Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Bromatologii.
  • Ostatnia zmiana 25.09.2023 przez Administrator UMB

    Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Bromatologii

     

    Kierownik jednostki:

     

    prof. dr hab. n. farm.Katarzyna Socha

     

    Opiekun koła naukowego:

     

    dr hab. n. farm. Renata Markiewicz-Żukowska

     

    Przewodniczący koła naukowego:

     

    Jakub Perkowski, lekarski, II rok 

    e-mail: 39927@student.umb.edu.pl

    tel.: 796522026

     

    Profil prac naukowych:

     

    1. Badanie jakości produktów spożywczych.
    2. Ocena sposobu żywienia oraz stanu odżywienia różnych populacji ludzi z uwzględnieniem aspektów profilaktyki chorób cywilizacyjnych. 
    3. Ocena wpływu nawyków żywieniowych na stężenie składników mineralnych w surowicy i w innym materiale biologicznym. 
    4. Ocena jakości suplementów diety i ich znaczenie w zapobieganiu niedoborom żywieniowym oraz wspomaganiu terapii wybranych schorzeń. 
    5. Badanie wpływu substancji pochodzenia naturalnego na komórki skóry ludzkiej. 
    6. Poszukiwanie wśród substancji pochodzenia naturalnego związków o potencjalnych właściwościach p-nowotworowych (badania in vitro).

     

    Praca praktyczna:


    1. Przeprowadzanie ankiet, wywiadów żywieniowych w populacji studentów.
    2. Zapoznanie się z programem komputerowym Dieta.6, wprowadzanie jadłospisów do programu i nabywanie umiejętności prawidłowej interpretacji otrzymanych wyników
    3. Analizowanie składu ciała z wykorzystaniem metody bioimpedancji elektrycznej.
    4. Badanie stanu odżywienia organizmu z wykorzystaniem różnych metod.
    5. Przygotowanie prób i oznaczanie stężenia mikro- i makroelementów oraz pierwiastków toksycznych w różnych produktach spożywczych, suplementach diety i materiale biologicznym.
    6. Zapoznanie się z pracą w laboratorium hodowli komórkowych i poznanie metod wykorzystywanych w badaniach in vitro.
     

    Członkowie koła naukowego:

     

    1. Aleksandra Jaworowska, kosmetologia I rok USM
    2. Maria Maleszewska, kosmetologia I rok USM
    3. Julia Ostrowska, kosmetologia I rok USM 
    4. Monika Pienkiewicz, kosmetologia I rok USM
    5. Aleksandra Simańczuk, kosmetologia I rok USM
    6. Iga Skrobańska, kosmetologia I rok USM
    7. Dominika Sotnik, kosmetologia I rok USM
    8. Karolina Steckiewicz, kosmetologia I rok USM
    9. Aleksandra Stypułkowska, kosmetologia I rok USM
    10. Dominika Abramiuk, farmacja V rok 
    11. Martyna Falkowska, farmacja VI rok
    12. Małgorzata Iwaniuk, farmacja V rok
    13. Julita Szymborska, farmacja V rok
    14. Emilia Dworakowska, farmacja V rok
    15. Aleksandra Jabłońska, farmacja V rok
    16. Patrycja Brzozowska, farmacja V rok
    17. Gabriela Staniaszek, farmacja V rok
    18. Gabriela Lewandowska, farmacja IV rok
    19. Justyna Wołoszczyk, farmacja IV rok 
    20. Klaudia Zimnoch, farmacja IV rok
    21. Jakub Perkowski, lekarski II rok
    22. Patrycja Kalinowska, dietetyka II rok lic.
    23. Karolina Charyton, dietetyka II rok mgr
    24. Dominika Dobiecka, dietetyka II rok mgr

     

    Publikacje naukowe:

     

    Mezoterapia - podział, charakterystyka, znaczenie. Aleksandra Podgórska, Anna Puścion - Jakubik, Marta Wacewicz - Muczyńska, Agnieszka Szydłowska. Polish Journal of Cosmetology 2020: 23(1), str. 11-17. Data: 12.05.2020, punktacja MNiSW: 5

    Olechno E.*, Puścion-Jakubik A., Markiewicz-Żukowska R., Socha K.: Impact of brewing methods on total phenolic content (TPC) in various types of coffee. Molecules. 2020: 25(22). doi: 10.3390/molecules2522527. Impact Factor: 3.267; Punktacja MNiSW: 100. (data publ.: 12.11.2020)

    Mielech A.*, Puścion-Jakubik A., Markiewicz-Żukowska R., Socha K.: Vitamins in Alzheimer's disease - review of the latest reports. Nutrients. 2020: 12(11), doi:10.3390/nu12113458. Impact Factor: 4.546; Punktacja MNiSW: 140.000 (data publ.: 11.11.2020)

    Podgórska A.*, Puścion-Jakubik A., Markiewicz-Żukowska R., Gromkowska-Kępka K., Socha K.: Acne vulgaris and intake of selected dietary nutrients - a summary of information. Healthcare. 2021: 9(6), 668. DOI: 10.3390/healthcare9060668. Impact Factor: 2.365. Punktacja MNiSW: 40. (data publ.: 3.06.2021)

    Podgórska A.*, Puścion-Jakubik A., Grodzka A., Naliwajko S. K., Markiewicz-Żukowska R., Socha K.: Natural and conventional cosmetics - mercury exposure assessment. Molecules. 2021: 26(13) 4088. DOI: 10.3390/molecules26134088. Impact Factor: 4.411 Punktacja MNiSW: 100. (data publ.: 5.07.2021)
     

    Prace wygłoszone na konferencjach:

     

    1, "Diagnostyka zespołu nieszczelnego jelita", VI Ogólnopolska Konferencja Studentów Medycyny Laboratoryjnej i Młodych Diagnostów "Wschodząca Diagnostyka", Białystok, 13.04.2019 r., Popławska Paulina

     

    "Assessment of zinc content in nuts by atomic absorption spectrometry method", Socha K., Mielcarek K., Kańgowski G., Markiewicz-Żukowska R., Puścion-Jakubik A., Soroczyńska J., Borawska M.H., International Research Conference Proceedings, Lisbon, Portugal, 16-17.04. 2019 r., Socha K., Mielcarek K., Kańgowski G., Markiewicz-Żukowska R., Puścion-Jakubik A., Soroczyńska J., Borawska M.H.