Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Plan studiów podyplomowych.
  • Ostatnia zmiana 05.07.2021 przez Dziekanat Wydziału Nauk o Zdrowiu

    Plan studiów podyplomowych

    rok akademicki 2019/2020

     

    Nazwa jednostki prowadzącej studia podyplomowe Wydział Nauk o Zdrowiu UMB  - Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego

    Nazwa studiów podyplomowych „Psychodietetyka”

     

    Lp.

    NAZWA PRZEDMIOTU

     

     

    Semestr I (zimowy), liczba godzin zajęć

     

     

     

    wykłady

    ćwiczenia

    seminaria

    Godziny bez nauczyciela

    Godziny ogółem

    ECTS

    Forma

    zakończenia

    (zaliczenie)

    1.  

    Szkolenie biblioteczne (Biblioteka UMB)

    1

     

     

    -

    1

    -

    -

    1.

    Żywienie człowieka

    Z-d Dietetyki i Żywienia Klinicznego (dr hab.n.med. Lucyna Ostrowska –wykłady, mgr Agnieszka Wendołowicz –sem.)

    10

     

    10

    80

    100

    4 (1N, 3 BN

    Zal

    2.

    Diagnostyka laboratoryjna w pracy psychodietetyka

    Z-d Diagnostyki Biochemicznej
    (dr n. med. Karolina Orywal)

    10

     

    10

    15

    35

    1(0,5 N; 0,5 BN)

    Zal

    3.

    Podstawy dietetyki i dietoterapii

    Z-d Dietetyki i Żywienia Klinicznego (mgr Diana Wasiluk, mgr Anna Golonko)

    10

     

    10

    80

    100

    4(1N; 3BN)

    Zal

    4.

    Psychologia żywienia

    Z-d Dietetyki i Żywienia Klinicznego (mgr Magdalena Lech)

    10

     

    10

    80

    100

    4(1N; 3BN)

    Zal

    5.

    Psychologia osobowości i motywacji

    Klinika Psychiatrii (mgr Anna Rogowska-Zach)

    10

     

    10

    80

    100

    4(1N; 3BN

    Zal

     

    Ogółem :

    51

     

    50

    335

    436

    17(4,5N, 12,5 BN)

     

     

    Lp.

    NAZWA PRZEDMIOTU

     

     

    Semestr II (letni), liczba godzin zajęć

     

     

     

    wykłady

    ćwiczenia

    seminaria

    Godziny bez nauczyciela

    Godziny ogółem

    ECTS

    Forma

    zakończenia

    (zaliczenie/ egzamin)

    6.

    Poradnictwo dietetyczne

    Z-d Dietetyki i Żywienia Klinicznego (mgr Katarzyna Witczak-Sawczuk,

    mgr Marta Jastrzębska- Mierzyńska)

    10

     

    10

    80

    100

    4(1 N; 3BN)

    Zal

    7.

    Suplementy diety, dodatki do żywności

    Z-d Biotechnologii Żywności
    (dr hab. n. med. Anna Witkowska, dr hab. n. med. Małgorzata Zujko)

    10

     

     

    15

    25

    1(0,5 N; 0,5 BN)

    Zal

    8.

    Terapia osób z zaburzeniami odżywiania z elementami etyki

    Klinika Psychiatrii (mgr Anna Rogowska-Zach)

    Studium Filozofii i Psychologii Człowieka (dr hab. Barbara Polityńska-Lewko)

    10

     

    15

    100

    125

    5(1  N;
    4 BN)

    Zal

    9.

    Psychodietetyka w praktyce – warsztaty

    Z-d Dietetyki i Żywienia Klinicznego (mgr Magdalena Lech)

    10

     

    10

    55

    75

    3 (1N; 2BN)

    Zal

    10.

    Zaburzenia psychiczne i uzależnienia

    Klinika Psychiatrii (dr hab. n. med. Napoleon Waszkiewicz)

    10

     

    10

    55

    75

    3 (1N; 2BN)

    Zal

    11

    Interakcje leków z żywnością

    Z-d Farmakologii Doświadczalnej
    (prof. dr hab. n. med.
    Halina Car,
    dr n. med.
    Sławomir Prokopiuk)

    10

     

     

    15

    25

    1 (0,5N; 0,5 BN)

    Zal

    12

    Praca końcowa

     

     

    5h/osoba

    20

    25

    1 BN

    Zal

     

    Ogółem :

    60

     

    50

    340

    450

    18 (5 N, 13 BN)