Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. Plan studiów.
  • Plan studiów.
  • Ostatnia zmiana 07.06.2017 przez Dziekanat Wydziału Nauk o Zdrowiu

    Plan studiów

                                    

    PLAN  

     STUDIÓW PODYPLOMOWYCH

     

    rok akademicki 2017/2018

     

    Nazwa jednostki prowadzącej studia podyplomowe Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Wydział Nauk o Zdrowiu UMB

    Nazwa studiów podyplomowych „Psychodietetyka”

    Plan studiów zatwierdzony na Radzie Wydziału Nauk o Zdrowiu UMB dnia 21.03.2017 r.

     

    Lp.

    NAZWA PRZEDMIOTU

     

    Semestr I (zimowy), liczba godzin zajęć

     

     

     

    wykłady

    seminaria

    Godziny bez nauczyciela

    Godziny ogółem

    ECTS

    Forma

    zakończenia

    (zaliczenie)

    1.  

    Szkolenie biblioteczne (Biblioteka UMB)

    1

     

    -

     

    -

    -

    1.

    Żywienie człowieka

    Z-d Dietetyki i Żywienia Klinicznego (dr hab.n.med. Lucyna Ostrowska –wykłady, mgr Agnieszka Wendołowicz –sem.)

    10

    15

    75

    100

    4 (1N, 3 BN

    Zal

    2.

    Diagnostyka laboratoryjna w pracy psychodietetyka

    Z-d Diagnostyki Biochemicznej (dr n. med.

    Karolina Orywal)

    10

    10

    15

    35

    1(0,5 N; 0,5 BN)

    Zal

    3.

    Podstawy dietetyki i dietoterapii

    Z-d Dietetyki i Żywienia Klinicznego (mgr Diana Wasiluk, mgr Anna Golonko)

    10

    10

    80

    100

    4(1N; 3BN)

    Zal

    4.

    Psychologia żywienia

    Z-d Dietetyki i Żywienia Klinicznego (mgr Magdalena Lech)

     

    10

    10

    80

    100

    4(1N; 3BN)

    Zal

    5.

    Psychologia osobowości i motywacji

    Klinika Psychiatrii (mgr Anna Rogowska-Zach)

    10

    15

    75

    100

    4(1N; 3BN

    Zal

     

    Ogółem :

    51

    60

    325

    436

    17(4,5N, 12,5 BN)

     

     

     

     

     

     

     

    Lp.

    NAZWA PRZEDMIOTU

     

    Semestr II (letni), liczba godzin zajęć

     

     

     

    wykłady

    seminaria

    Godziny bez nauczyciela

    Godziny ogółem

    ECTS

    Forma

    zakończenia

    (zaliczenie/ egzamin)

    6.

    Poradnictwo dietetyczne

    Z-d Dietetyki i Żywienia Klinicznego (mgr Katarzyna Witczak-Sawczuk,

    mgr Marta Jastrzębska- Mierzyńska)

    10

    15

    75

    100

    4(1 N; 3BN)

    Zal

    7.

    Suplementy diety, dodatki do żywności

    Z-d Biotechnologii Żywności (dr hab. n. med. Anna Witkowska, dr hab. n. med. Małgorzata Zujko)

    10

     

    15

    25

    1(0,5 N; 0,5 BN)

    Zal

    8.

    Terapia osób z zaburzeniami odżywiania z elementami etyki

    Klinika Psychiatrii (mgr Anna Rogowska-Zach)

    Studium Filozofii i Psychologii Człowieka (dr hab. Barbara Polityńska-Lewko)

    10

    15

    100

    125

    5(1,5 N; 3,5BN)

    Zal

    9.

    Psychodietetyka w praktyce – warsztaty

    Z-d Dietetyki i Żywienia Klinicznego (mgr Magdalena Lech)

    10

    10

    55

    75

    3 (1N; 2BN)

    Zal

    10.

    Zaburzenia psychiczne i uzależnienia

    Klinika Psychiatrii (dr hab. n. med. Napoleon Waszkiewicz)

    10

    10

    55

    75

    3 (1N; 2BN)

    Zal

    11

    Interakcje leków z żywnością

    Z-d Farmakologii Doświadczalnej (prof. dr hab. n. med. Halina Car, dr n. med. Sławomir Prokopiuk)

    10

     

    15

    25

    1 (0,5N; 0,5 BN)

    Zal

    12

    Praca końcowa

     

    5

    20

    25

    1 BN

    Zal

     

    Ogółem :

    60

    55

    335

    451

    18 (5,5 N, 12,5BN)