• 15.02.2019 Zakład Fizjologii i Patofizjologii Doświadczalnej

    Seminarium 3

    ZABURZENIA ODŻYWIANIA

    1. Regulacja przyjmowania pokarmu (ośrodki głodu i sytości w podwzgórzu; rola greliny i leptyny; substancje oreksygeniczne i anoreksygeniczne)

    2. Anoreksja – definicja, przyczyny/czynniki ryzyka, skutki

    3. Bulimia – definicja, przyczyny/czynniki ryzyka, skutki

    4. Ortoreksja – definicja

     

    OTYŁOŚĆ

    1. Substancje hormonalne produkowane przez tkankę tłuszczową (właściwości leptyny, rezystyny i adiponektyny)

    2. Otyłość – definicje, rodzaje otyłości, diagnostyka (BMI, WHR i inne parametry)

    3. Otyłość a insulinooporność

    4. Choroby związane z otyłością

    5. Korzyści wynikające z redukcji masy ciała.