitowego i pozajelitowego

    P7S_UK

    U04

    Posiada umiejętność zaplanowania i przeprowadzenia interwencji żywieniowej w okresie okołooperacyjnych u pacjenta z nowotworem złośliwym

    P7S_UK

    U05

    Potrafi przeprowadzić ocenę stanu odżywienia i rozpoznać niedożywienie u pacjenta

    P7S_UW

    U06

    Potrafi określić skutki kacheksji nowotworowej

    P7S_UW

    U07

    Potrafi prowadzić szpitalną dokumentację żywieniową pacjenta

    P7S_UW

    U08

    Potrafi dobrać doustne suplementy pokarmowe w zależności od schorzenia

    P7S_UW

    U09

    Potrafi zaplanować żywienie wcześniaka w kolejnych tygodniach życia.

    P7S_UK

    U10

    Umie dobrać mieszankę sztuczną dla wcześniaka w zależności od jego wieku.

    P7S_UK

    U11

    Umie zaplanować żywienie wcześniaka z wprowadzaniem posiłków stałych w kolejnych miesiącach życia.

     

    P7S_UW

    U12

    Potrafi ocenić aktualne zapotrzebowanie energetyczne i odżywcze pacjenta w zależności od stanu klinicznego.

    P7S_UW

    U13

    Potrafi zapobiegać refeeding syndrome.

    P7S_UK

    U14

    Potrafi odpowiednio skomponować i zbilansować dietę szpitalną (domową) do podaży przez zgłębnik.

    P7S_UK

    U15

    Potrafi komponować mieszaninę do immunożywienia.

    P7S_UK

    U16

    Potrafi ocenić skuteczność prowadzonej terapii żywieniowej.

    P7S_UW

    U17

    Potrafi rozpoznać sepsę i wstrząs septyczny w oparciu o dane kliniczne i badania dodatkowe.

    P7S_UW

    U18

    Potrafi interpretować wyniki badań z zakresu nutrigenetyki/nutrigenomiki.

    P7S_UW

    U19

    Potrafi określić przełożenie praktyczne wyników badań z zakresu nutrigenetyki/nutrigenomiki.

    P7S_UW

    U20

    Potrafi rozróżnić podstawowe rodzaje zaburzeń genetycznych

    P7S_UW

    U21

    Potrafi wdrożyć zasady transferu informacji z DNA na
    białka  w praktyczną pracę z pacjentem

    P7S_UW

    U22

    Umie wykorzystać wiedzę o wpływie genetyki i epigenetyki  na potrzeby żywieniowe człowieka.

    P7S_UW

    U23

    Potrafi zrozumieć wpływ genetyki i epigenetyki na występowanie zaburzeń łaknienia

    P7S_UW

    U24

    Stosuje zachowania terapeutyczne w ramach interwencji  dietetycznych, z wykorzystaniem zasad nutrigenetycznych

    P7S_UW

     

    U25

    Przeprowadza analizę nutrigenetyczną indywidualną oraz grupową pacjenta i jego rodziny (opiekunów)

    P7S_UW

    U26

    Potrafi identyfikować problemy żywieniowe i zdrowotne w przypadku powszechnych schorzeń genetycznych

    P7S_UW

    U27

    Potrafi wskazać perspektywy rozwoju osób z niepełnosprawnością intelektualną wywołaną zmianami genetycznymi wspieranego dietetycznie

    P7S_UW

    U28

    Potrafi dostosować rodzaj diety do potrzeb osób z zaburzeniami genetycznymi takimi jak zespół Downa, zespół Pradera- Williego i zespół Retta

    P7S_UW

    U29

    Potrafi przeprowadzić wywiad oraz ocenić pacjenta po kątem zaburzeń neurologicznych i głównych problemów żywieniowych

    P7S_UK

     

    U30

    Umie uzasadnić powiązania pomiędzy chorobą a wynikami badań laboratoryjnych.

    P7S_UW

    U31

    Potrafi ocenić i rozumie główne problemy żywieniowe pacjentów oraz ich rodzin i otoczenia  w chorobach neurologicznych

    P7S_UW

    U32

    Potrafi udzielić porady żywieniowej pacjentowi z chorobą neurologiczną

     

    P7S_UK

     

    U33

    Potrafi zmotywować pacjenta z nadwagą /otyłością w chorobach zwyrodnieniowo-dyskopatycznych kręgosłupa.

    P7S_UO

    U34

    Potrafi ocenić przydatność suplementów diety w leczeniu choroby Parkinsona, choroby Alzhaimera, stwardnienia rozsianego

    P7S_UW

    U35

    Potrafi przeprowadzić wywiad i wstępnie rozpoznać przyczynę  objawów neurologicznych  w zaburzeniach metabolicznych oraz mineralno-witaminowych

    P7S_UW

    U36

    Potrafi zaplanować i przeprowadzić diagnostykę w podejrzeniu zaburzeń metabolicznych i witaminowo-mineralnych w objawach neurologicznych

    P7S_UW

    U37

    Umie wymienić i scharakteryzować działania pożądane i niepożądane suplementów diety stosowanych w chorobach neurologicznych.

    P7S_UW

     

     

     

    U38

    Potrafi zaplanować sposób żywienia pacjenta otyłego przygotowywanego do zabiegu bariatrycznego.

    P7S_UK

     

    U39

    Potrafi zaplanować sposób żywienia pacjentów zarówno we wczesnym, jak i późnym okresie pooperacyjnym.

    P7S_UK

     

    U40

    Potrafi udzielić porady dietetycznej pacjentowi po zabiegu bariatrycznym.

    P7S_UK

     

    U41

    Potrafi rozpoznać niedobory żywieniowe oraz dobrać doustne suplementy pokarmowe.

    P7S_UW

    U42

    Potrafi przeanalizować potencjalne interakcje żywności ze stosowanymi lekami 

    P7S_UW

    U43

    Potrafi ustalić prawidłowy program  żywieniowy u chorych w podeszłym wieku ze złożonymi problemami klinicznymi

     

    P7S_UK

     

    U44

    Umie wstępnie zdiagnozować zaburzenia połykania u osoby starszej

    P7S_UW

     

    U45

    Potrafi zaplanować i poprowadzić edukację żywieniową indywidualną i grupową

    P7S_UK

     

    U46

    Potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy i ocenić sposób żywienia osoby badanej w oparciu o odpowiednie kwestionariusze. Potrafi zaprojektować i wykonać ankietę wykorzystywaną w analizie danych żywieniowych.

    P7S_UW

    U47

    Potrafi zaplanować  i realizować kompleksowe postępowanie obejmujące żywienie, aktywność fizyczną i styl życia dla osób z nadwagą lub otyłością.

    P7S_UK

     

    U48

    Potrafi określić wartość odżywczą pożywienia  na podstawie tabel wartości odżywczej produktów spożywczych i typowych potraw, programów komputerowych i zalecanych wielkości spożycia (RecommendedDietaryAllowances – RDA).

    P7S_UW

    U49

    Potrafi dobrać odpowiedni test stosowany w diagnostyce alergii.

    P7S_UW

    U50

    Potrafi zaplanować postępowanie dietetyczne pacjenta z alergią wziewną.

    P7S_UK

     

    U51

    Potrafi zaplanować postępowanie dietetyczne pacjenta z alergią pokarmową.

    P7S_UK

    U52

    Potrafi zaplanować postępowanie dietetyczne pacjenta z nietolerancją pokarmową.

    P7S_UK

    U53

    Potrafi zaplanować postępowanie dietetyczne pacjenta z chorobą autoimmunologiczną.

    P7S_UK

    U54

    Potrafi udzielić porady dietetycznej pacjentowi z alergią pokarmową / nietolerancją pokarmową / choroba autoimmunologiczną.

    P7S_UK

    U55

    Potrafi udzielić porady dietetycznej pacjentom z różnymi chorobami przewodu pokarmowego.

    P7S_UK

    U56

    Potrafi zaplanować leczenie dietetyczne pacjenta z chorobą przełyku / chorobą żołądka / chorobą trzustki / chorobą wątroby / chorobą jelit.

    P7S_UK

    U57

    Planuje żywienie w domu pacjentów z chorobami sercowo-naczyniowymi. Potrafi dobrać i wdrożyć odpowiednie zalecenia dietetyczne w określonych problemach zdrowotnych.

    P7S_UW

     

     

    U58

    Potrafi przekazywać zdobytą wiedzę pacjentom i kształtować ich świadomość na temat znaczenia diety w leczeniu chorób hematologicznych i kardiologicznych

     

    U59

    Umie rozpoznawać zagrożenia dla zdrowia spowodowane niewłaściwą dietą ( duży udział w diecie produktów, które powodują choroby sercowo-naczyniowe).

    P7S_UW

    U60

    Zna metody oceny indywidualnego zapotrzebowania na składniki odżywcze u dziecka z diagnozą spektrum autyzmu.

    P7S_UW

    U61

    Potrafi rozpoznać specyficzne  preferencje żywieniowe (pożądania i  awersje)  dzieci z autyzmem. 

    P7S_UW

    U62

    Potrafi podjąć próbę modyfikowania składu mikrobioty poprzez interwencje żywieniowe.

    P7S_UW

    U63

    Potrafi nawiązać relacje z rodziną dziecka ze spektrum autyzmu wymagającego wielospecjalistycznej pomocy i terapii.

    P7S_UK

     

    KOMPETENCJE SPOŁECZNE

    K01

    Jest świadomy poziomu swojej wiedzy i umiejętności i ma potrzebę ciągłego poszerzania i aktualizowania zdobytej wiedzy

    P7S_KR

    K02

    W swojej pracy kieruje się zasadą etyki zawodowej i praw pacjenta, dba o prestiż zawodu.

    P7S_KK

    K03

    Posiada kompetencje do pracy w zespole żywieniowym, w którego skład wchodzą lekarze, farmaceuci, pielęgniarki, dietetycy

    P7S_KK

    K04

    Potrafi brać odpowiedzialność za pracę własną.

    P7S_KR

    K05

    Krytycznie   ocenia  własne i cudze  działania,   przy  zachowaniu   szacunku   dla  różnic światopoglądowych i kulturowych

    P7S_KK

    K06

    Stawia dobro pacjenta na pierwszym miejscu, przestrzega wszelkich praw oraz okazuje szacunek wobec pacjenta.

    P7S_KK

    K07

    Przestrzega tajemnicy zawodowej. Przestrzega praw pacjenta, w tym prawa do rzetelnej informacji na temat proponowanego postępowania żywieniowego.

    P7S_KK

    K08

    Potrafi brać odpowiedzialność za pracę własną.

    P7S_KR

     

    * Objaśnienia oznaczeń:

    W – kategoria wiedzy, U – kategoria umiejętności, K – kategoria kompetencji społecznych

    01, 02, 03 i kolejne – numer efektu uczenia się