Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Program studiów.
  • Program studiów.
  • Ostatnia zmiana 11.05.2017 przez Dziekanat Wydziału Nauk o Zdrowiu

    Program studiów

    PROGRAM

    STUDIÓW PODYPLOMOWYCH

     

    I. INFORMACJE OGÓLNE

    1. Nazwa jednostki prowadzącej studia podyplomowe: Wydział Nauk o Zdrowiu UMB
    2. Nazwa studiów podyplomowych: Dietetyka kliniczna
    3. Czas trwania studiów podyplomowych: 1 rok akademicki
    4. Forma studiów podyplomowych: niestacjonarny
    5. Założenia i cele ogólne:

    Studia obejmują zagadnienia z dziedziny: dietetyki, onkologii, gastroenterologii, bariatrii, neurologii, zaburzeń metabolicznych, kardiologii, hematologii, nutrigenetyki, epigenetyki, immunologii, nefrologii, geriatrii, żywienia klinicznego, diagnostyki laboratoryjnej oraz farmakoterapii. Utworzenie studiów podyplomowych  z „Dietetyki klinicznej” jest wyjściem naprzeciw oczekiwaniom absolwentów medycznych uczelni wyższych. Absolwent będzie w stanie ocenić potrzeby żywieniowe pacjentóww różnych stanach klinicznych wymagających opieki interdyscyplinarnej. Będzie posiadał wiedzę i umiejętność opieki dietetycznej nad pacjentem ze szczególnymi potrzebami żywieniowymi. Zdobyte kwalifikacje umożliwią zatrudnienie absolwenta w instytucjach zajmujących się opieką medyczną nad osobami wymagającymi szczególnej opieki żywieniowej.

    1. Liczba semestrów: 2
    2. Łączna liczba punktów ECTS konieczna do uzyskania kwalifikacji podyplomowych: 35
    3. Łączna liczba godzin dydaktycznych: 176
    4. Program studiów uchwalony na posiedzeniu R W 21.03.2017, obowiązuje od roku akademickiego 17/18

     

    II. WYKAZ PRZEDMIOTÓW WRAZ Z PRZYPISANĄ IM LICZBĄ PUNKTÓW ECTS I ODNIESIENIEM DO EFEKTÓW KSZTAŁCENIA.

     

    Lp.

    NAZWA PRZEDMIOTU

    ECTS

    ODNIESIENIE DO EFEKTÓW KSZTAŁCENIA

    Sposób weryfikowania

    Sposób dokumentowania

    1.

    Żywienie w chorobach nowotworowych

    2

    K-W01 - K-W14;

    K-U01 - K-U13;

    K-K01 - K-K05.

    (zaliczenie, obserwacja pracy studenta;

    bieżąca informacja zwrotna;

    ocena aktywności studenta w czasie zajęć, test wielokrotnego wyboru /MCQ/)

    Protokół egzaminacyjny,

    Karta okresowych osiągnięć słuchacza

    2.

    Żywienie w gastroenterologii

    2

    K-W159 - K-W162;

    K-U107 - K-U108;

    K-K01 - K-K04.

    (zaliczenie, obserwacja pracy studenta;

    bieżąca informacja zwrotna;

    ocena aktywności studenta w czasie zajęć, test wielokrotnego wyboru /MCQ/)

    Protokół egzaminacyjny,

    Karta okresowych osiągnięć słuchacza

    3.

    Bariatria, żywienie przed i po zabiegu bariatrycznym

    4

    K-W126 - K-W132;

    K-U80 - K-U84;

    K-K01 - K-K04,

    K-K23.

    (zaliczenie, obserwacja pracy studenta;

    bieżąca informacja zwrotna;

    ocena aktywności studenta w czasie zajęć, test wielokrotnego wyboru /MCQ/)

    Protokół egzaminacyjny,

    Karta okresowych osiągnięć słuchacza

    4.

    Terapia żywieniowa w schorzeniach neurologicznych

    3

    K-W83 - K-W125;

    K-U54 - K-U79;

    K-K18 - K-K22,

     K-K08, K-K14.

    (zaliczenie, obserwacja pracy studenta;

    bieżąca informacja zwrotna;

    ocena aktywności studenta w czasie zajęć, test wielokrotnego wyboru /MCQ/)

    Protokół egzaminacyjny,

    Karta okresowych osiągnięć słuchacza

    5.

    Terapia żywieniowa w chorobach kardiologicznych i hematologicznych

    2

    K-W163 - K-W168;

    K-U109 - K-U112;

    K-K01 - K-K04.

    (zaliczenie, obserwacja pracy studenta;

    bieżąca informacja zwrotna;

    ocena aktywności studenta w czasie zajęć, test wielokrotnego wyboru /MCQ/)

    Protokół egzaminacyjny,

    Karta okresowych osiągnięć słuchacza

    6.

    Nutrigenetyka i epigenetyka

    3

    K-W56 - K-W82;

    K-U35 - K-U53;

     K-K03, K-K12,

    K-K15, K-K17,

    K-K18.

    (zaliczenie, obserwacja pracy studenta;

    bieżąca informacja zwrotna;

    ocena aktywności studenta w czasie zajęć, test wielokrotnego wyboru /MCQ/)

    Protokół egzaminacyjny,

    Karta okresowych osiągnięć słuchacza

    7.

    Terapia żywieniowa w schorzeniach immunologicznych

    2

    K-W153 - K-W158;

    K-U101 - K-U106;

    K-K01 - K-K04.

    (zaliczenie, obserwacja pracy studenta;

    bieżąca informacja zwrotna;

    ocena aktywności studenta w czasie zajęć, test wielokrotnego wyboru /MCQ/)

    Protokół egzaminacyjny,

    Karta okresowych osiągnięć słuchacza

    8.

    Żywienie w chorobach nerek i dializoterapii

    2

    K-W145 - K-W152;

    K-U89 - K-U100;

    K-K02, K-K06,

    K-K14.

    (zaliczenie, obserwacja pracy studenta;

    bieżąca informacja zwrotna;

    ocena aktywności studenta w czasie zajęć, test wielokrotnego wyboru /MCQ/)

    Protokół egzaminacyjny,

    Karta okresowych osiągnięć słuchacza

    9.

    Żywienie pacjenta geriatrycznego

    2

    K-W133 –

    K-W144;

    K-U85 - K-U88;

    K-K24 - K-K27.

    (zaliczenie, obserwacja pracy studenta;

    bieżąca informacja zwrotna;

    ocena aktywności studenta w czasie zajęć, test wielokrotnego wyboru /MCQ/)

    Protokół egzaminacyjny,

    Karta okresowych osiągnięć słuchacza

    10.

    Żywienie kliniczne

    12

    K-W15 - K-W49;

    K-U14 - K-U29;

    K-K06 - K-K17.

    (zaliczenie, obserwacja pracy studenta;

    bieżąca informacja zwrotna;

    ocena aktywności studenta w czasie zajęć, test wielokrotnego wyboru /MCQ/)

    Protokół egzaminacyjny,

    Karta okresowych osiągnięć słuchacza

    11.

    Szkolenie biblioteczne

    -

    -

     

     

    12.

    Praca końcowa

    1

    -

     

     

     

    Ogółem:

    35

     

     

     

     

    III. WYMIAR, FORMY I ZASADY ODBYWANIA PRAKTYK ZAWODOWYCHwraz z przyporządkowaną im liczbą punktów ECTS (jeżeli program studiów podyplomowych przewiduje realizację praktyk):

    Program nie przewiduje praktyk zawodowych

    IV. WARUNKI UKOŃCZENIA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH

    Zaliczenie testowe  przedmiotów realizowanych w programie studiów oraz złożenie pracy końcowej.