Zapraszamy serdecznie do wysłuchania serii wykładów pt. "Naturalne metody wspierania odporności organizmu poprzez żywność i żywienie" w pierwszym dniu Kongresu „Zdrowie Polaków” w dniu 25 października 2021 r. godz. 13:35 – 15:45.
Moderatorem sesji będzie prof. dr hab. Maria Borawska z Zakładu Bromatologii naszego Wydziału.
Uczestnicy:
- prof. Maria H. Borawska, prof. Regina Olędzka, dr hab. Jerzy Bertrandt, dr hab. Katarzyna Socha - wprowadzenie
- prof. Małgorzata Schlegel-Zawadzka - Zalecenia żywieniowe, szczególnie dla osób starszych, wspierające odporność organizmu
- dr hab. Małgorzata Grembecka - Witamina D – naturalny składnik diety wspierający naszą odporność
- dr hab. Katarzyna Socha - Cynk i selen a odporność organizmu
- prof. Hanna Mojska - Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 w profilaktyce chorób i zaburzeń stanu zdrowia
- dr hab. Wojciech Koch - Polifenole – naturalne substancje immunomodulujące i przeciwdrobnoustrojowe
- prof. Maria H. Borawska - Produkty pszczele i zioła o działaniu przeciwwirusowym i wspomagającym układ odpornościowy
- dr hab. Sławomira Drzymała-Czyż - Mikrobiota jelitowa – strażnik odporności czy źródło dobrego nastroju
Link do sesji
Szczegółowy program pierwszego dnia Kongresu