Symbol | OPIS KIERUNKOWYCH EFEKTÓW UCZENIA SIĘ Po ukończeniu studiów podyplomowych absolwent: | Odniesienie do charakterystyk drugiego stopnia Polskiej Ramy Kwalifikacji SYMBOL |
WIEDZA |
W01 | Zna definicje, cele i zasady żywienia, zapotrzebowanie na składniki odżywcze pacjenta z nowotworem złośliwym | P7S_WG |
W02 | Zna zasady prowadzenia żywienia dojelitowego i zastosowanie diet przemysłowych w żywieniu dojelitowym pacjenta z nowotworem złośliwym | P7S_WG |
W03 | Zna zasady prowadzenia żywienia pozajelitowego pacjenta z nowotworem złośliwym oraz zasady postępowania w przypadku powikłań żywienia pozajelitowego | P7S_WG |
W04 | Zna definicję, patofizjologię i zasady leczenia i postępowania żywieniowego kacheksji nowotworowej | P7S_WG |
W05 | Zna kryteria diagnozowania niedożywienia u pacjenta z nowotworem złośliwym | P7S_WG |
W06 | Zna definicję, cele i zasady stosowania i doboru doustnych suplementów pokarmowych dla pacjentów z nowotworem złośliwym | P7S_WG |
W07 | Zna zasady postępowania żywieniowego u chorych z rakiem piersi | P7S_WG |
W08 | Posiada pogłębioną wiedzę na temat problemów klinicznych uwarunkowanych wcześniactwem. | P7S_WG |
W09 | Posiada wiedzę na temat odrębności budowy i stopnia dojrzałości przewodu pokarmowego u noworodka urodzonego przedwcześnie i możliwości karmienia enteralnego tych dzieci. | P7S_WG |
W10 | Ma wiedzę na temat potrzeb żywieniowych wcześniaka bezpośrednio po porodzie oraz w kolejnych tygodniach i miesiącach życia (żywienie parenteralne, żywienie troficzne). | P7S_WG |
W11 | Posiada wiedzę na temat metod i technik podawana pokarmu noworodkom urodzonym przedwcześnie. | P7S_WG |
W12 | Zna zalety i korzyści płynące z karmienia wcześniaka mlekiem własnej matki. Zna zasady karmienia piersią, problemy i niepowodzenia w karmieniu piersią. | P7S_WG |
W13 | Zna mieszanki stosowane w żywieniu sztucznym noworodków urodzonych przedwcześnie oraz zasady żywienia wcześniaków w pierwszym roku życia. | P7S_WG |
W14 | Zna metody oceny wydatku energetycznego w różnych stanach klinicznych. | P7S_WG |
W15 | Zna mechanizmy adaptacyjne do niedożywienia i przekarmienia organizmu | P7S_WG |
W16 | Zna kryteria rozpoznawania i zasady leczenia żywieniowego niedożywienia. | P7S_WG |
W17 | Zna patomechanizm głodzenia prostego i stresowego. | P7S_WG |
W18 | Zna metody zapobiegania i leczenia refeeding syndrome. | P7S_WG |
W19 | Posiada wiedzę na temat wskazań i przeciwwskazań do żywienia dojelitowego i pozajelitowego | P7S_WG |
W20 | Posiada wiedzę na temat diet domowych i przemysłowych stosowanych w żywieniu drogą przewodu pokarmowego. | P7S_WG |
W21 | Zna możliwe powikłania żywienia dojelitowego i pozajelitowego i metody monitorowania leczenia żywieniowego | P7S_WG |
W22 | Zna zasady komponowania mieszanin AIO. | P7S_WG |
W23 | Zna zasady immunożywienia, żywienia w okresie okołooperacyjnym, pacjentów oparzonych i z zespołem krótkiego jelita. | P7S_WG |
W24 | Posiada wiedzę na temat żywienia doustnego u chorych z wyłonioną stomią czasową i definitywną. | P7S_WG |
W25 | Posiada wiedzę na temat organizacji i dokumentacji leczenia żywieniowego. | P7S_WG |
W26 | Zna zasady leczenia żywieniowego pacjentów w różnych stanach klinicznych. | P7S_WG |
W27 | Zna następstwa metaboliczne i immunologiczne urazu chirurgicznego i urazu wielonarządowego | P7S_WG |
W28 | Zna skalowanie w zespole niewydolności wielonarządowej – skala MODS, SOFA, LODS, APACHE II, SAPS II, MPM. | P7S_WG |
W29 | Zna wpływ leczenia w OIT na metabolizm ustroju. | P7S_WG |
W30 | Posiada wiedzę na temat obszarów badawczych nutrigenomiki i nutrigenetyki oraz możliwości i ograniczeń w wykorzystaniu doniesień z zakresu nutrigenomiki i nutrigenetyki w praktyce klinicznej | P7S_WG |
W31 | Posiada wiedzę na temat występowania różnych polimorfizmów genetycznych, możliwych interakcji genotyp-dieta, i ich roli w wybranych procesach fizjologicznych/chorobowych. | P7S_WG |
W32 | Potrafi identyfikować problemy żywieniowe i zdrowotne jednostek. Rozumie nutrigenetyczne konsekwencje nieprawidłowej masy ciała. | P7S_WG |
W33 | Zna problematykę chorób psychosomatycznych dietozależnych i nutrigetykozależnych. | P7S_WG |
W34 | Zna i rozumie kliniczną klasyfikację zaburzeń żywieniowych w oparciu o genetykę | P7S_WG |
W35 | Rozumie mechanizmy stojące u podstaw procesów przepisywania informacji z DNA na białka. | P7S_WG |
W36 | Posiada merytoryczną wiedzę na temat wykorzystania poszczególnych szkół nutrigenetycznych w pomocy osobom z zaburzeniami odżywiania | P7S_WG |
W37 | Zna, rozumie i potrafi wykorzystać w codziennej praktyce podstawy genetyki, epigenetyki, farmakologii i farmakoterapii żywieniowej oraz interakcji leków z żywnością oraz potrafi rozpoznać zagrożenia wynikające z tych interakcji. | P7S_WG |
W38 | Zna genetyczne i żywieniowe czynniki ryzyka otyłości, cukrzycy, osteoporozy, anemii, chorób układu krążenia, chorób zapalnych jelit i chorób nowotworowych. | P7S_WG |
W39 | Zna pojecie fenotypu behawioralnego i jego elementy w schorzeniach genetycznych wymagających wsparcia dietetycznego | P7S_WG |
W40 | Posiada pogłębioną wiedzę na temat prawidłowego funkcjonowania roli układu nerwowego w odżywianiu: ośrodek głodu i sytości, węch, smak, połykanie | P7S_WG |
W41 | Student ma wiedzę o ogólnej i szczegółowej budowie układu nerwowego człowieka | P7S_WG |
W42 | Posiada wiedzę na temat badań wykonywanych w laboratorium zakresy wartości prawidłowych dla badań laboratoryjnych | P7S_WG |
W43 | Posiada wiedzę na temat podstawowych badań diagnostycznych w dziedzinie neurologii | P7S_WG |
W44 | Posiada podstawową wiedzę na temat budowy kręgosłupa choroby zwyrodnieniowej kręgosłupa oraz jej przyczyny | P7S_WG |
W45 | Posiada wiedzę na temat roli otyłości w chorobach kręgosłupa | P7S_WG |
W46 | Posiada wiedzę na temat chorób naczyniowych mózgu, udaru niedokrwiennego i krwotocznego mózgu | P7S_WG |
W47 | Posiada wiedzę na temat czynników ryzyka w chorobach naczyniowych mózgu, roli diety oraz stylu życia i suplementacji | P7S_WG |
W48 | Posiada wiedzę na temat żywienia i suplemantacji we wczesnych i późnych fazach udaru oraz w stanach ciężkich i we wtórnej profilaktyce udaru | P7S_WG |
W49 | Zna regulacje prawne dotyczące stosowania suplementów diety i dodatków do żywności w Polsce, zna rynek suplementów diety, rodzaje i klasyfikację suplementów i dodatków do żywności. | P7S_WK |
W50 | Zna rodzaje i formy diet przemysłowych stosowanych w leczeniu ciężkich stanów w neurologii. | P7S_WG |
W51 | Prezentuje rozszerzoną wiedzę z zakresu rozpoznawania podstawowych zagrożeń zdrowia ludności związanych z jakością środowiska, stylem życia, sposobem żywienia, wykonywaną pracą oraz innymi czynnikami ryzyka zdrowotnego | P7S_WG |
W52 | Zna i rozumie pojęcie chorób zwyrodnieniowych mózgu, potrafi wymienić choroby neurozwyrodnieniowe mózgu, omówić ich przyczyny i charakterystykę i podstawową diagnostykę. | P7S_WG |
W53 | Posiada wiedzę związaną z chorobą Parkinsona , jej objawy, przebieg , leczenie i diagnostykę. | P7S_WG |
W54 | Zna główne problemy oraz zaburzenia związane z żywieniem, leczeniem i suplementacją w chorobie Parkinsona | P7S_WG |
W55 | Posiada wiedzę związaną z chorobą Alzhaimera, jej objawy przebieg , leczenie i diagnostykę. | P7S_WG |
W56 | Zna główne problemy oraz zaburzenia związane z żywieniem, leczeniem i suplementacją w chorobie Alzhaimera | P7S_WG |
W57 | Zna pojęcie chorób demielinizacyjnych mózgu, ich przyczyny i charakterystykę i podstawową diagnostykę. | P7S_WG |
W58 | Posiada wiedzę na temat stwardnienia rozsianego, objawy, przebieg, diagnostykę i leczenie. | P7S_WG |
W59 | Zna główne problemy oraz zaburzenia związane z żywieniem, leczeniem i suplementacją w stwardnieniu rozsianym | P7S_WG |
W60 | Rozumie problemy otoczenia i rodziny pacjentów z chorobą Alzhaimera związane z żywieniem i zaburzeniami odżywiania pacjenta. | P7S_WG |
W61 | Zna interakcje leków z żywnością i suplementacją w chorobach neurologicznych | P7S_WG |
W62 | Wykazuje znajomość zmian organicznych, czynnościowych i metabolicznych zachodzących w ustroju w przebiegu chorób neurologicznych oraz wynikających z jej przebiegu zaburzeń odżywiania. | P7S_WG |
W63 | Zna i potrafi wprowadzać aktualnie rekomendowane zasady dieto terapii w chorobach neurologicznych. | P7S_WG |
W64 | Zna zaburzenia i objawy neurologiczne w przebiegu zaburzeń metabolicznych i w niedoborach mineralno-witaminowych. | P7S_WG |
W65 | Posiada wiedzę na temat diagnostyki laboratoryjnej i możliwości wyrównywania farmakologicznego, żywieniowego i suplementacji w zaburzeniach metabolicznych oraz niedoborach mineralno-witaminowych | P7S_WG |
W66 | Zna wskazania i przeciwwskazań do chirurgicznego leczenia otyłości oraz rodzaje i specyfikę zabiegów bariatrycznych, a także powikłania z nimi związane. | P7S_WG |
W67 | Zna cele i zasady żywienia pacjenta otyłego przed i po zabiegu bariatrycznym. | P7S_WG |
W68 | Zna najczęstsze problemy związane z żywieniem po operacjach bariatrycznych. | P7S_WG |
W69 | Zna cele oraz zasady prowadzenia suplementacji diety pacjentów po operacjach bariatrycznych. | P7S_WG |
W70 | Zna sposoby monitorowania stanu odżywienia pacjenta po zabiegach bariatrycznych. | P7S_WG |
W71 | Zna wpływ sposobu żywienia na proces starzenia i długość życia człowieka | P7S_WG |
W72 | Posiada wiedzę na temat narzędzi i metod oceny stanu odżywienia osób starszych | P7S_WG |
W73 | Zna zasady diagnostyki przyczyn niedożywienia w starości | P7S_WG |
W74 | Zna przyczyny i następstwa niedożywienia białkowo-kalorycznego w starości oraz najczęstsze niedobory pokarmowe | P7S_WG |
W75 | Ma pogłębioną wiedzę na temat związku miedzy sposobem żywienia, zespołem słabości i niesprawnością u osób w wieku podeszłym | P7S_WG |
W76 | Zna i rozumie pojęcie otyłości sarkopenicznej jako problemu geriatrycznego | P7S_WG |
W77 | Posiada wiedzę na temat zasad prawidłowego żywienia osób starszych, zapotrzebowania na składniki pokarmowe w starości, postępowania w niedożywieniu i otyłości u osób w wieku podeszłym | P7S_WG |
W78 | Zna przyczyny i zasady postępowania w zaburzeniach połykania u starszych chorych | P7S_WG |
W79 | Zna rolę prawidłowego stanu jamy ustnej i uzębienia w prawidłowym żywieniu osoby starszej. | P7S_WG |
W80 | Zna zasady, możliwości i ograniczenia wzbogacania diety oraz stosowania suplementów białkowo-kalorycznych u chorych w starszym wieku | P7S_WG |
W81 | Zna zasady leczenia nerkozastępczego oraz zasady leczenia żywieniowego w różnych okresach przewlekłej choroby nerek | P7S_WG |
W82 | Zna podstawy patofizjologii klinicznej i wpływ procesów patologicznych a zwłaszcza zapalenia na metabolizm, trawienie i wchłanianie składników odżywczych. | P7S_WG |
W83 | Zna rodzaje testów stosowanych w diagnostyce alergii. | P7S_WG |
W84 | Zna zasady diet eliminacyjnych stosowanych w leczeniu alergii wziewnych. | P7S_WG |
W85 | Zna zasady diet eliminacyjnych stosowanych w leczeniu alergii pokarmowych. | P7S_WG |
W86 | Zna zasady diet eliminacyjnych stosowanych w nietolerancjach pokarmowych. | P7S_WG |
W87 | Zna restrykcje dietetyczne w alergii na leki. | P7S_WG |
W88 | Zna zasady żywienia pacjentów z chorobami o podłożu autoimmunologicznym. | P7S_WG |
W89 | Posiada wiedzę z fizjologii oraz patologii przełyku, żołądka, trzustki, wątroby i jelit. | P7S_WG |
W90 | Zna zasady żywienia w zapaleniach trzustki, w chorobie refluksowej przełyku, dyspepsji, w chorobach wątroby, w chorobach jelit. | P7S_WG |
W91 | Zna zasady żywienia w alkoholowym i niealkoholowym stłuszczeniu wątroby, marskości wątroby. | P7S_WG |
W92 | Zna zasady żywienia w nieswoistych zapalnych chorobach jelit. | P7S_WG |
W93 | Posiada wiedzę dotyczącą wpływu diety i znaczenia stosowania odpowiedniej diety w leczeniu schorzeń hematologicznych i kardiologicznych | P7S_WG |
W94 | Posiada wiedzę dotyczącą najczęstszych schorzeń hematologicznych i kardiologicznych na tle wadliwego żywienia | P7S_WG |
W95 | Zna i potrafi zdefiniować poszczególne jednostki chorobowe w hematologii i kardiologii wynikające z niewłaściwego żywienia | P7S_WG |
W96 | Rozumie potrzebę realizowania zdrowego stylu życia uwzględniającego racjonalny sposób odżywiania | P7S_WK |
W97 | Zna neurobiologiczne podłoże zaburzeń neurorozwojowych(jakościowych i ilościowych deficytów)stwierdzanych u dzieci ze spektrum autyzmu | P7S_WG |
W98 | Posiada wiedzę na temat genetycznych uwarunkowań zaburzeń ze spektrum autyzmu i epigenetycznych uwarunkowań autyzmu. | P7S_WG |
W99 | Zna zasady żywienia dzieci z diagnozą spektrum autyzmu. | P7S_WG |
W100 | Zna i rozumie rolę mikrobioty jelitowej i jej wpływ na sferę behawioralną dziecka | P7S_WG |
W101 | Potrafi identyfikować problemy żywieniowe i zdrowotne u dzieci ze spektrum autyzmu w zależności od fenotypu (endofenotypu). | P7S_WG |
W102 | Zna i rozumie podstawowe mechanizmy wpływające na funkcjonowanie osi jelitowo-mózgowej. | P7S_WG |
W103 | Zna najczęstsze zaburzenia metaboliczne towarzyszące zaburzeniom rozwojowym u dzieci ze spektrum autyzmu | P7S_WG |
UMIEJĘTNOŚCI |
U01 | Potrafi zaplanować i przeprowadzić interwencje żywieniową u pacjenta z nowotworem złośliwym | P7S_UK |
U02 | Posiada umiejętność zaplanowania i przeprowadzenia żywienia dojelitowego i pozajelitowego | P7S_UK |
U03 | Potrafi rozpoznać powikłania żywienia dojelitowego i pozajelitowego | P7S_UK |
U04 | Posiada umiejętność zaplanowania i przeprowadzenia interwencji żywieniowej w okresie okołooperacyjnych u pacjenta z nowotworem złośliwym | P7S_UK |
U05 | Potrafi przeprowadzić ocenę stanu odżywienia i rozpoznać niedożywienie u pacjenta | P7S_UW |
U06 | Potrafi określić skutki kacheksji nowotworowej | P7S_UW |
U07 | Potrafi prowadzić szpitalną dokumentację żywieniową pacjenta | P7S_UW |
U08 | Potrafi dobrać doustne suplementy pokarmowe w zależności od schorzenia | P7S_UW |
U09 | Potrafi zaplanować żywienie wcześniaka w kolejnych tygodniach życia. | P7S_UK |
U10 | Umie dobrać mieszankę sztuczną dla wcześniaka w zależności od jego wieku. | P7S_UK |
U11 | Umie zaplanować żywienie wcześniaka z wprowadzaniem posiłków stałych w kolejnych miesiącach życia. | P7S_UW |
U12 | Potrafi ocenić aktualne zapotrzebowanie energetyczne i odżywcze pacjenta w zależności od stanu klinicznego. | P7S_UW |
U13 | Potrafi zapobiegać refeeding syndrome. | P7S_UK |
U14 | Potrafi odpowiednio skomponować i zbilansować dietę szpitalną (domową) do podaży przez zgłębnik. | P7S_UK |
U15 | Potrafi komponować mieszaninę do immunożywienia. | P7S_UK |
U16 | Potrafi ocenić skuteczność prowadzonej terapii żywieniowej. | P7S_UW |
U17 | Potrafi rozpoznać sepsę i wstrząs septyczny w oparciu o dane kliniczne i badania dodatkowe. | P7S_UW |
U18 | Potrafi interpretować wyniki badań z zakresu nutrigenetyki/nutrigenomiki. | P7S_UW |
U19 | Potrafi określić przełożenie praktyczne wyników badań z zakresu nutrigenetyki/nutrigenomiki. | P7S_UW |
U20 | Potrafi rozróżnić podstawowe rodzaje zaburzeń genetycznych | P7S_UW |
U21 | Potrafi wdrożyć zasady transferu informacji z DNA na białka w praktyczną pracę z pacjentem | P7S_UW |
U22 | Umie wykorzystać wiedzę o wpływie genetyki i epigenetyki na potrzeby żywieniowe człowieka. | P7S_UW |
U23 | Potrafi zrozumieć wpływ genetyki i epigenetyki na występowanie zaburzeń łaknienia | P7S_UW |
U24 | Stosuje zachowania terapeutyczne w ramach interwencji dietetycznych, z wykorzystaniem zasad nutrigenetycznych | P7S_UW |
U25 | Przeprowadza analizę nutrigenetyczną indywidualną oraz grupową pacjenta i jego rodziny (opiekunów) | P7S_UW |
U26 | Potrafi identyfikować problemy żywieniowe i zdrowotne w przypadku powszechnych schorzeń genetycznych | P7S_UW |
U27 | Potrafi wskazać perspektywy rozwoju osób z niepełnosprawnością intelektualną wywołaną zmianami genetycznymi wspieranego dietetycznie | P7S_UW |
U28 | Potrafi dostosować rodzaj diety do potrzeb osób z zaburzeniami genetycznymi takimi jak zespół Downa, zespół Pradera- Williego i zespół Retta | P7S_UW |
U29 | Potrafi przeprowadzić wywiad oraz ocenić pacjenta po kątem zaburzeń neurologicznych i głównych problemów żywieniowych | P7S_UK |
U30 | Umie uzasadnić powiązania pomiędzy chorobą a wynikami badań laboratoryjnych. | P7S_UW |
U31 | Potrafi ocenić i rozumie główne problemy żywieniowe pacjentów oraz ich rodzin i otoczenia w chorobach neurologicznych | P7S_UW |
U32 | Potrafi udzielić porady żywieniowej pacjentowi z chorobą neurologiczną | P7S_UK |
U33 | Potrafi zmotywować pacjenta z nadwagą /otyłością w chorobach zwyrodnieniowo-dyskopatycznych kręgosłupa. | P7S_UO |
U34 | Potrafi ocenić przydatność suplementów diety w leczeniu choroby Parkinsona, choroby Alzhaimera, stwardnienia rozsianego | P7S_UW |
U35 | Potrafi przeprowadzić wywiad i wstępnie rozpoznać przyczynę objawów neurologicznych w zaburzeniach metabolicznych oraz mineralno-witaminowych | P7S_UW |
U36 | Potrafi zaplanować i przeprowadzić diagnostykę w podejrzeniu zaburzeń metabolicznych i witaminowo-mineralnych w objawach neurologicznych | P7S_UW |
U37 | Umie wymienić i scharakteryzować działania pożądane i niepożądane suplementów diety stosowanych w chorobach neurologicznych. | P7S_UW |
U38 | Potrafi zaplanować sposób żywienia pacjenta otyłego przygotowywanego do zabiegu bariatrycznego. | P7S_UK |
U39 | Potrafi zaplanować sposób żywienia pacjentów zarówno we wczesnym, jak i późnym okresie pooperacyjnym. | P7S_UK |
U40 | Potrafi udzielić porady dietetycznej pacjentowi po zabiegu bariatrycznym. | P7S_UK |
U41 | Potrafi rozpoznać niedobory żywieniowe oraz dobrać doustne suplementy pokarmowe. | P7S_UW |
U42 | Potrafi przeanalizować potencjalne interakcje żywności ze stosowanymi lekami | P7S_UW |
U43 | Potrafi ustalić prawidłowy program żywieniowy u chorych w podeszłym wieku ze złożonymi problemami klinicznymi | P7S_UK |
U44 | Umie wstępnie zdiagnozować zaburzenia połykania u osoby starszej | P7S_UW |
U45 | Potrafi zaplanować i poprowadzić edukację żywieniową indywidualną i grupową | P7S_UK |
U46 | Potrafi przeprowadzić wywiad żywieniowy i ocenić sposób żywienia osoby badanej w oparciu o odpowiednie kwestionariusze. Potrafi zaprojektować i wykonać ankietę wykorzystywaną w analizie danych żywieniowych. | P7S_UW |
U47 | Potrafi zaplanować i realizować kompleksowe postępowanie obejmujące żywienie, aktywność fizyczną i styl życia dla osób z nadwagą lub otyłością. | P7S_UK |
U48 | Potrafi określić wartość odżywczą pożywienia na podstawie tabel wartości odżywczej produktów spożywczych i typowych potraw, programów komputerowych i zalecanych wielkości spożycia (RecommendedDietaryAllowances – RDA). | P7S_UW |
U49 | Potrafi dobrać odpowiedni test stosowany w diagnostyce alergii. | P7S_UW |
U50 | Potrafi zaplanować postępowanie dietetyczne pacjenta z alergią wziewną. | P7S_UK |
U51 | Potrafi zaplanować postępowanie dietetyczne pacjenta z alergią pokarmową. | P7S_UK |
U52 | Potrafi zaplanować postępowanie dietetyczne pacjenta z nietolerancją pokarmową. | P7S_UK |
U53 | Potrafi zaplanować postępowanie dietetyczne pacjenta z chorobą autoimmunologiczną. | P7S_UK |
U54 | Potrafi udzielić porady dietetycznej pacjentowi z alergią pokarmową / nietolerancją pokarmową / choroba autoimmunologiczną. | P7S_UK |
U55 | Potrafi udzielić porady dietetycznej pacjentom z różnymi chorobami przewodu pokarmowego. | P7S_UK |
U56 | Potrafi zaplanować leczenie dietetyczne pacjenta z chorobą przełyku / chorobą żołądka / chorobą trzustki / chorobą wątroby / chorobą jelit. | P7S_UK |
U57 | Planuje żywienie w domu pacjentów z chorobami sercowo-naczyniowymi. Potrafi dobrać i wdrożyć odpowiednie zalecenia dietetyczne w określonych problemach zdrowotnych. | P7S_UW |
U58 | Potrafi przekazywać zdobytą wiedzę pacjentom i kształtować ich świadomość na temat znaczenia diety w leczeniu chorób hematologicznych i kardiologicznych | |
U59 | Umie rozpoznawać zagrożenia dla zdrowia spowodowane niewłaściwą dietą ( duży udział w diecie produktów, które powodują choroby sercowo-naczyniowe). | P7S_UW |
U60 | Zna metody oceny indywidualnego zapotrzebowania na składniki odżywcze u dziecka z diagnozą spektrum autyzmu. | P7S_UW |
U61 | Potrafi rozpoznać specyficzne preferencje żywieniowe (pożądania i awersje) dzieci z autyzmem. | P7S_UW |
U62 | Potrafi podjąć próbę modyfikowania składu mikrobioty poprzez interwencje żywieniowe. | P7S_UW |
U63 | Potrafi nawiązać relacje z rodziną dziecka ze spektrum autyzmu wymagającego wielospecjalistycznej pomocy i terapii. | P7S_UK |
KOMPETENCJE SPOŁECZNE |
K01 | Jest świadomy poziomu swojej wiedzy i umiejętności i ma potrzebę ciągłego poszerzania i aktualizowania zdobytej wiedzy | P7S_KR |
K02 | W swojej pracy kieruje się zasadą etyki zawodowej i praw pacjenta, dba o prestiż zawodu. | P7S_KK |
K03 | Posiada kompetencje do pracy w zespole żywieniowym, w którego skład wchodzą lekarze, farmaceuci, pielęgniarki, dietetycy | P7S_KK |
K04 | Potrafi brać odpowiedzialność za pracę własną. | P7S_KR |
K05 | Krytycznie ocenia własne i cudze działania, przy zachowaniu szacunku dla różnic światopoglądowych i kulturowych | P7S_KK |
K06 | Stawia dobro pacjenta na pierwszym miejscu, przestrzega wszelkich praw oraz okazuje szacunek wobec pacjenta. | P7S_KK |
K07 | Przestrzega tajemnicy zawodowej. Przestrzega praw pacjenta, w tym prawa do rzetelnej informacji na temat proponowanego postępowania żywieniowego. | P7S_KK |
K08 | Potrafi brać odpowiedzialność za pracę własną. | P7S_KR |