• Ostatnia zmiana 28.02.2019 przez Studenckie Towarzystwo Naukowe

    Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Bromatologii

     

    Kierownik jednostki:

    prof. dr hab. n. farm. Maria H. Borawska

     

    Opiekun koła naukowego:

    dr hab. n. farm. Renata Markiewicz-Żukowska

     

    Przewodniczący koła naukowego:

    Joanna Bielecka, Dietetyka II rok mgr

    e-mail: joannabielecka95@gmail.com

    tel.: 786 975 039

     

    Profil prac naukowych:

    1. Ocena sposobu żywienia oraz stanu odżywienia różnych populacji ludzi.

    2. Ocena wpływu nawyków żywieniowych na poziom składników mineralnych w surowicy i w innym materiale biologicznym.

    3. Badanie wpływu substancji pochodzenia naturalnego na komórki skóry ludzkiej.

    4. Ocena jakości suplementów diety i ich znaczenie w zapobieganiu niedoborom żywieniowym.

     

     

    Praca praktyczna:

    1. Przeprowadzanie ankiet, wywiadów żywieniowych w populacji studentów.

    2. Zapoznanie się z programem komputerowym Dieta.6, wprowadzanie jadłospisów do programu i analiza składu diet.

    3. Badanie stanu odżywienia organizmu.

    4. Przygotowanie prób i oznaczanie stężenia mikro- i makroelementów oraz pierwiastków toksycznych w różnych produktach spożywczych, suplementach diety i materiale biologicznym.

    5. Wykorzystanie hodowli komórkowych fibroblastów w ocenie wpływu wyciągów z produktów pochodzenia naturalnego na ich przeżywalność.

     

    Członkowie koła naukowego:

    1. Patrycja Dudzińska, Farmacja V rok
    2. Anna Kozina, Farmacja V rok
    3. Paulina Popławska, Farmacja V rok
    4. Agata Walendziuk, Farmacja V rok
    5. Alina Walnicka, Farmacja V rok
    6. Agnieszka Dobrzyńska, Farmacja IV rok
    7. Daria Filipowicz, Farmacja IV rok
    8. Katarzyna Foltman, Farmacja IV rok
    9. Paweł Horyłek, Farmacja IV rok
    10. Monika Grabia, Dietetyka USM II rok
    11. Diana Raciborska, Dietetyka USM II rok